Mε εκατέρωθεν βολές και ευθείες επιθέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά συνεχίστηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πορεία των διαπραγματεύσεων…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως ήταν φυσικό, δεδομένης της πολιτικής αντιπαράθεσης για τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εταίρους και των επικρίσεων της αντιπολίτευσης για την απόφαση της κυβέρνησης να μην φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το κείμενο επέκτασης της δανειακής σύμβασης, η συζήτηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, ακόμη και στις δευτερολογίες των κ.κ. Τσίπρα και Σαμαρά.

Αμφότεροι, στην εναρκτήρια τοποθέτησή τους, επέλεξαν τον δρόμο της σκληρής αντιπαράθεσης με φόντο το «Μνημόνιο», ενώ δεν έλειψαν οι παρεμβάσεις της Προέδρου της Βουλής και του ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή αναφορές του Α. Σαμαρά.

Τσίπρας: Θέλουμε έναν έντιμο συμβιβασμό, αλλά δεν θα συνθηκολογήσουμε άνευ όρων

Με αιχμές προς την αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για την τρέχουσα διαπραγμάτευση, διαβεβαιώνοντας πως η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, πρόκειται να ανοίξει μέχρι τον Ιούνιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός απαξίωσε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, τονίζοντας πως ονόμαζε «μεταρρυθμίσεις» τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και το κλείσιμο σχολείων και νοσοκομείων, την ίδια ώρα που αρνείτο να ρυθμίσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, παρότι ήταν μνημονιακή υποχρέωση.

Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας είπε: «Παραλάβαμε μία χώρα όχι στο χείλος του γκρεμού, αλλά μέσα στο γκρεμό. Ήρθε η ώρα να πούμε αλήθειες. Η προηγούμενη κυβέρνηση είπε άλλα νούμερα για το πλεόνασμα. Η πραγματικότητα είναι ότι το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 0,3%. Τα δημόσια ταμεία δεν είχαν χρήματα έστω και από αυτό το πενιχρό πλεόνασμα».

«Κάποιοι είχαν φροντίσει να δημιουργήσουν μία ασφυκτική κατάσταση. H συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει την διαπραγματευτική στρατηγική της νέας κυβέρνησης. H στρατηγική μας αποδίδει καρπούς παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον ήταν ναρκοθετημένο. Καταφέραμε ωστόσο μία συμφωνία-ορόσημο την 20η Φεβρουαρίου», συνέχισε.

«Απευθύνω ευθέως το ερώτημα σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Θα στηρίξετε αυτή την προσπάθεια ή θα συνεχίσετε ως φερέφωνα ξένων κέντρων εξουσίας».

Απευθυνόμενος προς την προηγούμενη κυβέρνηση, είπε: «Eκτελούσατε εντολές μέσω mail, εκτελώντας τον ελληνικό λαό.

Για τη λίστα μέτρων ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αντί για περικοπές στις συντάξεις, αυξήσεις στον ΦΠΑ και απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, θα αντιπροτείνουν ένα πρόγραμμα χωρίς υφεσιακά μέτρα, ώστε να μην πληρώνουν πάντα το βάρος, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι.

Ας μας πει ο κ. Σαμαράς, ο κ. Θεοδωράκης, ότι είναι μνημόνιο το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, ο νόμος για τις 100 δόσεις που έχει φέρει στα ταμεία περί τα 100 εκατ. ευρώ;, το ν/σ για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ;». «Επιδιώκουμε έναν έντιμο συμβιβασμό με τους εταίρους, αλλά δεν θα συνθηκολογήσουμε άνευ όρων». «Είναι μνημόνιο η κατάργηση της ρήτρας ελλειμμάτων από τα Ταμεία; Είναι μνημόνιο η ενίσχυση της ΕΒΖ;».

«Ποια μεταρρύθμιση έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια στη χώρα; Εκτός αν εσείς οι μεταρρυθμιστές θεωρείτε μέτρα τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, το κλείσιμο σχολείων, την κατάργηση ιδρυμάτων. Γιατί αφήσατε τις άδειες των καναλιών; Γιατί αφήνετε χωρίς ελέγχους τους φοροφυγάδες; Για πόσο θα συνεχιστεί αυτό το αίσχος. Πόσα αιτήματα έχουν υποβληθεί στην Ελβετία για την παροχή στοιχείων Ελλήνων καταθετών, 10 μόλις αιτήματα κατά την θητεία της προηγούμενης θητείας. Λεηλατήσατε αλλά αφήσατε στο απυρόβλητο όσους έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό».

«Από τα 2.062 ονόματα της λίστας Λαγκάρντ έχουν ελεγχθεί μόνο 25. Υπάλληλοι δέχονταν απειλές ώστε να μην ελέγξουν σύμβουλο του Σαμαρά, ο οποίος ήταν στη λίστα», συνέχισε.

«Η παρούσα κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρία δεν δίστασε να μιλήσει την γλώσσα της αλήθειας και να διεκδικήσει όσα είχαν ξεχαστεί», είπε ο πρωθυπουργός, «λέξεις όπως αξιοπρέπεια αλλά και Siemens ακόμη και μέσα στο Βερολίνο. Αλήθεια έπρεπε να τα πω αυτά κύριε Σαμαρά στην κυρία Μέρκελ ή έπρεπε να πω ουδείς αναμάρτητος», είπε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σαμαράς: Κύριε Τσίπρα μας ξαναβάζετε στο μνημόνιο

Στην απάντησή του ο Αντώνης Σαμαράς, σε όλα όσα είπε ο Πρωθυπουργός, ανεβαίνοντας στο βήμα της Bουλής είπε: «Θα τα ακούσουμε όλα, στομάχι να έχουμε…».

«Εμείς πέρυσι δώσαμε 400 εκατ. ευρώ για την ανθρωπιστική κρίση. Εμείς παλεύαμε κάθε μέρα για να βγούμε από το μνημόνιο.

»Εάν θέλετε πραγματικά να γνωρίζουν οι πολίτες, θα έπρεπε να έχετε φέρει την παράταση του Μνημονίου στη Βουλή.

Αίσθηση και έντονες διαμαρτυρίες προκάλεσε μια φράση του κ. Σαμαρά ο οποίος απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Τσίπρα για τον στενό του συνεργάτη Στ. Παπασταύρου τόνισε: «Μιλήσατε για δικό μου συνεργάτη. Εγώ επειδή είμαι της ευθείας, της αντρικής σχολής…», εγείροντας την οργή ορισμένων βουλευτών

»Ντροπή σας κύριε Τσίπρα που αναφερθήκατε στο στενό μου σύμβουλο. Η Ελλάδα χρωστάει πάρα πολλά στον Παπασταύρου – Μακάρι να είχαμε άλλους 10 σαν αυτόν. Στη Νέα Δημοκρατία δεν θα βρείτε ένα Κατρούγκαλο.

»Κύριε Τσίπρα είστε ο νέος μερκελιστής. Πού είναι η νέα συμφωνία; Τι ενημέρωση κάνατε για την 20η Φεβρουαρίου.

»Χτυπάτε την αντιπολίτευση για να σάς ακούσουν οι δικοί σας που δεν σας αφήνουν να κυβερνήσετε. Κύριε Τσίπρα οι δικοί σας δεν σας αφήνουν να κυβερνήσετε – Επί δύο μήνες η χώρα δεν κυβερνάται. Αδιέξοδο ή πανικό δηλώνει η έκτακτη συζήτηση στη βουλή. Η απάντηση είναι απλή κύριε Τσίπρα – Είμαστε με την Ελλάδα – Αφήστε τα ψευδεπίγραφα. Θα στηρίξουμε, αλλά δεν θα στηρίξουμε οτιδήποτε. Αν γυρίσετε την χώρα σε ύφεση δεν μπορούμε να στηρίξουμε νέο κύκλο θυσιών. Οδηγείτε την χώρα ολοταχώς στην ύφεση με την ασφυξία που προκαλέσατε

«Θα στηρίξουμε μια σοβαρή συμφωνία, ακόμη και εάν πολλοί από το κόμμα σας, κ.Τσίπρα, την σαμποτάρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

»Εσείς κύριε Τσίπρα προκαλέσατε φυγή καταθέσεων. Συμφωνούν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ για την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ; Εμείς δεν τάζαμε αλλά πληρώναμε τον κόσμο. Εσείς τάζετε αλλά δεν πληρώνετε.

»Είστε θύτης και όχι θύμα κ. Τσίπρα, προσέξτε μην ρίξετε τη χώρα στα βράχια.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παρέδωσε τη χώρα «στα χέρια των λαθρομεταναστών και των κουκουλοφόρων», προκαλώντας την έκρηξη από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Κύριε Τσίπρα υπογράψατε μνημόνιο, δίχως να πάρετε χρήματα. Η μη πληρωμή του ΔΝΤ είναι το τελευταίο βήμα πριν την έξοδο από την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση να αφήσει τα παραμύθια και να γυρίσει στην πραγματικότητα. Υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος στην Ελλάδα, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω», πρόσθεσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Κόντρα Κωνσταντοπούλου-Σαμαρά στη Βουλή

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου σε κάποιο σημείο της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, τον κάλεσε να συντομεύει και όταν εκείνος έκλεισε την ομιλία του, η πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Ο πρωθυπουργός είχε δικαίωμα να μιλήσει 10 λεπτά και μίλησε 22. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε δικαίωμα να μιλήσει για 5 λεπτά και μίλησε 26 λεπτά και 45 δευτερόλεπτα».

Στη συνέχεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το κοινοβούλιο, ρατσιστικά και σεξιστικά σχόλια δεν θα ακουστούν ποτέ ξανά», αναφερόμενη στη φράση του Σαμαρά «είμαι της ανδρικής οδού». Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο πρόεδρος της ΝΔ σηκώθηκε από τα έδρανα και κατήγγειλε λογοκρισία. «Λογοκρισία δεν θα δεχτώ. Είμαι σε αυτά τα έδρανα από το 1977. Τέτοια συμπεριφορά δεν έχω δει ποτέ ξανά από όλους τους Προέδρους της Βουλής. Και μέχρι τώρα δεν έχω μιλήσει».

Διαβάστε τα σχετικά ρεπορτάζ για τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών:

Επίθεση Μιχαλολιάκου κατά Σαμαρά, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015, 22:39

Δ. Κουτσούμπας: Σήμερα δεν έγινε ενημέρωση, αλλά επανάληψη συνθημάτων, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015, 22:56

«Είμαστε μαζί σας στις μεγάλες μάχες αλλά απέναντί σας στα προβλήματα που δημιουργείτε», Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015, 22:43

Βενιζέλος: «Κρύβετε το κείμενο της παράτασης», Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015, 23:10

Νικολόπουλος: Βάλαμε τον λύκο (Παπασταύρου) να φυλάει τα πρόβατα, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 30 Μαρτίου 2015, 23:33

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης