«Η Ελλάδα με τεράστιες θυσίες αφήνει πίσω της την κρίση. Η Ελλάδα έχει σταθεί στα πόδια της, η Ευρώπη ξέρει καλά το δρόμο της. Ασφαλώς δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. 

«Στόχος της ελληνικής προεδρίας είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, εμβάθυνση της Ευρωζώνης κλπ, ενώ επεσήμανε ότι η επίλυση των προβλημάτων θα επιτευχθεί με μία «ενωμένη Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«H λύση είναι περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη» επανέλαβε μετά από σχετική ερώτηση και επεσήμανε: «Η Ελλάδα ήρθε πρώτη φέτος στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τονίζοντας ότι ήδη «ξεκίνησε η διαδικασία για τη μείωση της ανεργίας, για τη δημιουργία επενδύσεων». 

«Οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016»

«Η κυβέρνηση θα παραμείνει σταθερή» είπε ο Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στην κυβερνητική συνοχή και απαντώντας μετά από σχετική ερώτηση τόνισε ότι «οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016. Υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και θα διατηρηθεί». Όπως είπε, το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι «εντός ή εκτός Ευρώπης». «Οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσον θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη. Ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Υπάρχει και η ευρωσκεπτικιστική άποψη αλλά δεν συμφωνώ» είπε ο κ. Σαμαράς. Παράλληλα, Παράλληλα, εξαπέλυσε και βέλη κατά του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντας τις ιδέες του ΣΥΡΙΖΑ «αντιευρωπαϊκές, αντιδυτικές και κατά του ΝΑΤΟ». «Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθώ σε δίλημμα για τις ευρωεκλογές σήμερα. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (σ.σ. νόμος δράσης και αντίδρασης) δίνεται η δυνατότητα στους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για να εκφράσουν την οργή τους. Έχουμε κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή που δεν έχει να κάνει με την δημοκρατία. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να εκφράσουν τον θυμό τους για τα μέτρα και τις θυσείς και καταλαβαίνω ότι είναι σε δύσκολη θέση. Έχω όμως εμπιστοσύνη ότι θα ψηφίσουν για την χώρα που αγαπούν και για τα παιδιά τους» κατέληξε.

Μπαρόζο: Αποτίουμε φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για το θάρρος και την αξιοπρέπειά του

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ευρώπη είναι η κοινή μας αναζήτηση», ανέφερε από πλευράς του ο κ. Μπαρόζο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα παλαιότερα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και κατάρρευσης του ευρώ και τόνισε πως τ«ο γεγονός ότι σήμερα είμαστε εδώ και γιορτάζουμε την ελληνική Προεδρία, με την Ελλάδα να είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, δείχνει πως αυτές οι προβλέψεις ήταν λάθος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στάθηκε πάντα στο πλευρό της Ελλάδας», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι πριν από ένα χρόνο είχε προβλέψει ότι «το 2013 θα ήταν έτος στροφής για την ευρωπαϊκή οικονομία».

Ειδικότερα, «αυτή η χρονιά για την Ευρώπη θα είναι καλύτερη ειδικά στους οικονομικούς όρους» είπε από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο. «Το 2013 ήταν χρονιά αλλαγής αντιλήψεων και προσδοκιών αναφορικά με την ευρωπαϊκή οικονομία» πρόσθεσε κι επεσήμανε για την Ελλάδα: «Βγαίνουμε από την κρίση και ελπίζουμε ότι φέτος θα εξέλθει και η Ελλάδα. Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014 και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη». «Αποτίουμε φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για το θάρρος και την αξιοπρέπειά του. Οι θυσίες σας, σάς ανοίγουν ένα καλύτερο μέλλον» τόνισε για τους Έλληνες πολίτες. 

«Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα και σύννεφα στο ορίζοντα δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις. Πρέπει να βελτιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις» δήλωσε αναφορικά με τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις από ελληνικής πλευράς. 

«Η Ιρλανδία απέδειξε ότι τα προγράμματα επιτυγχάνουν όταν εφαρμόζονται με αποφασιστικότητα» είπε ο Πορτογάλος πολιτικός. 




Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης