Του Φώτη Τριάρχη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η τετράμηνη βασανιστική διαδικασία της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και πιστωτών. Τα επόμενα 24ωρα θα είναι καθοριστικά για το αν θα υπάρξει ή όχι λύση, με το μπρα ντε φερ ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Η ελληνική πρόταση εστάλη και ήδη οι πρώτες αντιδράσεις αναγκάζουν τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβεί εκτάκτως στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ ΓιούνκερΗ ελληνική κυβέρνηση ανέπτυξε την πρότασή της σε 46 σελίδες και την έστειλε στους θεσμούς μία ημέρα μετά την πενταμερή (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι), στο Βερολίνο. Το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί πλέον στάση αναμονής μέχρι να λάβει την απάντηση από τις Βρυξέλλες, οι οποίες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα στείλουν τη δική τους αντιπρόταση, που -για αρκετά διεθνή ΜΜΕ- θα έχει τον χαρακτήρα τελεσιγράφου. Ωστόσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε πως «δεν υπάρχουν take it or leave it σε μια διαπραγμάτευση, είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι».

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας προβαίνει σε σημαντικές παραχωρήσεις, μέχρις εκεί που του επιτρέπει η εκλογική εντολή που έχει λάβει. Ωστόσο, οι θεσμοί (ιδίως το ΔΝΤ) επιμένουν σε πιο σκληρές γραμμές, με αποτέλεσμα όλα να βρίσκονται στον αέρα. Ως επακόλουθο αυτής της διελκυστίνδας αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μιλούν πλέον ανοικτά για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Τι δίνει η κυβέρνηση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες μοιράστηκε και ο Γιάνης Βαρουφάκης με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάντηση που είχε μαζί τους το μεσημέρι της Τρίτης, η Αθήνα προτείνει:

  • τρεις συντελεστές για τον ΦΠΑ
  • κατάργηση της έκπτωσης για τα νησιά
  • πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για εφέτος και 1,5% για την επόμενη χρονιά
  • παραμονή για τουλάχιστον έναν χρόνο του ΕΝΦΙΑ
  • κατάργηση της έκπτωσης του 30% για την έκτακτη εισφορά
  • ενοποίηση Ταμείων, κατάργηση πρόωρων συντάξεων, νέες αναλογιστικές μελέτες και «πάγωμα» στις επικουρικές.

Ειδικότερα, οι συντελεστές του ΦΠΑ διαμορφώνονται ως εξής: 6% για φάρμακα και κάποια τρόφιμα, 11% για τα υπόλοιπα τρόφιμα, την εστίαση, τον τουρισμό και τα τιμολόγια ενέργειας, και 23% για καύσιμα, ένδυση, υπόδηση, ακίνητα, ηλεκτρονικές συσκευές, υπηρεσίες. Όσον αφορά στην κατάργηση της έκπτωσης στα νησιά, η είδηση είναι πως οι αναπροσαρμογές θα γίνουν άμεσα και όχι από την 1η Σεπτεμβρίου όπως είχε δεσμευτεί ο Γ. Βαρουφάκης, καθώς τα έσοδα από τον τουρισμό θα συνεισφέρουν σημαντικά ποσά, βάσει εκτιμήσεων.

Για τα εργασιακά η Ελλάδα προτείνει συλλογικές συμβάσεις στα ευρωπαϊκά πρότυπα και σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στις Βρυξέλλες ο Τσίπρας – Τι ζητούν οι δανειστές

Οι θέσεις της Αθήνας δεν φάνηκαν να ικανοποιούν την πλευρά των πιστωτών, αν κρίνει κάποιος από τις πρώτες αντιδράσεις. Πηγή της Ευρωζώνης δήλωσε στο Reuters ότι η ελληνική πρόταση «ήταν ανεπαρκής και δεν βρίσκεται επίσημα στο τραπέζι των συζητήσεων».

Εξειδικεύοντας, είπε πως η πρόταση δεν περιείχε σημαντικές παραχωρήσεις στα βασικά εκκρεμή ζητήματα, δηλαδή το συνταξιοδοτικό και τη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, τους δημοσιονομικούς στόχους και το μέγεθος του Δημοσίου.

Σε αυτό το πλαίσιο και σε μια προσπάθεια εύρεσης της χρυσής τομής στις διαπραγματεύσεις ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες, όπου και θα έχει κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή στην επίλυση της κρίσης, με τον πρόεδρό της να επιχειρεί να γεφυρώσει την απόσταση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες πλευρές.

Βερολίνο: Πρέπει να βγαίνουν οι αριθμοί

Τη δική του απάντηση δίνει το Βερολίνο στην αξίωση της ελληνικής κυβέρνησης να επέλθει «πολιτική λύση» στις διαπραγματεύσεις.

Ανώτατη κυβερνητική πηγή στη Γερμανία, απαντώντας στα περί πολιτικής λύσης που επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση, είπε σε δημοσιογράφους: «Δεν μπορώ να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ τεχνικής και πολιτικής λύσης. Όλα τα θέματα έχουν και την τεχνική τους πλευρά. Στο τέλος όμως πρέπει να βγαίνει ο λογαριασμός. Οι πολιτικοί θα πάρουν αποφάσεις στη βάση τεχνικών συμφωνιών».

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι «κάνουμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, αλλά υπάρχουν και αρχές», ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν θα υπάρξει συμφωνία τα επόμενα 24ωρα: «Δεν νομίζω ότι θα έχουμε λύση για όλα τα προβλήματα μέχρι την Κυριακή. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει. Δεν εξαρτάται μόνο από τους Ευρωπαίους αλλά και από τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Πυρά Ντάισελμπλουμ και άμεση απάντηση Μεγάρου Μαξίμου

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε από τη μεριά του πως η συμφωνία θεωρητικά δεν είναι εφικτή αυτήν την εβδομάδα, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτή θα έρθει κάποια στιγμή.

Πρόσθεσε ακόμη ότι σημειώνεται αργή πρόοδος και ανεπαρκής που δεν βοηθά σε μια τελική λύση, ενώ ξεκαθάρισε πως «η πρόταση της Ελλάδας πρέπει να πληροί τις οικονομικές συνθήκες». «Δεν είναι σωστό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να συναντηθούμε στο μέσο» κατέληξε.

Απάντηση στον Ντάισελμπλουμ έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς: «Η Ελλάδα κατέθεσε επισήμως στους θεσμούς ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως, άλλωστε, όριζε και η απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου. Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης ας το κάνει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. Όπως ανέφερε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας: “όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει”».

Πηγή της Ευρωζώνης έκανε γνωστό ότι σήμερα συνεδριάζει το Euroworking Group, ενώ μη εξακριβωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι την Παρασκευή ενδέχεται να συγκληθεί και έκτακτο Eurogroup.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης