Πίσω από το «déjà vu» της ΝΔ με το αλαλούμ στις εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ και την ανάδειξη συνέδρων φαίνεται να κρύβονται «παλιοί γνώριμοι»…, όπως τουλάχιστον καταγγέλλεται από στελέχη της Συγγρού, αλλά και μία απόδειξη που δεν χωρά αμφισβήτηση. Οι φατρίες καλά κρατούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πίσω από το «déjà vu» της ΝΔ με το αλαλούμ στις εκλογές για τη νέα Κεντρική Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ και την ανάδειξη συνέδρων φαίνεται να κρύβονται «παλιοί γνώριμοι»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να κλείσει την πόρτα σε όσους εξακολουθούν να χρησιμοποιούν υπόγειες διαδρομές, είναι οργισμένος από τα παρατράγουδα που σημάδεψαν το συνέδριο της ΟΝΝΕΔ και που ουσιαστικά τον άφησαν μετέωρο για τις καταστατικές αλλαγές στις οποίες θέλει να προχωρήσει.
Λίγα μόνο 24ωρα πριν από το συνέδριο του κόμματος, στελέχη και μέλη βρίσκονται εκ νέου σε θέσεις μάχης, με έντονο παρασκήνιο να σκιάζει τις διαδικασίες και τον απερχόμενο γραμματέα Ανδρέα Παπαμιμίκο να έρχεται στο προσκήνιο και να γίνεται «κόκκινο πανί» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να του καταλογίζει το μπάχαλο στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, την ώρα που στελέχη -τα οποία ξέρουν πολύ καλά ποιοι κινούν τα νήματα σε κάθε στρατόπεδο- άφηναν βολές κατά πρώην συνυποψηφίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διατηρούσε και διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον απερχόμενο γραμματέα.

Λίγα μόνο 24ωρα πριν από το συνέδριο του κόμματος στελέχη και μέλη βρίσκονται και πάλι σε θέσεις μάχης, με έντονο παρασκήνιο να σκιάζει τις διαδικασίες​Η μεριά του προέδρου δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών της ΟΝΝΕΔ και δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε διαγραφές. Το έλεγαν με σαφήνεια στελέχη που πρόσκεινται στον πρόεδρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ουσιαστικά πρόκειται για «μαγείρεμα με εικονικό αποτέλεσμα». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, να καλέσει τον Ανδρέα Παπαμιμίκο σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση για να ανοιχτούν τα χαρτιά και να βρεθεί μία λύση -ενδεχομένως με… ανταλλάγματα- που θα σταματήσει την εσωτερική αποδόμηση του κόμματος στον δρόμο προς το 10ο Συνέδριο, μέσω του οποίου ο πρόεδρος της ΝΔ φιλοδοξεί να προωθήσει ριζοσπαστικές οργανωτικές μεταρρυθμίσεις κατά τα πρότυπα ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κόμματος, τόσο σε καταστατικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο.

Από τις πλέον σημαντικές αλλαγές που αναμένεται να προωθηθούν είναι η 5ετής θητεία του προέδρου, η οποία θα παρατείνεται εάν το κόμμα βρίσκεται στη διακυβέρνηση και ο πρόεδρος είναι παράλληλα και πρωθυπουργός, ενώ θα λήγει αυτομάτως με την ήττα στις εθνικές εκλογές και θα προκηρύσσονται άμεσα οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού.

Στο νέο καταστατικό θα θεσπιστούν διαδικασίες για να έχουν οι τοπικές κοινωνίες λόγο στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ενώ θα δημιουργηθεί και εθνικό μητρώο υποψήφιων βουλευτών. Επίσης, αναμένεται να «εισάγονται ασυμβίβαστα για κομματικές και κυβερνητικές θέσεις», ώστε να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός κόμματος – κράτους, ενώ θα υπάρξει και απαγόρευση δανεισμού του κόμματος από τις τράπεζες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
ΟΝΝΕΔ: Αναλυτικά τα αποτελέσματα των εκλογών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης