ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΕΧΗ ΡΟΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ SINGULAR LOGIC

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτοδύναμη… την αποχή και καθαρή νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ, οι Έλληνες πολίτες αποφάνθηκαν καθαρά, διαψεύδοντας για μια ακόμη φορά τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, που προέβλεπαν εκλογικό ντέρμπι.

Με αυτοδύναμη… την αποχή και καθαρή νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάνθηκαν οι Έλληνες πολίτες, διαψεύδοντας για μια ακόμη φορά τις εταιρείες δημοσκοπήσεωνΟ Τσίπρας ανέτρεψε τα προγνωστικά, πείθοντας την τελευταία στιγμή τους ψηφοφόρους που κατευθύνθηκαν προς τη Λαϊκή Ενότητα να επιστρέψουν στην Κουμουνδούρου. Με τον τρόπο αυτό ο επανεκλεγείς πρωθυπουργός εξασφάλισε διαφορά 7 και πλέον μονάδων, αφήνοντας εκτός Βουλής το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Η κάλπη… γέννησε οκτακομματική Βουλή, στέλνοντας σαφή εντολή για κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό όμως τον ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Η πολιτική του τελευταίου επιβραβεύτηκε από τους ψηφοφόρους, καταφέρνοντας να κάνει πραγματικότητα τη «δεύτερη ευκαιρία» και να απομακρύνει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζί με τον Πάνο Καμμένο ξεπέρασαν σε σύνολο τις 151 έδρες και μπορούν να επαναλάβουν το γνωστό κυβερνητικό σχήμα. 

Παραμένουν ωστόσο ισχυρές οι φωνές στην Κουμουνδούρου που θα ήθελαν ευρύτερο κυβερνητικό σχηματισμό, ώστε να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση μακράς πνοής. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε απ’ την πλευρά του ότι το ισχνό ποσοστό που εξασφάλισε δεν του επιτρέπει να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας. Το «αναιμικό» 4% κρίνεται ως ανεπαρκές προκειμένου ο επικεφαλής του Ποταμιού να θέσει τους όρους που θα του έδιναν τη δυνατότητα να εμπλακεί στη διακυβέρνηση της χώρας.

Μάλιστα, ο κ. Θεοδωράκης έδειξε να ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας ότι η τακτική της συναίνεσης που ακολούθησε το τελευταίο διάστημα ευθύνεται για τη συρρίκνωση των ποσοστών του. Σε αυτό το κλίμα, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να επικοινωνήσει με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένας στους δύο πολίτες δεν πήγαν να ψηφίσουν, γεγονός που αποτελεί μεγάλη ήττα της κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας. Όσοι πήγαν απάντησαν ξεκάθαρα στο ουσιαστικό δίλημμα της εκλογικής αναμέτρησης, για το μικρότερο κακό της επόμενης ημέρας.

Η επιμονή του Αλέξη Τσίπρα κατά την προεκλογική περίοδο να θέτει ως θεμελιώδες ζήτημα τη ρύθμιση του χρέους αποδείχθηκε ώριμη πολιτική κίνηση, προκειμένου να πείσει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων για την ύφεση.

Έθεσε, παράλληλα, επί τάπητος το θέμα της διαπλοκής και της φορολόγησης του αδήλωτου πλούτου, για να ικανοποιηθεί το περί δικαίου αίσθημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε. Έπεισε ότι είναι ο μόνος που παρά τις επώδυνες δεσμεύσεις του Μνημονίου δεν θα παραδοθεί άνευ όρων και θα αγωνιστεί, ασκώντας και πολιτική παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων, ώστε να βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη των δανειστών.

Έδειξε ότι αποτελεί ο ίδιος σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο και ενέπνευσε τους ψηφοφόρους παρά τα μεγάλα λάθη της επτάμηνης διακυβέρνησής του.

Τη συμφωνία με τον λαό θα την επισφραγίσει με τις προγραμματικές θέσεις της κυβέρνησής του. Χωρίς ευχολόγια, με σαφές χρονοδιάγραμμα δράσεων προς την κατεύθυνση της δίκαιης ανακατανομής των βαρών, της πάταξης της διαπλοκής, με την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος.

Όλα αυτά, ως θεωρία προεκλογικών υποσχέσεων, γιατί οι ψηφοφορίες που ακολουθούν για τους εφαρμοστικούς νόμους του τρίτου Μνημονίου και οι επιπτώσεις τους στην ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών μπορούν να τινάξουν τις ισορροπίες στον αέρα…

Αλέξης Τσίπρας: «Αισθάνομαι δικαιωμένος»

Ο ενθουσιασμός του εκλογικού αποτελέσματος ήταν διάχυτος στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου ο Αλέξης Τσίπρας ανέβηκε στο βήμα και απηύθυνε τον πρώτο του λόγο στον ελληνικό λαό μετά τη νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευχαρίστησε αρχικά τον λαό «για αυτήν τη μεγάλη νίκη». «Δώσαμε μια σκληρή μάχη και αισθάνομαι δικαιωμένος γιατί ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή να συνεχίσουμε να παλεύουμε» είπε.

Κατά την εκτίμησή του, «ο λαός έδωσε καθαρή εντολή να ξεμπερδεύουμε με όλα όσα μας κρατάνε στο χθες. Να συνεχίσουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε πριν από 7 μήνες. Να καταφέρουμε να βάλουμε μπροστά το δίκιο του λαού μας».

Ξεκαθάρισε δε ότι η νίκη αυτή είναι εντολή για τετραετή διακυβέρνηση της χώρας: «Σήμερα στην Ευρώπη η Ελλάδα είναι συνώνυμο του αγώνα και της αξιοπρέπειας και αυτό τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε μαζί για μια ολόκληρη 4ετία. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε ότι είναι πολύ σκληρός για να πεθάνει. Αυτό το αποτέλεσμα δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει στα λαϊκά στρώματα του τόπου. Στους ανθρώπους που αγωνίζονται και ονειρεύονται ένα καλύτερο αύριο. Αυτό θα το πετύχουμε».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως μπροστά μας «έχουμε δυσκολίες, αλλά ξέρουμε πού θα πατήσουμε. Ο λαός μάς έδωσε τη 2η ευκαιρία να καθαρίσουμε με αυτό το καθεστώς. Από αύριο ξεμπερδεύουμε με το παλιό».

Στο σημείο αυτό εξέφρασε την επιθυμία να ευχαριστήσει τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο «γιατί αύριο θα συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα που ξεκινήσαμε. Από αύριο ξεκινάμε τον μεγάλο αγώνα να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ευρώπη».

Μεϊμαράκης: «Η ΝΔ είναι πυλώνας σταθερότητας»

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 8:30 το βράδυ ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Εισερχόμενος στο κτήριο της λεωφόρου Συγγρού, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε: «Ολοκληρώθηκε μια εκλογική μάχη την οποία δώσαμε με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια, πολιτισμένα. Το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται να ολοκληρώνεται με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα. Τον συγχαίρω. Να έρθει στη Βουλή και τα υπόλοιπα θα τα δούμε».

«Τον Γενάρη νόμιζαν ότι θα διαλυθούμε και τώρα πίστεψαν ότι θα μας τελειώσουν. Η ΝΔ ούτε διαλύεται ούτε τελειώνει. Η ΝΔ είναι πυλώνας σταθερότητας» πρόσθεσε.

«Τις τελευταίες πέντε εβδομάδες η ΝΔ κατάφερε να ανεβάσει πάρα πολύ τα ποσοστά της σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις» κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

Ερωτηθείς εάν θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ, απάντησε: «Όλα στην ώρα τους».

Γεννηματά: «Ο λαός επιβράβευσε το μήνυμα ελπίδας που πρεσβεύουμε»

Ικανοποίηση για τα ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα προσδίδει νέα δυναμική στην ανασυγκρότηση της κεντροαριστερής παράταξης.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι η πρόσκληση που απηύθυνε το ΠΑΣΟΚ για «επιστροφή των πολιτών στο σπίτι τους» έγινε αποδεκτή από χιλιάδες πολίτες και ο ελληνικός λαός «επιβράβευσε το μήνυμα ενότητας και ελπίδας» που πρεσβεύει η παράταξή της.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε «καλείται τώρα να διασφαλίσει μια κυβέρνηση τετραετίας και τα κόμματα του ευρωπαϊκού τόξου να αναμετρηθούμε με τις ευθύνες μας».

Πριν από τις δηλώσεις της η κ. Γεννήματα επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα, τον συνεχάρη και υποσχέθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει δημιουργική αντιπολίτευση στη Βουλή.

Κουτσούμπας: «Το ΚΚΕ θα σταθεί στο πλευρό του λαού»

«Το ΚΚΕ θα αξιοποιήσει την πολιτική εκλογική και κοινοβουλευτική του δύναμη, στην τιτάνια προσπάθεια που πραγματικά πρέπει να κάνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, για τη συνολική ανασύνταξη, ενδυνάμωση του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για την οικοδόμηση μιας μεγάλης κοινωνικής, λαϊκής συμμαχίας» δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας το βράδυ των εκλογών της 20ής Σεπτέμβρη 2015.

«Το ΚΚΕ, όπως πάντα, θα σταθεί στο πλευρό του λαού μας, σταθερά απέναντι σε κάθε κυβέρνηση που είναι έτοιμη να υλοποιήσει το βάρβαρο μνημόνιο και να στείλει το λογαριασμό στον λαό με νέα μέτρα φωτιά, ΕΝΦΙΑ, βαριά φορολογία που θα γονατίσει τον εργάτη, τον υπάλληλο, τον αυτοαπασχολούμενο, τον επαγγελματία, τον αγρότη, τη σύνταξη μετά τα 67, την κατάργηση του ΕΚΑΣ από αρχές 2016, το πετσόκομμα των κοινωνικών δαπανών σε υγεία, πρόνοια, παιδεία και άλλα μέτρα που δεν έχουν τελειωμό» συνέχισε.

Θεοδωράκης: «Έχω ευθύνη για το κακό αποτέλεσμα»

Το εκλογικό αποτέλεσμα εγείρει προβληματισμούς στο Ποτάμι, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Πιστεύαμε ότι η χώρα μπορούσε να αλλάξει πορεία, αλλά ο ελληνικός λαός αποφάσισε τη συνέχιση της διακυβέρνησης από την παλαιά κυβέρνηση. Το Ποτάμι είναι πολύ μακριά από τους στόχους του. Αυτό εγείρει τους αναγκαίους προβληματισμούς για τα λάθη του κόμματος και σε αυτόν που ευθύνεται για τα λάθη αυτά, δηλαδή στον επικεφαλής του» είπε ο αρχηγός του Ποταμιού.

«Θα είμαστε παρόντες από τη μεριά της αντιπολίτευσης για να επισημαίνουμε τα προοδευτικά πράγματα που έχει ανάγκη η χώρα» είπε ακόμη ο κ. Θεοδωράκης και εξέφρασε την ελπίδα «με το 4 % να φανούμε εξίσου χρήσιμοι».

Καμμένος: «Τελείωσαν τα πάρτι στη Μύκονο, οι μίζες και τα θαλασσοδάνεια»

Την υπόσχεση ότι από αύριο το πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα θα τελειώσουν «την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης» έδωσε ο Πάνος Καμμένος στις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των πρώτων ασφαλών αποτελεσμάτων της εκλογικής αναμέτρησης.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τόνισε: «Ο λαός αποφάσισε ότι από εδώ και πέρα δεν παρέχεται ασυλία και προχωράμε στην επόμενη μέρα με νηφαλιότητα, στη νέα διακυβέρνηση που έχει στόχο την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση, τη λιτότητα και την ανεργία. Παρά τον ανελέητο πόλεμο, οι πολίτες μάς όρισαν σαν εγγυητές για την πρόοδο του τόπου. Θα τηρήσουμε την εντολή τους με πρωθυπουργό τον Α. Τσίπρα, θα προχωρήσουμε σε κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια».

«Κάναμε πραγματικότητα την εθνική συμφιλίωση, θα ενωθούμε οι Έλληνες. Έχουμε μια αγάπη και έναν κοινό στόχο, την Ελλάδα. Δώσαμε μάχη απέναντι σε δημοσκόπους, πληρωμένους δολοφόνους που μας ήθελαν εκτός Βουλής. Γνώριζαν τα αποτελέσματα, αλλά από το μεσημέρι ήθελαν να προστατέψουν αυτούς που τους πληρώνουν, τους νταβατζήδες της μεταπολίτευσης» συνέχισε ο κ. Καμμένος και κατέληξε λέγοντας:

«Τελείωσαν τα πάρτι στη Μύκονο με τις σαμπάνιες των 60.000 ευρώ, τέλος οι μίζες, τέλος τα θαλασσοδάνεια».

Λεβέντης: «Η Ένωση Κεντρώων άντεξε»

Σε μια σύντομη δήλωση για το εκλογικό αποτέλεσμα προχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, του οποίου το κόμμα μπαίνει στη Βουλή με 9 βουλευτές.

«Άντεξε η Ένωση Κεντρώων και είναι νίκη των νέων αυτής της χώρας. Η σεμνότητα, το ήθος των νέων βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων θα είναι υπόδειγμα και θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του επόμενου διαστήματος» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης.

Λαφαζάνης: «Χάσαμε τη μάχη, όχι τον πόλεμο»

Με συγκίνηση μίλησε ενώπιον δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ευχαριστώντας παράλληλα τα μέλη και στελέχη του κόμματος «που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή ενός τίμιου αγώνα».

Ο ίδιος στις δηλώσεις του κατήγγειλε ότι αντιμετώπισε επιθέσεις «που πολλές φορές ήταν κάτω από τη μέση». «Χάσαμε μια μάχη αλλά όχι τον πόλεμο» πρόσθεσε. «Ο αγώνας μας συνεχίζεται και θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα και τόλμη, γιατί το δίκαιο είναι με το μέρος μας.»

Ο κ. Λαφαζάνης εκτίμησε ότι η Λαϊκή Ενότητα ανέδειξε «στόχους και πολιτικές που ανταποκρίνονται στο συμφέρον του λαού».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, «από αύριο την Ελλάδα περιμένει ένας μνημονιακός Αρμαγεδδών. Η Λαϊκή Ενότητα δεν κάνει πίσω, δεν πρόκειται να λιποτακτήσει, θα είναι και αύριο εδώ… Οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι υψηλοί και επίκαιροι. Θα περάσουμε στην αντεπίθεση».

Τον λόγο έλαβε στη συνέχεια η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κατήγγειλε πως «η Βουλή που αναδεικνύεται δεν αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των πολιτών. Είναι νίκη εκείνων που ήθελαν να θέσουν στο περιθώριο τον λαό και την κοινωνία».

Η κ. Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι «το 45,5% των συμπολιτών μας δεν θα έχει φωνή στη Βουλή, όπως και το 6% που δεν εκπροσωπείται».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης