Συνεχείς ήταν το τελευταίο 24ωρο οι διαβουλεύσεις και η ανταλλαγή κειμένων και απόψεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εμπειρογνωμόνων των «θεσμών» στις Βρυξέλλες ώστε να επιτευχθεί η κατάρτιση του τελικού κειμένου των ελληνικών προτάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βασικό πλαίσιο καθορίστηκε στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, το οποίο ωστόσο ήρθε αντιμέτωπο με τις ηχηρές διαφοροποιήσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατ’ αρχήν συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής. Η αυστηρή-παρέμβαση του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς, ευρωβουλευτή Μανώλη Γλέζου και το tweet της Σοφίας Σακοράφα διατάραξαν το κλίμα στο Μαξίμου που έσβηνε και έγραφε τη λίστα, έχοντας κατά νου τα ανοιχτά μέτωπα τόσο εσωτερικό (αντιδράσεις στελεχών), όσο και στο εξωτερικό (δανειστές).

Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει το κείμενο των προτάσεών της (μέχρι τα μεσάνυκτα), το οποίο θα μπει στο «μικροσκόπιο» το πρωί της Τρίτης από το Euroworking Group με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί και του Μάριο Ντράγκι.

Εάν η ελληνική λίστα πάρει το «πράσινο φως» τότε το απόγευμα της ίδιας μέρας, το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης θα εγκρίνει και τυπικά το ελληνικό αίτημα. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης θα συνεδριάσει και πάλι το Εurogroup.

Τι περιλαμβάνει η λίστα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πίνακας των μέτρων που θα αποσταλεί θα εκτείνεται σε δύο-τρεις σελίδες. Βασικός όρος της συμφωνίας αυτής είναι οι μεταρρυθμίσεις να μην επηρεάσουν δυσμενώς τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με διαρροές στη λίστα, δεν θα περιέχονται θέματα που αφορούν στο εργασιακό, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, το ασφαλιστικό, (πιθανότατα) τη ρύθμιση των 100 δόσεων, το πάγωμα των πλειστηριασμών και τις επαναπροσλήψεις των καθαριστριών και άλλων υπαλλήλων του Δημοσίου, καθώς αυτά θεωρούνται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Στη λίστα, ωστόσο, θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πάταξη της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο Τομέα, αλλαγές από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Λόγω της «χαλάρωσης» των δημοσιονομικών στόχων όμως, η κυβέρνηση θεωρεί πως έχει ένα περιθώριο να μην αντικαταστήσει παλαιά μέτρα με νέα. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει αποκλείσει εκ των προτέρων τα μέτρα του email Χαρδούβελη, δηλαδή αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία ή στα νησιά και τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

Financial Times: Τα μέτρα που θα προτείνει η Ελλάδα

Στη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που θα στείλει η ελληνική κυβέρνησης στους Θεσμούς, αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times.

Στη λίστα θα περιλαμβάνονται δεσμεύσεις για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πάταξη της διαφθοράς, μεταρρυθμίσεις στον Δημόσιο ΤομέαΌπως υποστηρίζει το άρθρο της οικονομικής εφημερίδας, η επιστολή θα περιλαμβάνει ένα περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων στις οποίες προσανατολίζεται η ελληνική κυβέρνηση τους επόμενους μήνες και οι οποίες ανταποκρίνονται στους όρους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου για επέκταση για τέσσερις μήνες του προγράμματος διάσωσης της χώρας των 172 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικός αξιωματούχος μιλώντας στους Financial Times υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα είναι κυρίως «διαρθρωτικού χαρακτήρα» και δεν θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για προβλέψεις όσον αφορά στην αύξηση των εσόδων ή την μείωση των εξόδων, ενώ συμπλήρωσε ότι η Αθήνα θα διευκρινίσει τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου των τσιγάρων και των καυσίμων, από τα οποία θα μπορούσε να αντλήσει περίπου δύο με δυόμιση δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης