Στη σκιά της επιστολής που είχε στείλει στις 15 Μαρτίου ο Αλέξης Τσίπρας και στην οποία ξεκαθάριζε ότι η Ελλάδα θα προτιμήσει να καλύψει συντάξεις και μισθούς παρά τα χρέη της στο ΔΝΤ, πραγματοποιείται η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας με την Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Προειδοποίηση ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις είχε απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας στην Άνγκελα Μέρκελ, με επιστολή του στις 15 ΜαρτίουΣύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», ο Αλέξης Τσίπρας είχε προειδοποιήσει το Βερολίνο ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, σε περίπτωση που δεν υπάρξει κάποια βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η επίμαχη επιστολή -έκτασης πέντε σελίδων- είχε φύγει από το Μέγαρο Μαξίμου τέσσερις ημέρες πριν από τη συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες του Έλληνα πρωθυπουργού με  Ευρωπαίους αξιωματούχους και δύο ημέρες πριν από το κλείσιμο του ραντεβού με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε την Άνγκελα Μέρκελ ότι η Αθήνα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις, εάν δεν βρεθεί άμεσα μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική λύση. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κατήγγειλε την πολιτική της ΕΚΤ για τα όρια που έχει βάλει στην Ελλάδα (προσωρινός αποκλεισμός από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης), καθώς επίσης και την πολιτική των ευρωπαϊκών οργάνων που αρνούνται οποιαδήποτε εκταμίευση προτού η Αθήνα υιοθετήσει νέο γύρο οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις παρά τα χρέη προς το ΔΝΤ, το μήνυμα της Αθήνας στο ΒερολίνοΣτο ίδιο κείμενο επεσήμανε ότι η κυβέρνησή του θα αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στις υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την καταβολή συντάξεων και μισθών. Και επειδή η επιλογή να πληρωθούν χρέη έναντι μισθών θα αποτελέσει πλήγμα στην ελληνική κοινωνία, άφηνε να εννοηθεί ότι η Αθήνα θα πράξει το αντίθετο. Η εξυπηρέτηση των χρεών θα οδηγήσει σε «απότομη οικονομική επιδείνωση της ήδη καταπιεσμένης ελληνικής κοινωνίας -προοπτική που δεν θα ανεχθώ» τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ζητούμενο η ρευστότητα

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να μην επιτρέψει ένα μικρό θέμα ρευστότητας και κάποια «θεσμική αδράνεια» να μετατραπεί σε μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

«Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την απότομη άνοδο στην αποπληρωμή των δανειακών μας υποχρεώσεων αυτήν την άνοιξη και το καλοκαίρι… θα έπρεπε να είναι σαφές ότι οι ειδικοί περιορισμοί της ΕΚΤ σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις θα καθιστούσαν αδύνατο για κάθε κυβέρνηση να εξυπηρετήσει τα χρέη της» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης θα έχει μαζί του κοστολογημένη λίστα μεταρρυθμίσεων, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη οκταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι να πειστεί το Βερολίνο για τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει σε μέτρα που θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της οικονομίας και δεν θα οδηγήσουν σε επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης