Σε χώρα εγκατάστασης προσφύγων μετατράπηκε η Ελλάδα και τουλάχιστον 70.000 μετανάστες θα παραμείνουν εδώ για τρία χρόνια, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας κατά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τα μέλη της ΚΕΔΕ.

Οι δήμαρχοι από την πλευρά τους, δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν στην προσπάθεια φιλοξενίας των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, είπε ότι κατά τη συνάντηση, ο Γ. Μουζάλας τόνισε ότι όσο τα σύνορα είναι κλειστά και μέχρι να λειτουργήσει από πλευράς ΕΕ ο μηχανισμός μετεγκατάστασης, για μεγάλο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είπε ότι η Ελλάδα, από χώρα τράνζιτ μετατρέπεται σε χώρα παραμονής προσθέτοντας ότι έως 70.000 πρόσφυγες αναμένεται να παραμείνουν έως και τρία χρόνια στη χώρα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε ότι οι Δήμοι δεν θα ανεχθούν ξανά αιφνιδιασμούς, αλλά είναι έτοιμοι να βοηθήσουν γιατί το πρόβλημα είναι πάνω από όλα ανθρωπιστικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΚΕΔΕ ζήτησε από την κυβέρνηση:

Να προχωρήσει άμεσα στη δημιουργία Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχει πέραν της κυβέρνησης, η Αυτοδιοίκηση και όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

Γραπτές δεσμεύσεις για τον αριθμό προσφύγων που πρόκειται να φιλοξενηθούν, το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή η φιλοξενία, πόσο θα κοστίσει αυτό το εγχείρημα και ποιος θα αναλάβει να πληρώσει το κόστος αυτό.

Εφόσον οι Δήμοι είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της φιλοξενίας, πρέπει να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν και τα χρήματα, απευθείας, χωρίς μεσάζοντες.
Προστασία των τοπικών κοινωνιών από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των παράνομων μεταναστών.

Ο κ. Πατούλης μετέφερε την άποψη του κ. Μουζάλα ότι όσο τα σύνορα είναι κλειστά και μέχρι να λειτουργήσει από πλευράς ΕΕ ο μηχανισμός μετεγκατάστασης των προσφύγων, για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτοί οι άνθρωποι θα παραμείνουν στην Ελλάδα και πρέπει να τύχουν φιλοξενίας που αντιστοιχεί στο νομικό καθεστώς τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης