Την έντονη απαισιοδοξία για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εκφράζουν οι πολίτες μέσω της ψήφου τους στην Ανοικτή Διαδικτυακή Ψηφοφορία που διεξήχθη από την ηλεκτρονική εφημερίδα της «Ζούγκλας» από το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου έως και το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου 2013. Το δείγμα αποτελείται από 1150 ψηφοφόρους, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην ψηφοφορία αυτή και ανήκουν αυτοβούλως στη βάση δεδομένων της zougla.gr.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πρώτη θέση των προτιμήσεων των πολιτών ως προς την πρόθεση ψήφου έστω και με βραχεία κεφαλή από την Νέα Δημοκρατία ενώ η Χρυσή Αυγή εξακολουθεί να είναι τρίτο κόμμα για άλλη μία φορά με διψήφιο ποσοστό. Αντιθέτως η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την Παράσταση Νίκης όπως και ο Αντώνης Σαμαράς του Αλέξη Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα να κυβερνήσει αν και πρωταθλητής σε αυτό το ερώτημα είναι για άλλη μία φορά ο…«Άλλος».

Περίπου μοιρασμένη είναι η κοινή γνώμη ως προς την στάση της Κυβέρνησης στο ζήτημα της επιστράτευσης των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ.

Αντιθέτως η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με την πρακτική της Αστυνομίας στην υπόθεση της Βίλα Αμαλία και Λέλα Καραγιάννη ενώ μεγάλο ποσοστό, το 41% των ψηφοφόρων θεωρεί πώς η συμπεριφορά της Αστυνομίας κατά τη σύλληψη και την μεταγωγή των τεσσάρων νεαρών μετά την ληστεία στο Βελβεντό ήταν η ενδεδειγμένη. Το 50% ωστόσο πιστεύει πως η στάση της Αστυνομίας στο θέμα αυτό ήταν από απαράδεκτη έως υπερβολική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε αυτή την έρευνα θεωρεί πώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακόμη έτοιμος να κυβερνήσει. Προφανώς οι παλινωδίες ,οι αστοχίες και κυρίως οι διαφορές και οι αντιθέσεις που καταγράφονται στην Κουμουνδούρου προκαλούν σύγχυση στους ψηφοφόρους που καταγράφουν την αίσθηση ανωριμότητας που προκαλούν με δηλώσεις τους στελέχη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Το ζήτημα που χρήζει επισήμανσης είναι ότι μόλις το 23% των πολιτών πιστεύει πώς αν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνούσε τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Πιο συγκεκριμένα:

Μετά τη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών των συλληφθέντων στη Βέροια νεαρών, με φανερά τα τραύματα και τους μώλωπες στο πρόσωπο τους, και όταν οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν έναντι στη συμπεριφορά των αστυνομικών, απαντούν με ποσοστό της τάξης του 41% πως η στάση της Αστυνομίας ήταν η πρέπουσα. Το 28% απαντά πως η συμπεριφορά της Αστυνομίας ήταν απαράδεκτη και το 22% πώς η στάση των αστυνομικών ήταν υπερβολική, ενώ αξιοπρόσεκτα μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 10%, δεν παίρνει θέση και επιλέγει «Δεν ξέρω / Δεν απαντώ».

Το επόμενο διάγραμμα καταγράφει τις αντιδράσεις των πολιτών έναντι της κυβερνητικής απόφασης για επιστράτευση των εργαζομένων στην Αττικό Μετρό. Το 50% των συμμετεχόντων στην Ανοικτή Ψηφοφορία θεωρεί πως η κυβερνητική απόφαση ήταν επιβεβλημένη, το 27% εκτιμά πως ήταν υπερβολική και το 19% πως ήταν εκδικητική.

Με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό η κοινή γνώμη δικαιολογεί και τη στάση της Κυβέρνησης έναντι των καταλήψεων Βίλα Αμαλία, Λέλας Καραγιάννη και Σκαραμαγκά, όπου η Αστυνομία εξεδίωξε τους καταληψίες. Το 65% συμφωνεί με την αστυνομική παρέμβαση και το 23% διαφωνεί.

Οικονομική κατάσταση

Η επόμενη ομάδα ερωτήσεων αφορά τις εκτιμήσεις των πολιτών για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, καθώς και για τις προοπτικές της χώρας. Ανιχνεύεται, δηλαδή, ο δείκτης αισιοδοξίας των ψηφοφόρων σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, ενώ οι πολίτες καλούνται επίσης να εκτιμήσουν το κυβερνητικό έργο.

Έτσι, στον επόμενο πίνακα το 40,6% εκτιμά πως η οικονομική του κατάσταση θα είναι κατά πολύ χειρότερη το 2013 σε σχέση με το 2012, ενώ το 39,3% δηλώνει πως η προσωπική του οικονομική κατάσταση θα είναι απλώς… χειρότερη, Με λίγα λόγια, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, με ποσοστό 79,9%, είναι εντελώς απαισιόδοξη ως προς την πορεία των προσωπικών οικονομικών δεδομένων.

Στο επόμενο διάγραμμα οι ψηφοφόροι με ποσοστό 68,3% κρίνουν πως η κυβερνητική οικονομική πολιτική κινείται σε λάθος πλαίσιο και μόλις το 23,7% συμφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην Οικονομία.

Η κοινωνία δεν έχει ακόμη πειστεί πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει οριστικά παρέλθει. Αντιθέτως, η ισχυρή πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην Ανοικτή Ψηφοφορία σε ποσοστό 63% πιστεύει πως ο κίνδυνος εξακολουθεί να επικρέμαται.

Μοιρασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σχετικά με το ενδεχόμενο ενός GREXIΤ. Το 47% των πολιτών πιστεύει πως το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι ακόμη ανοικτό, ενώ το 45% θεωρεί πως το ζήτημα έχει λήξει και δεν υφίσταται τέτοια προοπτική.

Ως προς το κυβερνητικό έργο συνολικά και σε όλους τους τομείς, το 68% δηλώνει δυσαρεστημένο με το προϊόν της κυβερνητικής πολιτικής .

Εκτιμήσεις για την Αξιωματική Αντιπολίτευση

Οι επόμενες δύο ερωτήσεις αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική διακυβέρνησης της χώρας από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Το 71% των πολιτών, λοιπόν, εκτιμά πως το κόμμα της Κουμουνδούρου δεν είναι έτοιμο να κυβερνήσει, με μόλις ένα 23% να πιστεύει το αντίθετο.

Σε υποθετικό ερώτημα για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν σήμερα στην εξουσία, το 39% εκτιμά πως τα πράγματα θα ήταν χειρότερα, το 27% πως θα ήταν τα ίδια ακριβώς, ενώ το 23% πιστεύει πως τα πράγματα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα. Ένα αξιοσημείωτο ποσοστό της τάξης του 11%, ωστόσο, δεν παίρνει θέση.

Καταλληλότητα για πρωθυπουργός

Στη μονομαχία μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα και ως προς το ερώτημα ποιος από τους δύο είναι καταλληλότερος να κυβερνήσει, ο σημερινός πρωθυπουργός προηγείται με ποσοστό 30% έναντι 19% του αντιπάλου του. Ωστόσο, ο νικητής σε αυτήν την αναμέτρηση είναι το 46% που ψηφίζει «Κανένας από τους δύο», με ό,τι αυτό συνεπάγεται και καθορίζει.

Όταν ο πολίτης καλείται να αξιολογήσει το σύνολο των πολιτικών αρχηγών ως προς την καταλληλότητά τους, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται και πάλι με 25,1%, ο Αλέξης Τσίπρας έπεται με 17,1%, ενώ ο… «Άλλος» έρχεται πρώτος με 32%.

Παράσταση Νίκης

Με ασφαλή διαφορά και διψήφιο ποσοστό προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την Παράσταση Νίκης και το ερώτημα ποιο κόμμα θα κέρδιζε τις εκλογές αν αυτές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή. Τα ποσοστά των υπόλοιπων κομμάτων είναι εξαιρετικά μικρά, ενώ πολύ μικρό είναι και το ποσοστό των πολιτών που αρνούνται να απαντήσουν. 

Πρόθεση Ψήφου

Έστω και με μια πολύ μικρή διαφορά της τάξης του 0,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται και τίθεται επικεφαλής ως προς την Πρόθεση Ψήφου των πολιτών. Η Νέα Δημοκρατία χάνει την πρωτιά, ενώ η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 14,2%, επιμένει στην τρίτη θέση, αφήνοντας πίσω τα υπόλοιπα κόμματα. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες είναι ακόμη καθηλωμένοι σε ένα 6,6% λόγω των εσωτερικών κλυδωνισμών, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να κινείται στη ζώνη του λυκόφωτος με ένα 5,1% και η ΔΗΜΑΡ κονταροχτυπιέται με το ΚΚΕ μεταξύ 3% και 4% .

Στο επόμενο διάγραμμα μπορεί κανείς να συγκρίνει τα ποσοστά των κομμάτων ως προς την Πρόθεση Ψήφου στις τρεις τελευταίες Ανοικτές Διαδικτυακές Ψηφοφορίες της zougla.gr.

Συσπειρώσεις

Τα τρία επόμενα διαγράμματα περιγράφουν τις διαρροές ψηφοφόρων από και προς τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταγράφουν και τον βαθμό συσπείρωσης που παρουσιάζουν αυτήν την στιγμή τα κόμματα, με τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται περίπου στο 70%, την Κουμουνδούρου, αν και σε προσυνεδριακή διεργασία, να αγγίζει ένα μέτριο 64,5%, ενώ η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε βαρομετρικό χαμηλό της τάξης του 39,4%.


σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης