Του Φώτη Τριάρχη

Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα, για την ώρα, αλλά με σαφείς ενδείξεις προόδου των διαπραγματεύσεων, έληξε το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας και πλέον αναμένουμε το… επόμενο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο κείμενο που εξεδόθη, καταγράφεται η θετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά και οι ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για επιτάχυνση των διαδικασιώνΗ πολυπόθητη δήλωση προόδου για τις επαφές με τους εταίρους ήρθε για την Αθήνα, έπειτα από μια τρίωρη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο κείμενο που εξεδόθη, καταγράφεται η θετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά και οι ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για επιτάχυνση των διαδικασιών. Τα βασικά σημεία της δήλωσης:

1. Αναγνωρίζει πρόοδο στις συνομιλίες
2. «Καρφώνει» Βαρουφάκη σημειώνοντας ότι «η αναδιοργάνωση και ο εξορθολογισμός των διαδικασιών (σ.σ.: η υποβάθμιση του Έλληνα ΥΠΟΙΚ) κατέστησαν δυνατή την επιτάχυνση και έχουν συμβάλει σε μία πιο ουσιαστική συζήτηση.
3. Προειδοποιεί ότι χρειάζεται «περισσότερος χρόνος και προσπάθεια», κάνοντας λόγο για «χάσματα» και για ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά».
4. Μιλά -παγίως- για αξιολόγηση.
5. Επαναλαμβάνει ότι η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου παραμένει το ισχύον πλαίσιο για τις συζητήσεις.
6. Ξεκαθαρίζει ότι τα χρήματα θα εκταμιευτούν εφόσον λήξει η τρέχουσα αξιολόγηση. «Όταν οι θεσμοί καταλήξουν σε μία συμφωνία στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, το Eurogroup θα αποφασίσει τις πιθανές εκταμιεύσεις των κονδυλίων που εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας» αναφέρει το ανακοινωθέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι προφανές ότι υπήρξε όντως πρόοδος, αλλά οι θεσμοί επιμένουν να ασκούν πιέσεις προς την Αθήνα: το χάσμα στο συνταξιοδοτικό, στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό παραμένει μεγάλο.

Παράλληλα, ορατός είναι ο κίνδυνος από το συνεχιζόμενο πρόβλημα ρευστότητας. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αφήνουν την πρωτοβουλία στον Μάριο Ντράγκι για πιθανή απόφαση ελάφρυνσης των όρων για τα ελληνικά ομόλογα. Υπό την έννοια αυτήν, η Ελλάδα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, τηρώντας παράλληλα στάση αναμονής για τη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ.

Θετικό κλίμα – Στο προσκήνιο το δημοψήφισμα

Αίσθηση προκάλεσε, πάντως, η περιγραφή του Γιάνη Βαρουφάκη για την 40λεπτη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Σήμερα ήταν η πιο φιλική συζήτηση που έχουμε κάνει με τον κ. Σόιμπλε και θεωρώ ότι έμαθα πράγματα από αυτόν» δήλωσε και προς απογοήτευση των ΜΜΕ έσπευσε να διευκρινίσει πως έχει συμφωνήσει με τον Γερμανό ομόλογό του να μην αποκαλύψουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών άναψε φωτιές, ωστόσο, με τη δήλωσή του ότι ο ίδιος είχε προτείνει στον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει το δημοψήφισμα, το 2011. Προσερχόμενος στο Eurogroup μάλιστα, έσπευσε να διαμηνύσει ότι, αν το θέλουν οι Έλληνες, μπορούν να το κάνουν, για να προσθέσει πως ίσως είναι καλή ιδέα. Η αναφορά του Σόιμπλε άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αναδεικνύοντας ότι οι υπουργοί και τα στελέχη είναι διχασμένοι.

Στη γραμμή… Σόιμπλε, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες δημοψηφισματικού χαρακτήρα, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης («το δημοψήφισμα, αν θα γίνει, θα είναι συμφωνημένο και με τους εταίρους μας»), ο υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης («η Ελλάδα διαθέτει πολλαπλές και βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις, που μπορούν να της επιφέρουν δυσκολίες αλλά θα ανοίξουν σύντομα καινούργιους αναζωογονητικούς ορίζοντες»), ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης («αν κληθούμε να κάνουμε επιλογές έξω από τα όρια της εντολής που έχουμε λάβει από τον λαό, τότε η προσφυγή σε αυτόν είναι απολύτως θεμιτή»), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης («το δημοψήφισμα είναι το απόλυτο όπλο της ελληνικής κυβέρνησης») κ.ά.

Αντίθετοι εμφανίζονται οι υπουργοί Πάνος Καμμένος, Γιώργος Σταθάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ πηγές του Μαξίμου υποστήριζαν ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup έγινε σαφές πως το δημοψήφισμα δεν αποτελεί μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Τέσσερα σημεία-κλειδιά

Το Μαξίμου πάντως εστιάζει σε τέσσερα σημεία όσον αφορά στο αποτέλεσμα του Eurogroup:

1. Η απόφαση του Eurogroup ήταν η αναμενόμενη από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου κατέγραψε την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις. Αυτή η πρόοδος οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση να υπάρξει μία αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο πλαίσιο της απόφασης της 20ής Φεβρουαρίου.

2. Στην κρίσιμη αυτήν καμπή των διαπραγματεύσεων όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης, ούτε και των πιστωτών. Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητο στοιχείο την επιτάχυνση της διαδικασίας, ώστε να βρεθεί κοινό έδαφος ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς, με σεβασμό τόσο στους κανόνες της Ευρωζώνης όσο και στη Δημοκρατία στην Ευρώπη.

3. Το γεγονός ότι πλέον έχουν μείνει σχετικά λίγα ζητήματα ανοιχτά και η αναγνώριση πως απαιτείται χρόνος και προσπάθεια για να κλείσουν αυτά τα θέματα είναι καλοδεχούμενο νέο από την ελληνική κυβέρνηση. Χρειάζεται, όμως, αμοιβαία προσπάθεια, χωρίς ιδεοληψίες, δογματισμούς και εμμονές για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα ζητήματα.

4. Η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης