Την «αιμοδότηση» του ΕΣΥ με 1.000 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων στο προσεχές διάστημα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή.

Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη στελέχωση των δομών Υγείας της χώρας με διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, με την επαναπρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων, και προσδοκά ο χώρος της Υγείας να έχει προτεραιότητα και σημαντικό μερίδιο νέων προσλήψεων από τις συνολικά 11.500 προσλήψεις που προβλέπονται για το 2015.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επιχειρούμε να στηρίξουμε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που δέχτηκε τη βία της “μνημονιακής καταιγίδας”. Η ωρίμαση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η απειλή κατάργησης του εφάπαξ, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η άφρονα πολιτική στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οδήγησαν πολλούς ανθρώπους σε πρώιμη αποχώρηση από το σύστημα», δήλωσε ο υπουργός.

Ένα νέο, θεμελιώδες και θεσμικό δημόσιο σύστημα Υγείας που θα υποκαταστήσει το κουρασμένο και γηρασμένο εθνικό σύστημα Υγείας θα αποτελέσει, όπως ανέφερε, τη βάση πάνω στην οποία θα οικοδομήσουμε τις νέες αρχές που θα εξασφαλίσουν σε κάθε πολίτη αυτής της χώρας που διαθέτει ΑΜΚΑ ίσες δυνατότητες χωρίς διακρίσεις: «Ένα αποτελεσματικό και ποιοτικό δημόσιο σύστημα Υγείας που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα του ασθενούς σε αξιοπρεπή φροντίδα χωρίς την ιατροκεντρική λογική».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η δημόσια Υγεία και οι χρόνιες παθήσεις θα αποτελέσουν τις προτεραιότητες ενός συστήματος που η στρατηγική του θα στηρίζεται στην πρόληψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον χώρο της Υγείας ενδημούν συμφέροντα

«Όλοι γνωρίζουν πως στο χώρο της Υγείας ενδημούν πολλά μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Προτεραιότητά μας η λειτουργία θεσμών που θα εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και θα υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον με επίκεντρο τις προμήθειες για να σταματήσει το “πάρτι” της τελευταίας δεκαετίας των κατ’ εξακολούθηση αναθέσεων», είπε ο υπουργός Υγείας και συνέχισε: «Διατάξαμε διαχειριστικό έλεγχο σε τέσσερις μεγάλους οργανισμούς. Θα επεκταθεί παντού και όπου υπάρχουν θύλακες διαφθοράς θα συγκρουστούμε με σφοδρότητα».

Η ολοκλήρωση ενός σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος, ένα αντίστοιχο «Taxis στην Υγεία», αποτελεί άμεσο στόχο στο πλαίσιο σύνδεσης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) με όλες τις δομές και τις δράσεις στο χώρο της Υγείας. Σκοπός, είπε, είναι να εξασφαλίσουμε ένα πλήρες σύστημα που θα ελέγχει, θα παρακολουθεί και θα στηρίζει το σύστημα Υγείας προκειμένου η αποτελεσματικότητα τόσο στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος όσο και στην ποιοτική ιατρική φροντίδα να αποτελέσει πραγματικότητα. «Θέτουμε άμεσα σε εφαρμογή την ψηφιακή υπογραφή και το νέο σύστημα ελέγχου απάτης δια της ΗΔΙΚΑ, με στόχο την άμεση παρέμβαση στις πηγές κόστους του συστήματος».

Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι αλλάζει ριζικά το μοντέλο της πολιτικής φαρμάκου με στόχο να γίνει η Ελλάδα χώρα έλευσης, έρευνας και επενδύσεων στην παραγωγή φαρμάκου. «Η χώρα διαθέτει τεχνογνωσία, ερευνητικά κέντρα και πλούσιο επιστημονικό δυναμικό. Η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα θα έχει δύο στοχεύσεις. Πρώτον, την κάλυψη των αναγκών της χώρας και δεύτερον τη συμβολή στην πραγματική ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους επιστήμονες της πατρίδας μας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης