Καθοριστική είναι η σημασία του σημερινού Eurogroup για την εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-δανειστών, καθώς η ελληνική πλευρά προσβλέπει σε μία δήλωση από τους εταίρους που να καταγράφει πρόοδο, ώστε η συμφωνία να κλειδώσει σε νέα έκτακτη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H κρίσιμη συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 16.00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18.00, ενώ, η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ξεκίνησε στις 15.30 και διήρκεσε για 40 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup τόνισε ότι ίσως είναι ένα καλό μέτρο η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πρόγραμμα διάσωσης στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αναφερόμενος σε αυτό το ενδεχόμενο o Σόιμπλε δήλωσε πως «εάν θέλουν ένα δημοψήφισμα, τότε να το κάνουν. Θα μπορούσε να είναι το σωστό μέτρο».

Επίσης, πρόσθεσε πως συμφωνήσαμε στις 20 Φεβρουαρίου η Ελλάδα να συζητήσει με τους τρεις θεσμούς για τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει έκτοτε» είπε, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση (αναφορικά με ένα Grexit), όπως πάντα, εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν πρόκειται να κάνω σπέκουλα με αυτό» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βαρουφάκης: Συμφωνία με τους πιστωτές τις επόμενες ημέρες

Εντός των επόμενων ημερών αναμένει συμφωνία με τους εκπροσώπους των θεσμών ο υπουργός Oικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με δήλωση που έκανε σήμερα προσερχόμενος στο Eurogroup.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα έχει μία καλή σύσκεψη με τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη και εκτίμησε ότι θα υπάρξει ανακοίνωση που θα αποτυπώσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί, κάτι το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο προς την τελική συμφωνία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι έχει βρεθεί «κοινό έδαφος» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, και εκτίμησε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων ημερών. Ερωτηθείς τι αναμένει από την ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κάνει τη δουλειά της, «όπως κι εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Όλοι πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους στην Ευρωζώνη».

LIVE εικόνα από τις αφίξεις στο Eurogroup:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης