Κόκκινο φως σε δύο σημαντικές για την κυβέρνηση και την Ελλάδα ρυθμίσεις, θέλει να βάλει το Βερολίνο, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. Συγκεκριμένα οι Γερμανοί ζητούν να μην προχωρήσει η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο.

Το αυστηρό μήνυμα ήρθε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα από τον εκπρόσωπο του Β. Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να δεχθεί καμία μονομερή ενέργεια από την Ελλάδα, μέσα στις οποίες συγκαταλέγουν τη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τις επαναπροσλήψεις των δημοσίων υπαλλήλων που είχαν απομακρυνθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
«Οχι δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο, καθώς η Ελλάδα δεσμεύτηκε να μην κάνει τίποτα χωρίς να υπάρχει συνεργασία και συμφωνία των τριών θεσμών, αυτό αποφασίστηκε την Παρασκευή», δηλώνει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο γερμανός αξιωματούχος διευκρίνισε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα και οι θεσμοί εξακολουθούν να παίζουν το ρόλο τους, ενώ σημείωσε πως όταν θα υπάρξει τελική συμφωνία αναμένεται να δοεθί στην Αθήνα μία ευελιξία ώστε να προσθέσει και τις δικές της μεταρρυθμίσεις στο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί.

Την ίδια στιγμή, πρόβλημα εντός της κυβέρνησης προκαλεί και η ρύθμιση για τις 100 δόσεις καθώς κάποια στελέχη δεν θεωρούν ότι πρέπει να μπει στη λίστα με τα μέτρα προς την τρόικα καθώς είναι «εσωτερική υπόθεση» από την οποία θα έρθουν έσοδα. Επομένως, λένε, οι δανειστές δεν έχουν καμιά δουλειά να εμπλέκονται σε μια «εσωτερική υπόθεση».

Υπάρχει και η άποψη ότι η ρύθμιση πρέπει να συμπεριληφθεί ως δείγμα καλής θέλησης. Με δεδομένο, δε, ότι δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, δεν τίθεται σε κίνδυνο η εφαρμογή της. Οι πληροφορίες αναφέρουν, δε, ότι αν τελικά συμπεριληφθεί δεν θα έχει λεπτομέρειες αλλά τις βασικές κατευθύνσεις, από τις οποίες θα προκύπτει ότι δεν παγιώνεται η κουλτούρα του κακοπληρωτή, όπως ανησυχούν οι δανειστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης