Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εξαπέλυσε από τη Λέσβο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορώντας την ότι υποτίμησε αρχικώς το θέμα.

“Η χώρα αντιμετωπίζει, σήμερα, ένα τεράστιο πρόβλημα. Ένα πρόβλημα το οποίο έχει και ανθρωπιστική διάσταση, αλλά και διάσταση ασφάλειας. Ένα πρόβλημα, το οποίο, δυστυχώς, επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο από τους κακούς χειρισμούς της Κυβέρνησης'”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προσέδωσε στο προσφυγικό εθνικά χαρακτηριστικά, έστειλε μήνυμα προς τρεις αποδέκτες, μιλώντας για ένα σύνθετο πρόβλημα που απαιτεί την τήρηση των δεσμεύσεων από όλες τις πλευρές, τη χώρα μας, την Ε.Ε. και την Τουρκία.

“Είναι απολύτως ξεκάθαρο, ότι η Κυβέρνηση οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την κατασκευή των hot spots, στα πέντε νησιά του Αιγαίου.Είναι, όμως, επίσης ξεκάθαρο, ότι η κατασκευή των hot spots από μόνη της, δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο. Χρειάζεται μια οργανωμένη αντιμετώπιση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χρειάζεται τα κράτη – μέλη της Ευρώπης να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στους πρόσφυγες, οι οποίοι πρόκειται να μεταγκατασταθούν στην Ευρώπη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και χρειάζεται, βέβαια, και η ίδια η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να λυθεί, εάν δεν υπάρξει μια ουσιαστική ανάμειξη της Τουρκίας στην αντιμετώπισή του».

Στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στο Καρά Τεπέ και τη Μόρια, ο πρόεδρος της ΝΔ διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών και ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τα ζητήματα υγιεινής. Συνομίλησε μάλιστα με πρόσφυγες που μόλις είχαν φτάσει στο κέντρο υποδοχής στο Καρά Τεπέ. Σε δηλώσεις του συνεχάρη τους άνδρες της ΕΛΑΣ, της Frontex, των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, των διεθνών οργανισμών και των υπηρεσιών της Κυβέρνησης για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που καταβάλλουν για να αντιμετωπίσουν ένα εξαιρετικά οξύ πρόβλημα.

Ιδιαίτερη στιγμή, ήταν η συνάντησή του με τις γιαγιάδες της Λέσβου που έγιναν παγκοσμίως γνωστές μετά τη φωτογραφία που τις είχε απαθανατίσει να ταίζουν με μπιμπερό ένα μωρό προσφυγόπουλο. Η μία από τις γιαγιάδες η Αιμιλία Καμβύση είναι μία από τα πρόσωπα του νησιού που έχουν προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης, ως επιβράβευση για την ανιδιοτελή βοήθειά τους στους πρόσφυγες.

*Φωτό: Με τις γιαγιάδες της Λέσβου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης