Ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος καθώς και αρμόδιοι κύκλοι στις Βρυξέλλες προεξοφλούν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών έως την 7η Απριλίου και μάλιστα με ένα εφ’ όλης της ύλης agreement.

Οι «επιλεκτικές» διαρροές περί της ολοκλήρωσης της τεχνικής συμφωνίας  οσονούπω, έχουν σαν στόχο την ανατροπή του κλίματος αλλά και την άσκηση πίεσης προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Άλλωστε οι αρμόδιοι υπουργοί επιδίδονται ήδη στο προαπαιτούμενο πολιτικό «μασάζ» προς τους βουλευτές. Για τα μάτια του κόσμου αλλά και στο όνομα των συνδικαλιστικών παραδόσεων αναμένεται να εκδηλωθεί μία «μίνι ανταρσία» με αιχμή του δόρατος την ΓΕΝΟΠ -ΔΕΗ ως προς το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης μεγάλου μέρους των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων. Ως προς τα εργασιακά τώρα θα πρέπει να αναμένει κανείς την τελική σύνταξη του κειμένου της συμφωνίας αν και θα πρέπει να αναμένονται κάποιες αντιδράσεις συνδικαλιστικών κύκλων τουλάχιστον για την τιμή των όπλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πτωτική τάση βασικών μεγεθών της Οικονομίας σε συνάρτηση με τον ορατό κίνδυνο να καταγραφεί ύφεση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 να έχουμε ύφεση καθώς και η λογική συνέπεια όλων των παραπάνω που είναι η προοπτική να μη καταφέρει να βγει η Ελλάδα στις αγορές το 2018 ,οδήγησαν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δώσει εντολή για το άμεσο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση κατέληξε στην εκ των πραγμάτων αναπόφευκτη απόφαση υποχωρώντας σχεδόν σε όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και πλέον είναι ζήτημα ημερών να ανακοινωθεί η επίτευξη της συμφωνίας. «Ο Αλέξης πήρε τις αποφάσεις του…» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν θεωρείται άλλωστε τυχαία και η χθεσινή παρέμβαση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη που έβαλε τέλος στα σενάρια για τέταρτο μνημόνιο.

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα της τελικής συμφωνίας το περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς : «Στόχος είναι η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) να επιτευχθεί έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου. Θα προηγηθεί η συνεδρίαση προετοιμασίας του ΕuroWorking Group την ερχόμενη Πέμπτη 30 Μαρτίου».

Στις μειώσεις αφορολόγητου και συντάξεων θα προστεθεί ακόμη μια βαριά ήττα στα εργασιακά αφού οι συλλογικές συμβάσεις δεν επανέρχονται, το όριο των απολύσεων αυξάνει και ο συνδικαλιστικός νόμος αλλάζει. Ένα αντίμετρο που φαίνεται να έχει κερδηθεί είναι ότι τα εισοδήματα που θα φορολογηθούν για πρώτη φορά λόγω μείωσης του αφορολόγητου θα φορολογηθούν με χαμηλότερο συντελεστή.

Έχει κλείσει και η πώληση μεγάλου τμήματος του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗΕπίσης, έχει κλείσει και η πώληση μεγάλου τμήματος του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ αλλά εδώ γίνεται μια προσπάθεια να μην περιληφθούν τα υδροηλεκτρικά – αλλά και να μεταβιβαστεί το 17% της επιχείρησης που σήμερα βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ στο υπερταμείο.

Πλέον μένει η πολιτική διαχείριση της συμφωνίας και πως αυτή θα περάσει χωρίς παρατράγουδα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Η χθεσινή άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά 1,7% αλλά και η σημερινή επίδοση με κέρδη 1,49% για το Γενικό Δείκτη δείχνει ότι η αγορά προεξοφλεί το κλείσιμο της αξιολόγησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης