Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρεις συντελεστές ΦΠΑ προβλέπει η 47 σελίδων ελληνική πρόταση που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση προς τους θεσμούς με στόχο τη συμφωνία και αναμένει πλέον την έγκριση ή την αντιπρόταση των δανειστών οι οποίοι μέχρι στιγμής τηρούν σιγήν ιχθύος.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 22%, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα προσδιορίζεται στο 0,8%. Σύμφωνα με τα επικρατέστερα σενάρια, στο 11% θα υπαχθεί το σύνολο των τροφίμων (που βρίσκεται σήμερα στο 13%), ενώ στο 6% θα ενταχθούν τα φάρμακα. Ακόμη στο συντελεστή 23% θα υπαχθούν οι τουριστικές υπηρεσίες, ενώ θα καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής στα νησιά.

Υπενθυμίζεται ότι στον υπερμειωμένο συντελεστή, δηλαδή 6,5% (που μειώνεται περαιτέρω στο 5% για τα νησιά του Αιγαίου 5%) υπάγονται:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

α) Τα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων.

β) Τα βιβλία, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, και τα βιβλία με εικόνες για παιδιά.

γ) Τα φάρμακα και τα εμβόλια

δ) Η διαμονή σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους, συμπεριλαμβανομένης και της παροχής καταλύματος διακοπών και της μίσθωσης χώρου σε κατασκήνωση ή κάμπιγκ για τροχόσπιτα

Παράλληλα, στο συντελεστή 13% σήμερα υπάγονται τα τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και κόμιστρα ταξί.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του ΦΠΑ

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πλήρη εξέλιξη, καθώς κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι ο υψηλότερες συντελεστής σχεδιάζεται να είναι στο 22% και όχι στο 23%. Ταυτόχρονα, το σχέδιο για τρείς συντελεστές αντικαθιστά τους αρχικούς σχεδιασμούς για διπλούς συντελεστές 15% με κάρτα και 18% χωρίς κάρτα για τη συντριπτική πλειονότητα των αγαθών και υπηρεσιών και 6,5% με κάρτα, 9,5% χωρίς για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία και εφημερίδες (11% και 23%). Αλλά και τα σενάρια που είχαν διακινηθεί χθες και ήθελαν την επιβολή τεσσάρων συντελεστών (χαμηλός 7%, μεσαίος 12 ή 13%, και 23%).

Διαβάστε επίσης:

Le Monde: Μέρκελ και Ολάντ θέλουν συμφωνία – Αδιάλλακτο το ΔΝΤ, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015, 18:24

Επιχείρηση συμφωνία, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 2 Ιουνίου 2015, 13:11







σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης