Πατήστε εδώ για να παρακολουθείτε live τις εξελίξεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς άμεσο αποτέλεσμα αλλά με πολλές υποσχέσεις ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία συζητήθηκε η ελληνική πρόταση που απεστάλη στην Κομισιόν.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στο νέο έκτακτο Eurogroup που θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών την προσεχή ΠέμπτηΕνδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται στην Ευρώπη είναι οι δηλώσεις των εκπροσώπων των εταίρων, με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να κάνουν λόγο για «συμφωνία εντός της εβδομάδας», εφόσον οι προτάσεις της Ελλάδας «οι οποίες μοιάζουν ολοκληρωμένες, προσαρμοστούν και με δημοσιονομικούς όρους».

Στο πλαίσιο αυτό, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, καθότι θα έχει περισσότερο συμβουλευτικό χαρακτήρα. Ωστόσο, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα είναι κρίσιμα, δεδομένου ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, εν όψει και της λήξης της υπάρχουσας συμφωνίας στις 30 Ιουνίου. Η εισήγηση της Αθήνας παραδόθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup στα χέρια των τεχνικών κλιμακίων, τα οποία καλούνται πλέον να αναλύσουν τα δεδομένα και να αποφανθούν εάν η πρόταση αποτελεί τη βάση μιας συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τ’ άλλα, διά στόματος Ντάισελμπλουμ, οι Ευρωπαίοι εταίροι ζήτησαν περαιτέρω χρόνο προκειμένου να εξετάσουν εξονυχιστικά την ελληνική πρόταση, η οποία «απεστάλη αργά» και ως εκ τούτου «δεν υπήρχε χρόνος για να μελετηθεί», κατά τα λεγόμενα του προέδρου του Eurogroup.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας φέρονται να εισηγούνται πάντως, το πακέτο μέτρων να περάσει πρώτα προς έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο και εν συνεχεία να συνεχιστεί η διαδικασία έγκρισης από τα υπόλοιπα κοινοβούλια ή από τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης που δανείζουν την Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον πλέον στρέφεται στη νέα έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει αποσαφηνιστεί η ακριβής ημερομηνία.

Ντάισελμπλουμ: «Σκληρή δουλειά για την επίτευξη συμφωνίας εντός της εβδομάδας»

«Δεν υπάρχει συμφωνία, δουλεύουμε και θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά τις επόμενες μέρες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στα τέλη της βδομάδας» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Γενική άποψη των θεσμών είναι ότι οι προτάσεις ήταν ευρείες και συνεκτικές. Πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες» ανέφερε προσθέτοντας ότι οι ελληνικές εισηγήσεις «μοιάζουν ολοκληρωμένες, αλλά πρέπει να προσαρμοστούν και με δημοσιονομικούς όρους».

Επεσήμανε, δε, πως είναι απαραίτητη μια λίστα prior actions και ότι οι θεσμοί θα εργαστούν πολύ σκληρά με την Αθήνα τις επόμενες ημέρες για έναν τέτοιο κατάλογο.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ακόμη ότι εντός της εβδομάδας θα συγκληθεί νέο Eurogroup, το οποίο θα έχει ως στόχο την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας, ενώ δήλωσε ότι η σημερινή Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί κανονικά, διαψεύδοντας τις φήμες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα και έκαναν λόγο για πιθανή αναβολή της.

Μοσκοβισί: «Καλή βάση διαπραγμάτευσης η ελληνική πρόταση»

Οι ελληνικές προτάσεις είναι μια «καλή βάση» συζήτησης, αλλά οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε επόμενο Eurogroup σε λίγες μέρες, δήλωσαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισεμπλουμ και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μοσκοβισί.

Ο Πιερ Μοσκοβισί πρόσθεσε ότι οι θεσμοί και οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος έως το επόμενο Eurogroup που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας.

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί μια «ισχυρή και συνολική βάση» συζήτησης, αλλά απομένει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει.

Γιούνκερ: «Στόχος η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας»

«Στόχος μου είναι η επίτευξη συμφωνίας έως το τέλος της εβδομάδας» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Eυρωζώνης στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, τόνισε ότι όλοι εργάζονται νύχτα μέρα για αυτόν τον στόχο.

Η ΕΚΤ «κλείνει το μάτι» στην Ελλάδα

Θετικά διακείμενη προς το ελληνικό πακέτο εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διοικητικό Συμβούλιό της, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνεδριάσει αύριο εκ νέου, προκειμένου να χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα στο ελληνικό σύστημα μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA). Ήδη σε σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφασίστηκε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού μέσω του ELA.

Ωστόσο, τόσο στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ όσο και σε αυτή της περασμένης Παρασκευής δεν διέρρευσε το ύψος του πρόσθετου ποσού που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι το ανώτατο πλαφόν του ELA έχει αυξηθεί από τα 84,1 δισ. ευρώ (που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη) στα περίπου 88,5 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σήμερα στις 19.00.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα σήμερα έχει ως εξής (ώρες Βρυξελλών):

– 17.30: συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

– 18.00: συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι
– 19.00: Euro zone Summit, με θέμα την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Jack Lew σε ιδιαίτερα καλό κλίμα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης