Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε στη Βουλή. Νέος γύρος μέτρων έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα και σε αυτά που ενεργοποιούνται σταδιακά βάσει παλαιότερων συμφωνιών της Ελλάδας με τους δανειστές. Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί κλίμα ευφορίας, κάτι που θέλησε να εκφράσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας:

«Η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα. Τώρα είναι η μπάλα στο γήπεδο των δανειστών. Είναι η σειρά τους να τηρήσουν και αυτοί τις δεσμεύσεις τους, στο ακέραιο, όπως κάναμε κι εμείς».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον χρόνο που απαιτείται για την εκταμίευση της δόσης, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά​

Με τις διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος να συνεχίζονται μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, η Deutsche Welle μετέδωσε πως υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση στους κόλπους των δανειστών για συνολική απόφαση στο Εurogroup της Δευτέρας. Στις 22 Μαΐου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πηγαίνει στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ομολόγων του, έχοντας στο σακίδιο πλάτης την ψήφιση σκληρών μέτρων λιτότητας. Η ανάγκη επίτευξης συνολικής συμφωνίας γίνεται επιτακτική και λόγω των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας τον Ιούλιο, οπότε πρακτικά χωρίς νέα δανεικά δεν ξεπληρώνονται τα… παλιά.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον χρόνο που απαιτείται για την εκταμίευση της δόσης, τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, από τη στιγμή μάλιστα που το ΔΝΤ εμμένει στις θέσεις του για λήψη δραστικών μέτρων για να καταστεί το χρέος βιώσιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περί χρέους

Αναφορικά με το χρέος, οι συζητήσεις επικεντρώνονται γύρω από τον οδικό χάρτη που είχε εγκρίνει το Εurogroup στις 25 Μαΐου 2016, ο οποίος περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

​Οι τεχνοκράτες του ΕWG, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή, ετοιμάζουν την εισήγησή τους προς το Εurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησηςΟι βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις υλοποιούνται ήδη από την αρχή του έτους, ενώ το βάρος δίνεται πλέον στις μεσοπρόθεσμες, ώστε να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις και να αναληφθούν οι απαραίτητες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων έναντι του ΔΝΤ, ότι τα μέτρα ελάφρυνσης θα εφαρμοστούν με τη λήξη του προγράμματος, ήτοι το καλοκαίρι του 2018.

Σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, οι τεχνοκράτες του ΕWG, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων στη Βουλή, ετοιμάζουν την εισήγησή τους προς το Εurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και των συζητήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ τη Δευτέρα να αφιερωθεί στην εξεύρεση κοινού τόπου για την ελάφρυνση του χρέους.

Πηγή:Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης