Aνοιχτός σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, επιμένοντας στις θέσεις της κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για το παρασκήνιο των επαφών στις Βρυξέλλες, τα τελεσίγραφα των εταίρων, το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, ενώ υπαινίχθηκε πως σε περίπτωση που οι πολίτες ψηφίσουν τα μέτρα λιτότητας, θα δρομολογηθούν εξελίξεις με παραίτηση, βάσει του Συντάγματος.

Η συνέντευξη Τσίπρα

«Η μεταπολιτευτική μας ιστορία είχε πολλές σημαντικές στιγμές. Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες και θα κριθεί από τον λαό να δείξει την αποφασιστικότητά του» ανέφερε στην αρχή της συνέντευξής του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Aνοιχτός σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, επιμένοντας στις θέσεις της κυβέρνησης, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «Μεθαύριο ο ήλιος θα βγει από την ανατολή. Οξυγόνο θα έχουμε για να αναπνέουμε και πιστεύω ότι με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε και τις απειλές και τους εκβιασμούς» συνέχισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο και την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ:

«Επικοινώνησα με τους κ.κ. Ολάντ και Μέρκελ και μετά από το τηλεφώνημα που τους ενημέρωσα για το δημοψήφισμα και ζήτησα παράταση προκειμένου να έχουμε την δυνατότητα να αποφασίσουμε. Με πήραν την επομένη για να μου πουν ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Τους είπα να μην ανησυχούν γιατί οι Έλληνες θα επιβιώσουν».

«Η δημοκρατία σε αυτό τον τόπο είναι κυρίαρχη αξία. Υπήρχε πολύ πριν το ευρώ. Η όποια απόφαση του λαού θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί», ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας.

Συνέστησε ψυχραιμία για το «bank holiday»

Σχετικά με τα μέτρα που αποφασίστηκαν για «bank holiday» και capital control, o πρωθυπουργός είπε:

«Οι τράπεζες είναι κλειστές. Δεν περιέγραψα μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα. Είπα ότι θα επιβιώσουμε και θα επιλέξουμε ως κυρίαρχος λαός ποιο θα είναι το μέλλον μας».

Τόνισε δε πως σε τέτοιες στιγμές «προαπαιτείται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η δυσκολία που βιώνουμε δεν οφείλεται σε εμάς αλλά στο γεγονός ότι κάποιοι θέλουν να επηρεάσουν τον λαό. Αποφάσισαν να μην δώσουν παράταση γι’ αυτό έκλεισαν τις τράπεζες. Κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση μια πρόταση-τελεσίγραφο».

Σύγχυση στην Ευρώπη

Στη συνέχεια της συνέντευξής του, αναφέρθηκε στην σύγχυση που υπάρχει στις θέσεις των Ευρωπαίων εταίρων σχετικά με το ελληνικό ζήτημα: «Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος Π. Γκάμπριελ είπε ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μετά το δημοψήφισμα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είπε το αντίθετο. Δεν θέλουν δημοψήφισμα, δεν θέλουν όχι. Είναι μπερδεμένοι. Εμείς θέλουμε το δημοψήφισμα να οδηγήσει στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Με την πρότασή μας δίνουμε τα βάρη σε αυτούς που μπορούν να τα σηκώσουν».

Η επιλογή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι, «να πούμε στον λαό ότι οι εταίροι μας δίνουν μια συμφωνία που δεν θα φέρει λύση».

«Ο τελευταίος Έλληνας έχει διαπιστώσει πως αυτούς του μήνες κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό ώστε να φτάσουμε σε συμφωνία. Μάλιστα τα ΜΜΕ έλεγαν ότι τα δίνουμε όλα, ότι φέρνουμε νέο μνημόνιο. Οι ίδιοι άνθρωποι τώρα άλλαξαν τροπάρι» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τους κ.κ. Μέρκελ και Γιούνκερ, ο κ. Τσίπρας είπε πως και οι δύο προέβησαν σε μια ειλικρινή διαπίστωση αλλά «διαπίστωσα ότι η άλλη πλευρά δεν ήθελε συμφωνία, έβαζε συνεχώς νέους στόχους. Ίσως να εξέλαβαν ως αδυναμία την επιθυμία μας να υπάρξει λύση. Η εντολή μας ήταν μέσα στην Ευρώπη αλλά διαφορετική πολιτική από τους προηγούμενους».

«Πίστεψα πως φτάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης»

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη πως δόθηκε μάχη για να φτάσουμε σε μία δίκαιη συμφωνία.

«Φτάσαμε την Δευτέρα να δώσουμε μια πρόταση που χαρακτηρίστηκε ως μια πολύ καλή βάση για συζήτηση. Πίστεψα ότι έφτασα στο τέλος. Μόλις το δώσαμε ζήτησαν ακόμα παραπάνω. Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ γιατί το κόστος της διάλυσης της ευρωζώνης είναι τεράστιο. Μόνο στην ΕΚΤ η χώρα έχει άνοιγμα 120 δις. Δεν είναι το σχέδιο να μας βγάλουν έξω, αλλά να τελειώσουν με την ελπίδα ότι στην Ευρώπη μπορεί να υπάρξει διαφορετική πολιτική», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Επανήλθε στην εντολή που έλαβε η κυβέρνηση και εκτίμησε πως ούτε και οι άλλοι λαοί αντέχουν με τις πολιτικές λιτότητας.

«Αν λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση κατάφερνε να πάει κάτι που θα έδινε προοπτική και όχι ταπείνωση τότε το μήνυμα θα ήταν ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Αυτό δεν το θέλουν. Σε αυτό δεν μπορεί να απαντήσει η κυβέρνηση αλλά ο ελληνικός λαός. Λέω στον λαό ότι εγώ αυτή την εντολή την ακολούθησα, μου έδωσαν τελεσίγραφο, το απέρριψα και είπα ότι τα τελεσίγραφα καμιά φορά επιστρέφουν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Επιθυμούν να επιβάλλουν μνημόνιο»

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τη στάση των εταίρων λέγοντας πως «επί της ουσίας, μέχρι σήμερα, επί 5 μήνες, θέλουν μέσα από την διαπραγμάτευση να φτάσουμε απολύτως στο μνημόνιο. Ήταν μια διαδικασία που δεν μας έλεγαν κάντε αυτό, μας πίεζαν, μας έλεγαν ‘υιοθετήστε το’».

Αναφερόμενος στο σενάριο ο ίδιος να υπέγραφε χθες τις προτάσεις στις Βρυξέλλες είπε: «θα έλεγα στο κοινοβούλιο αυτή είναι η δική μας πρόταση. Δίνοντάς μας τελεσίγραφο, μας έδωσαν τηδυνατότητα να γυρίσουμε και να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό: Το δέχεστε ή όχι;».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως αυτό το «παιχνίδι πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορείς να παίζεις με έναν λαό. Η ανακοίνωση του Eurogroup στις 25 του μηνός, λέει ότι οι υπουργοί κάλεσαν τις ελληνικές αρχές να αποδεχτούν την πρόταση των θεσμών. Ότι καλούν οι υπουργοί την κυβέρνηση μέχρι 27 Ιουνίου να αποδεχτεί την πρόταση των θεσμών».

Το παρασκήνιο της μη συμφωνίας

Ο πρωθυπουργός, εν συνεχεία, παρουσίασε το παρασκήνιο του ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις: Εμείς είχαμε λάβει την τελική πρόταση των θεσμών που κατατέθη στο Εurogroup με την επισήμανση ‘συμφωνήστε εντός 48 ωρών’. Είπαμε ‘δώστε μας παράταση ώστε να απαντήσει ο λαός’. Αποφάσισαν να μην τη δώσουν. Δεν υπήρξε άλλο κείμενο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών.

Και συνέχισε: «Την επόμενη μέρα έρχεται η Κομισιόν, βγάζει το κείμενο με αλλαγές. ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%. Δεν είναι παιχνίδι. Εδώ μιλάμε για την ουσία. Οι προθέσεις του προέδρου της Κομισιόν ήταν θετικές. Αλλά οι προτάσεις που κατέθεσε ήταν προτάσεις του ΔΝΤ. Κατά την διαπραγμάτευση υπήρξαν διαφορετικές στάσεις από τους θεσμούς. Όταν έφταναν προς το τέλος, η ελληνική πλευρά έκανε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές, ωστόσο οι ανεξάρτητοι θεσμοί, κλήθηκαν στο Βερολίνο για να αποφασίσουν».

Ο πρωθυπουργός είπε πως και στη συνάντηση που είχε με τους κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ, «τους είπα ότι η πρόταση που μας δίνετε δεν είναι βιώσιμη λύση, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιμένετε σε μέτρα αφού έχουμε κλείσει το δημοσιονομικό, σας έχουμε δώσει ισοδύναμα, χωρίς μειώσεις συντάξεων».

Η απάντησή τους, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν «από τον Άννα στον Καϊάφα. Όχι εμείς, οι θεσμοί. Εγώ τούς είπα ότι δεν μπορώ να δώσω θετική απάντηση. Διέκοψα το υπουργικό συμβούλιο και τους πήρα τηλέφωνο. Τούς είπα ότι καταλήγουμε στην πρόταση να θέσουμε το ερώτημα στον λαό και όποια απόφαση δώσει ο λαός, θα την σεβαστούμε».

Ο ίδιος, όπως είπε, έθεσε ζήτημα Δημοκρατίας «αλλά δεν μου απάντησε κανείς» όπως κατήγγειλε.

«Ο αιφνιδιασμός ήταν την επόμενη μέρα στο Εurogroup που δεν εγκρίθηκε η παράταση. Θεωρούσα αυτονόητο ότι θα μας δώσουν παράταση. Η προηγούμενη κυβέρνηση πήρε παράταση για να πάει σε εκλογές. Η επιλογή του να απαγορεύσουμε σε μια χώρα να επιλέξει δημοκρατικά, να πολεμήσουν το δημοψήφισμα μέσω της μη παράτασης, είναι μια επιλογή που θα γραφτεί με μελανά χρώματα στην ευρωπαϊκή ιστορία» εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Η περίπτωση της Ιρλανδίας

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ιρλανδίας, λέγοντας πως όταν η χώρα
«έκανε δημοψήφισμα για συνθήκη Λισαβόνας, Είκοσι χώρες την είχαν υπογράψει, δεν της είπε κανείς να μην το κάνει. Ο λαός είπε ‘όχι’ και μετά είπαν ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γεφυρώσουμε τις αλλαγές. Ξανάγινε δημοψήφισμα, το αποδέχτηκε ο λαός και όλα προχώρησαν κανονικά».

Εάν ο κόσμος ψηφίσει ‘ναι’ δρομολογούνται εξελίξεις
 
»Τώρα, με την στάση τους, αλλάζουν το DNA της Ευρώπης. Αν βγει ‘ναι’ στο δημοψήφισμα, τότε σεβόμαστε την επιλογή του λαού. Δεν βρέθηκα εδώ επειδή αγαπάω την εξουσία. Είμαι εδώ λόγω της επιλογής του λαού. Θα σεβαστώ την επιλογή του λαού. Δεν θα είμαι όμως παντός καιρού» είπε στη συνέχεια της συνέντευξης ο Αλέξης Τσίπρας.

Προανήγγειλε δρομολόγηση εξελίξεων «όπως ορίζει το Σύνταγμα» έπειτα από την ετυμηγορία του λαού «όποια αν είναι και αυτή». 

«Αν είναι 60 ή 70% έχουμε μεγάλες δυνατότητες. Η δική μας πρόταση παραμένει στο τραπέζι. Μας είπαν ‘take it or leave it’. Αν ο λαός πει ‘όχι’ τότε ξαναγυρνάμε στη διαπραγμάτευση. Ήδη με την προοπτική του δημοψηφίσματος υπάρχουν πόντοι που δεν τους είχαμε πριν» είπε.

Για την πρόταση της ελληνικής πλευράς ξεκαθάρισε πως αυτή «υπάρχει, δεν έχει αποσυρθεί».

«Περιμένουμε σεβασμό από την Ευρώπη»
 
»Δεν φύγαμε από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Την διαπραγμάτευση την διέκοψε το Εurogroup όταν είπε ότι δεν δίνει παράταση, ανέφερε μεταξύ άλλων, κατήγγειλε σχετικά με το ναυάγιο των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Εν συνεχεία εκτίμησε πως όσο φτάνουμε στην κάλπη «όλοι θα σπεύσουν να υποστηρίξουν την άποψη της αποδοχής, δεν θέλουν να κερδίσει το ‘όχι’, θέλουν να υπάρξει ένα τέλος ώστε να μην χρειαστεί να κάνουν υποχωρήσεις».

»Αν οι άλλοι αναγκαστούν να κάνουν υποχωρήσεις για την Ελλάδα θα αντιδράσουν. Ο Ρέντσι είναι φίλος, θα πάρει πρωτοβουλίες τις επόμενες ημέρες», τόνισε.

Έπειτα από τις επαφές που είχε τη Δευτέρα με τους κ.κ. Γιούνκερ, Σουλτς, τον επικεφαλής των σοσιαλιστών κ. Πιτέλε, «πήραν μια απόφαση καλή στο ευρωκοινοβούλιο για την Ελλάδα» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Περιμένουμε από τους Ευρωπαίους να σεβαστούν το δικαίωμα του ελληνικού λαού να επιλέξει και να προχωρήσουν στον ρεαλισμό, στη λογική. Μετά την πρόταση που καταθέσαμε, ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα μπορεί να κατανοήσει γιατί δεν επετεύχθη συμφωνία. Γιατί διαρκώς μετά την κατάθεση των μέτρων από εμάς, μπαίνουν και άλλα, μέτρα που δεν έχουν απόδοση, όπως οι συλλογικές συμβάσεις. Δεν θέλουν να το εφαρμοστούν, θέλουν την κατάρρευση της ελπίδας ότι αυτή η Ευρώπη μπορεί να αλλάξει».

Πάντως, όπως εκτίμησε «δεν θέλουν να πετάξουν την Ελλάδα έξω».

Tι ανέφερε για το Plan B

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου περί ύπαρξης «Plan B» ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Το δημοψήφισμα αφορά στην αποδοχή ή μη μνημονιακών μέτρων. Η κυβέρνηση δεν έχει επιλογή για έξοδο από την ευρωζώνη. Θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας ώστε ο λαός να επιβιώσει. Να διασφαλίσουμε την αποκατάσταση της ρευστότητας, την επάρκεια σε φάρμακα και καύσιμα».

Εν συνεχεία ανέφερε πως οι λαοί και οι χώρες «δεν χρεοκοπούν. Χρεοκοπούν οι τράπεζες. Την απάντηση θα τη δώσει ο ελληνικός λαός. Αν θέλει να προχωρήσει με σχέδια λιτότητας που θα μας οδηγήσουν στο να μην σηκώσουμε κεφάλι, στην ανεργία, σε νέα δάνεια τότε θα την σεβαστούμε αλλά δεν θα την εφαρμόσουμε εμείς. Οι λαοί έχουν δύναμη στα χέρια τους».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως «άσχημο» αυτό που προτείνουν οι εταίροι. «Αυτό που ζούμε είναι κάτι πρόσκαιρο, θα τα καταφέρουμε και θα επιβιώσουμε. Έκλεισαν τις τράπεζες για να μην πάμε στις κάλπες. Αν το ‘όχι’ είναι πολύ ψηλά και γίνει σεισμός θα είναι διαφορετικά τα πράγματα», είπε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων λέγοντας: «Δεν κάνουμε εμείς πραξικοπήματα, άλλοι έκαναν. Δεν έκλεισαν τις τράπεζες, έκλεισαν μαγαζιά, έκλεισαν σπίτια, οδήγησαν τον κόσμο στην ανεργία».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «παραδειγματική ψυχραιμία του ελληνικού λαού» ενώ εξαπέλυσε πυρά στους Ευρωπαίους, οι οποίοι «παρεμβαίνουν λέγοντας στον κόσμο να ψηφίσει ‘ναι’… Γι’ αυτό δεν δόθηκε παράταση, ώστε να κόψει η ΕΚΤ τη ρευστότητα και να οδηγηθούμε σε capital controls» είπε.

Εκτίμησε δε πως ορισμένες φορές αυτές οι παρεμβάσεις πεισμώνουν τον κόσμο. «Μπορεί να κάνουν και άλλες παρεμβάσεις, δηλώσεις ή εκβιασμούς ότι το δημοψήφισμα είναι για το ευρώ, όχι για το μνημόνιο» τόνισε.

Σχετικά με το ζήτημα της ρευστότητας, δήλωσε πως είναι επιλογή του κ. Ντράγκι να «ανοίξουν οι τράπεζες όταν αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ».

Στη συνέχεια έσπευσε να καθησυχάσει την τρίτη ηλικία διότι «αν κάνουμε πίσω και δεχτούμε το μνημόνιο, τότε θα έρθουν οι μειώσεις. Έχουμε διαθέσιμα για τις συντάξεις. Δεν υπάρχει θέμα με την ύπαρξη του ποσού των συντάξεων».

Τι θα γίνει με τη δόση στο ΔΝΤ

Για το θέμα αποπληρωμής της δόσης του ΔΝΤ ο κ. Τσίπρας είπε: «Ας μας δώσουν συμφωνία το βράδυ ώστε να πληρώσουμε το ΔΝΤ… Είναι δυνατόν να έχουν οδηγήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ασφυξία και να περιμένουν την πληρωμή της δόσης;» διερωτήθη και συνέχισε: «Έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι. Με το που αποφασίσουν την άρση της ασφυξίας και μια συμφωνία με προοπτική τότε θα πληρωθούν και οι δόσεις. Το ΔΝΤ δεν έχει δώσει καμία δόση από το καλοκαίρι του 2014. Και οι δύο πλευρές πρέπει να πληρούν τους όρους».

Ο επικεφαλής της συγκυβέρνησης έδωσε έμφαση σε μία αντίφαση: «Το ΔΝΤ δεν πληρώνει για τα μέτρα και επειδή δεν έχουμε βιωσιμότητα του χρέους. Εδώ είναι η αντίθεση. Οι Ευρωπαίοι αλά καρτ αποδέχονται το Ταμείο. Λένε ‘ναι’ στα μέτρα αλλά δεν μιλάνε για την βιωσιμότητα του χρέους».

Αναφερόμενος στο ευρώ, ο πρωθυπουργός είπε πως «για να έχει σταθερότητα πρέπει να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στον σεβασμό».

«Ο Μ. Σαπέν, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ είπε ότι πρέπει να συνδυάσουμε δύο κανόνες. Τον σεβασμό στην επιλογή του λαού και στους κανόνες της ευρωζώνης. Δεν το σεβάστηκαν. Ζητούν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕλ να κάνουν χειρότερα από αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι» είπε.

»Εμείς έχουμε επιλογή να μείνουμε στο ευρώ. Δεν αισθανόμαστε ότι η ευρωζώνη έχει ενοικιαστές και φιλοξενούμενους. Είμαστε η καρδιά της Ευρώπης. Ποιος μπορεί να ξεκόψει την Ελλάδα από την Ευρώπη;» διερωτήθη.

»Δεν έχει σχέση ο πολιτισμός με τις τράπεζες. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στον πυρήνα της Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός είναι ευρωπαϊκός λαός, εκτίμησε.

»Όσοι με εκβιασμούς και με τελεσίγραφα παραβιάζουν τα κεκτημένα θα αναλάβουν τις ευθύνες τους, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός.

Πεπραγμένα και αυτοκριτική

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε τους χειρισμούς της κυβέρνησής του λέγοντας πως «η χώρα είχε μετά από πολλά χρόνια κυβέρνηση που ό, τι υποσχέθηκε το έκανε. Πρωτοτυπήσαμε. Κάναμε σκληρή διαπραγμάτευση στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Εν συνεχεία κάνοντας έναν απολογισμό της πεντάμηνης διακυβέρνησης απαρίθμησε τα μέτρα που ελήφθησαν υπέρ του λαού:

Προχωρήσαμε τις 100 δόσεις, στη διαδικασία για την ανθρωπιστική κρίση, στη διαδικασία αποκατάστασης των μεγάλων αδικιών στο Δημόσιο, καταργήσαμε τα 5ευρα στα νοσοκομεία, αποκαταστήσαμε το μαύρο στην ΕΡΤ. Δεν κάναμε περισσότερα γιατί είχαμε το πιστόλι στον κρόταφο… Δεν ήρθα για να ευλογήσω τα γένια μου. Η Θεσσαλονίκη έχει αρχίσει να υλοποιείται…».

Εν συνεχεία προχώρησε σε αυτοκριτική για τα όσα δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί: Yπάρχουν σημεία που δεν έγιναν, όπως η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η αλλαγή στο φορολογικό, αυτό γίνεται γιατί ακόμα είμαστε εν μέσω διαπραγμάτευσης… Δεν πετύχαμε να πείσουμε τους εταίρους να φέρουν μια δίκαιη συμφωνία. Μην τα μηδενίζουμε όμως όλα».

Ανοιχτός στο debate

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πρόσκληση της αντιπολίτευσης για δημόσιο διάλογο.

Αναφέροντας προηγουμένως την εκτίμησή του ότι η λύση που προτείνουν οι εταίροι δεν είναι οικονομικά βιώσιμη, ο κ. Τσίπρας είπε: «Eντούτοις σε σχέση με αυτό που θα ζητούσαν από Σαμαρά, θα γλυτώσουμε 8 δις περίπου από μέτρα που θα παίρναμε επί Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς δραπέτευσε από μια πολιτική που ήξερε ότι οδηγεί σε αδιέξοδο. Σταμάτησε να υλοποιεί το πρόγραμμα μετά τις ευρωεκλογές και είχε σχεδιάσει την λεγόμενη παρένθεση. Νόμιζε ότι η κυβέρνηση θα κάνει πίσω».

Και συνέχισε: «Είμαι από τους πολιτικούς που δεν φοβούνται τον διάλογο. Ας πάμε σε debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Δήλωσα ανοιχτά ότι είμαι στη διάθεση όλων των αρχηγών να έρθουν να με συναντήσουν. Δεν ήρθε ο Σαμαράς, ήρθε η κα. Μπακογιάννη. Αν με καλέσει ο Σαμαράς, θα τον ενημερώσω».

«Εμπιστεύομαι τον Γ. Βαρουφάκη»

Σε ερώτηση εάν εξακολουθεί να εμπιστεύεται τον υπουργό Οικονομικών, ο πρωθυπουργός απάντησε:

«Ποτέ δεν απώλεσα την εμπιστοσύνη μου στον υπουργό. Τον στηρίζω, έδωσε δύσκολη μάχη σε συνθήκες αντίξοες. Από την πρώτη στιγμή έγινε το κόκκινο πανί. Στοχοποιήθηκε για ευνόητους λόγους».

«Δεν έχουμε φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης»

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση πως οι εταίροι «απέναντι στην λαϊκή ετυμηγορία θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν. Δεν το έκαναν με την εκλογική αναμέτρηση, τώρα που το δίλημμα είναι συγκεκριμένο πιστεύω ότι θα υπάρξει υποχώρηση ώστε να προσχωρήσουν προς τον ρεαλισμό».

Τόνισε ακόμη πως η ελληνική πλευρά δεν έχει αποχωρήσει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης: «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Είμαστε εδώ. Οι διαφορές στα δημοσιονομικά είναι πολύ μικρές. Αν δοθεί η λύση έστω και στο ‘και 5’ εμείς θα την πάρουμε. Οι αγορές είναι ένα στοιχείο που παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλά πέρα από αυτές, υπάρχει και η πολιτική. Οι αγορές σήμερα είναι έτσι, αύριο είναι αλλιώς».

Τέλος, είπε πως το όπλο που έχει στη φαρέτρα της η ελληνική πλευρά «είναι το δίκιο μας… Λένε ότι είναι απομονωμένη η Ελλάδα γιατί οι 18 συνεδρίασαν μόνοι τους. Και όμως, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν ελληνικές σημαίες…».

»Αν νικήσουμε τον φόβο δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο λαός έχει καρδιά, αξιοπρέπεια και θα τα καταφέρει» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης