Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόταν η κοινή συνέντευξη Τύπου της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι δύο πολιτικοί ηγέτες αντάλλαξαν φιλοφρονήσεις και παρουσίασαν τις βασικές θεματικές που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την τήρηση των δεσμεύσεων από την Αθήνα, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει η «καυτή πατάτα» στην ευρωπαϊκή ατζέντα, με το συγκεκριμένο θέμα να μετατίθεται για μετά τις ευρωεκλογές και σίγουρα μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την ελληνική οικονομία από την Eurostat και την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.

Η Άνγκελα Μέρκελ απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση Σαμαρά για την αντιμετώπιση της κρίσης και επιβεβαίωσε εκ νέου την εμπιστοσύνη και τη στήριξη του Βερολίνου στην Αθήνα, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οποιοδήποτε σενάριο λήψης τρίτου πακέτου οικονομικής βοήθειας ή ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα χρειαστεί χρόνο.
Ο Αντώνης Σαμαράς, αφού καλωσόρισε τη Γερμανίδα καγκελάριο, τόνισε πως τα πράγματα στην Ελλάδα έχουν αλλάξει πολύ από το 2012 και την πρώτη του επίσκεψη στη Γερμανία. Ειδικότερα, είπε πως οι θυσίες του ελληνικού λαού και η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων βοήθησαν τη χώρα να βγει από την κρίση.
«Η Ελλάδα τα κατάφερε. Είναι μια καινούργια μέρα» επεσήμανε, προσθέτοντας πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, καθώς ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα και η έξοδος στις αγορές οφείλονται στην τεράστια υπομονή και στις θυσίες του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, υπάρχουν δύο βασικοί άξονες δράσης για την κυβέρνηση το επόμενο χρονικό διάστημα: η ενίσχυση της ανάπτυξης, έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα, και η λήψη μέτρων για την ανάσχεση της ανεργίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Σαμαράς ανέφερε πως ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, χωρίς να διαπιστωθεί ανάγκη λήψης νέου δανείου, προκειμένου η χώρα να ανταποκριθεί στις οικονομικές της υποχρεώσεις.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ύπαρξης ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε με την καγκελάριο.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος και τον τρόπο αντιμετώπισής του, ο Αντώνης Σαμαράς εξήγησε πως έγινε το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

«Η παγκόσμια αγορά ψήφισε Ελλάδα» είπε, συμπληρώνοντας πως η πτώση των επιτοκίων δανεισμού δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να προμηθευτούν «φθηνό χρήμα». «Τράπεζες και επιχειρήσεις μπορούν πλέον να αισιοδοξούν πως θα βρίσκουν χρήμα στις αγορές, ενισχύοντας τη ρευστότητά τους» τόνισε.
Ερωτώμενος για τη διπλή εκλογική μάχη του Μαΐου ο πρωθυπουργός έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι προτεραιότητά του αποτελεί η Ελλάδα και η οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση.

Η ελληνική προεδρία και οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα ήταν δύο από τις θεματικές που τέθηκαν επί τάπητος. Δημοσιογράφος του Reuters ρώτησε τους δύο ηγέτες για την Ουκρανία και την πορεία των διπλωματικών σχέσεων Μόσχας-Βρυξελλών μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κριμαία και την έκρυθμη κατάσταση στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και η κα Μέρκελ εξήγησαν πως χρειάζεται ενιαία στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη διπλωματία να παραμένει πρώτη επιλογή.

Τι ανέφερε η Μέρκελ

Από τη μεριά της η καγκελάριος της Γερμανίας εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον ελληνικό λαό και ειδικά στους νέους που παραμένουν χωρίς δουλειά, ενώ ξεκαθάρισε πως ο δρόμος για τη χάραξη μιας μακροχρόνιας στρατηγικής αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους θα είναι μακρύς, καθώς υπάρχει πληθώρα στοιχείων και παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Τις αποφάσεις στο ζήτημα αυτό θα τις πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, όπως ανέφερε.

Η ισχυρή γυναίκα της Γερμανίας υπεραμύνθηκε των πολιτικών λιτότητας του Βερολίνου για τη δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, παρά τις οδυνηρές συνέπειες που έχουν στην καθημερινότητα των Ελλήνων, επισημαίνοντας πως «πλέον η οικονομία λειτουργεί καλύτερα».
«Τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν» ανέφερε και συνέστησε υπομονή στους Έλληνες πολίτες προκειμένου να δουν τα αποτελέσματα στην καθημερινότητά τους.

Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη στην Ελλάδα, εξελίξεις που θα ενισχύσουν και τη δυναμική της Ευρώπης στις διεθνείς χρηματαγορές. Παράλληλα, εξήγησε πως μέσα στους επόμενους μήνες και μετά την επιβεβαίωση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα θα συζητηθούν τρόποι επιπλέον βοήθειας για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.

«Η Γερμανία έχει τη διάθεση να βοηθήσει. Η υπόσχεση που δώσαμε για υποστήριξη θα τηρηθεί» υπογράμμισε.
Παράλληλα, τόνισε πως υπάρχουν σημαντικοί τομείς στην Ελλάδα, οι οποίοι με σοβαρές επενδύσεις και σωστή διαχείριση θα μπορούσαν να αποφέρουν σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. «Ένας από αυτούς τους τομείς είναι ο τουρισμός» είπε.

Σε ερώτηση για το τι μπορεί να περιμένουν οι Έλληνες από την έξοδο της χώρας στις αγορές, η καγκελάριος της Γερμανίας χαρακτήρισε επιτυχία την επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές και επεσήμανε πως πρόκειται για ένα «σημαντικό βήμα προς την ομαλότητα», το οποίο ενισχύει την εμπιστοσύνη στις ελληνικές επιχειρήσεις, αυξάνοντας την προοπτική επενδύσεων.

Φωτογραφίες από τη συνέντευξη Τύπου:

Νωρίτερα σε εξέλιξη βρισκόταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος με πορεία προς την πλατεία Συντάγματος, παρά τη ρητή απαγόρευση της αστυνομίας. Ορισμένα αντικείμενα -συμπεριλαμβανομένων μπαλονιών με μπογιά- εκτοξεύτηκαν προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι τήρησαν στάση αναμονής χωρίς να προβούν σε κάποια ενέργεια απώθησης των διαδηλωτών. Δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

Διαβάστε επίσης:
Στο Μαξίμου η Μέρκελ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014, 18:51

TΩΡΑ: Στο Μαξίμου η Άνγκελα Μέρκελ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014, 17:30

Ποιους είδε η Μέρκελ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 11 Απριλίου 2014, 14:46

/Uploads/Media/Kaltura/Video/2014/Apr/11/YXkTEmctzIE.jpg
/Uploads/Media/Kaltura/Video/2014/Apr/11/YXkTEmctzIE.jpg
/Uploads/Media/Kaltura/Video/2014/Apr/11/YXkTEmctzIE.jpg

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης