Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Σε συνάντηση του ΑΝΥΕΘΑ Φώτη Κουβέλη με διαπιστευμένους στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δημοσιογράφους, ο αναπληρώτης υπουργός είχε την ευκαιρία να εκφράσει -άτυπα- τις απόψεις του για μια σειρά ζητημάτων και να απαντήσει στα ερωτήματα των δημοσιογράφων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι συνθήκες αλλάζουν συνέχεια στην περιοχή, και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι οι τομείς αλληλοεπηρεάζονται μεταξύ. Έχει δοθεί έμφαση στην έξοδο από το μνημόνιο, πολιτική που επηρεάζει και την Εθνική Άμυνα, όπως και οι προκλήσεις τις Εθνικής Άμυνας επηρεάζουν και τους άλλους τομείς της κοινωνίας και την οικονομίας», σημείωσε στην εισαγωγική του τοποθέτηση. 

«Η ελληνική κοινωνία ανησυχεί, το βλέπουμε ειδικά στις ευαίσθητες περιοχές της χώρας, και η ανησυχία αυτή είναι δικαιολογημένη, όπως κι η ευαισθησία για αυτά τα θέματα αξιέπαινη», εκτιμά, τονίζοντας όμως -και απευθυνόμενος ειδικά στους δημοσιογράφους- ότι  «χρειάζεται νηφαλιότητα από όλους για αυτό το θέμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Ο Κουβέλης εκτιμάει ότι η ελληνοτουρκική ένταση -τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής- θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα και μέχρι τις τουρκικές εκλογές τον Ιούνιο, οπότε και «θα αλλάξει μορφή η τουρκική επιθετικότητα»Ο ίδιος εκτιμάει ότι η ελληνοτουρκική ένταση -τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής- θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα και μέχρι τις τουρκικές εκλογές τον Ιούνιο, οπότε και «θα αλλάξει μορφή η τουρκική επιθετικότητα». «Θα υπάρξει επανακαθορισμός της έντασης μετά τις εκλογές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Φώτης Κουβέλης αναμένει μάλιστα να «καλλιεργηθεί περαιτέρω το εθνικιστικό κλίμα από τον Ερντογάν, για δύο λόγους: πρώτον για να κερδίσει τις εκλογές με ανοίγματα στην ακροδεξιά και δεύτερον για να αποπροσανατολίσει τον λαό από τα έντονα κοινωνικοπολιτικά προβλήματα της χώρας. Η συνεργασία με τον Μπαχτσελί είναι χαρακτηριστική. Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να κρατάει ανοιχτό το πεδίο των εντάσεων, με στόχο να λάβει συμμετοχή αργότερα στην κυπριακή ΑΟΖ».

Ακήρυχτος πόλεμος

Συνιστά αυτή η ένταση, όχι μόνο η πρόσφατη αλλά και των τελευταίων δεκαετίων, έναν «ακήρυχτο πόλεμο», όπως την είχε χαρακτηρίσει και ο ίδιος αλλά και ο υπουργός Πάνος Καμμένος; «Η γνώμη μου είναι πως ναι», απάντηση ο Φώτης Κουβέλης, εξηγώντας: «Από το 1974 και μετά, έχουμε απώλεια ανθρώπινων ζωών, και εμείς και οι Τούρκοι. Επίσης, ξοδεύουμε πάρα πολλά χρήματα, όχι μόνο για την αγορά του εξοπλισμού, αλλά για τη λειτουργία των μαχητικών αεροσκαφών και των πολεμικών πλοίων, π.χ., που βρίσκονται στις επάλξεις και επιχειρούν. Το κόστος μόνο για τα καύσιμα και τις φθορές των αεροπλάνων και των πλοίων ανέρχονται σε πολλές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ. Όλα αυτά συνιστούν έναν ακήρυχτο πόλεμο».

«Εμείς είμαστε χώρα της ειρήνης δεν διεκδικούμε τίποτα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι με επάρκεια και ικανότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», αποσαφήνισε.

«Θα ήθελα διαφορετική στάση από το ΝΑΤΟ»

 Σε ερώτηση του zougla.gr σχετικά με την πολιτική των «ίσως αποστάσεων» από το ΝΑΤΟ για τα ελληνοτουρκικά, όπως εκφράστηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά τις δύο χώρες και όχι τη Συμμαχία, ο Φώτης Κουβέλης απάντησε: «Θα ήθελα μια πιο συγκεκριμένη αναφορά στην ελληνοτουρκική ένταση από τον κύριο Στόλτενμπεργκ, αν και το ΝΑΤΟ στο καταστατικό του δεν προβλέπει κάτι για την κρίση μεταξύ των μελών του, παρά για εξωτερική απειλή. Βέβαια, σε άλλες περιπτώσεις το ΝΑΤΟ έχει επεκτείνει τον βραχίονα της δράσης του…. Θα ήθελα να την έχει διατυπώσει αλλιώς αυτή τη δήλωση…

»Όμως, θεωρώ ότι οι τοποθετήσεις π.χ. της Γαλλίας και της Γερμανίας υπέρ μας, αποτελούν σαφή θέση των συμμάχων μας», κατέληξε, για να συμπληρώσει ότι μια λύση θα ήταν η διαμόρφωση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, που τώρα δεν υπάρχει σε συγκροτημένο επίπεδο. «Αυτό αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδας», σημείωσε.

Ο Φώτης Κουβέλης επικρότησε επίσης τη χρήση τροχιοδεικτικών βλημάτων στο περιστατικό της Ρω, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν υπήρξε «υπερπτήση» του τουρκικού ελικοπτέρου, ενώ επέμεινε στην άποψή του ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών στον Έβρο αποτελεί ένα απλό μεθοριακό επεισόδιο, αφού κατά λάθος οι Έλληνες βρέθηκαν απέναντι και ενώ αυτά στο παρελθόν λύνονταν σε επίπεδο φυλακίων, τώρα απέκτησε από την Τουρκία για συγκεκριμένους λόγους πολιτικό χαρακτήρα.

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Φώτης Κουβέλης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως δυσαρμονία στις σχέσεις του με τον υπουργό Πάνο Καμμένα, ενώ ο καθένας ακολουθεί το χαρτοφυλάκιό του και συνεργάζονται πολύ καλά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης