Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο Σερ Πίτερ Χολ, ιδρυτής της Royal Shakespeare Company και πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στο University College Hospital, όπου νοσηλευόταν. Μαζί του ήταν η οικογένειά του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου για τον θάνατό του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χάθηκε ένα σπουδαίο πνεύμα», δήλωσε για τον θάνατο του Πίτερ Χολ ο Greg Doran, καλλιτεχνικός διευθυντής της Royal Shakespeare Company (RSC).

Ο Rufus Norris, διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου σχολίασε μεταξύ άλλων: «Στεκόμαστε όλοι στους ώμους γιγάντων και οι ώμου του Πίτερ Χολ στήριξαν ολόκληρο το βρετανικό θέατρο όπως το γνωρίζουμε».

Ο Σερ Πίτερ Χολ ίδρυσε την Royal Shakespeare Company το 1960 και το 1973 διορίστηκε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. Το 2011 διαγνώστηκε με άνοια. Ήταν παντρεμένος με την Nicki και είχε έξι παιδιά (Christopher, Jennifer, Edward, Lucy, Rebecca και Emma) και 9 εγγόνια, από συνολικά τέσσερις γάμους. Υπήρξε παντρεμένος επίσης με τις Leslie Caron, Jacqueline Taylor και Maria Ewing.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Χολ ήταν γνώριμος του ελληνικού κοινού καθώς είχε παρουσιάσει παραστάσεις για την Επίδαυρο.
Μεταξύ άλλων είχε δημιουργήσει την παράσταση μαμούθ, διάρκειας 15 ωρών, «Τάνταλο» που 

βασίζονταν σε ήρωες και ιστορίες από την ελληνική μυθολογία.

Η κηδεία του θα γίνει σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Λίγα λόγια για τον Πίτερ Χολ και την καλλιτεχνική του πορεία:

Γεννημένος στις 22 Νοεμβρίου 1930 στο Σάφολκ της Μεγάλης Βρετανίας, ο σερ Πίτερ Χολ ομολογεί ότι ήθελε να γίνει σκηνοθέτης από 14 ετών, προτού καν καταλάβει τι ακριβώς σημαίνει αυτό το επάγγελμα. Μοναχοπαίδι αγροτικής οικογένειας, με πατέρα ανθρακωρύχο που δούλευε στους σιδηροδρόμους, δεν είχε μεγάλη επαφή με την τέχνη. Η επιθυμία πάντως να στραφεί στο θέατρο ήταν σαφής. Η καλλιτεχνική πορεία του ξεκινά από ερασιτεχνικές παραστάσεις στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ακολούθησαν ανεβάσματα στο Λονδίνο, σαιξπηρικά έργα στο Στράτφορντ, ως τη στιγμή που ανέλαβε τη διεύθυνση του Βασιλικού Σαιξπηρικού Θιάσου, όταν αυτό στεγάστηκε στο Όλντουιτς της βρετανικής πρωτεύουσας.

Το 1973 αντικατέστησε τον Λόρενς Ολίβιε στη διευθυντική θέση του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου, όπου παρέμεινε ως το 1988. «Γιατί ασχολήθηκα με το θέατρο;» αναρωτήθηκε κάποτε, για να δώσει μόνος του την απάντηση: «Γιατί το θέατρο είναι τίμιο. Είναι από τα ελάχιστα πράγματα όπου μια ομάδα ανθρώπων συναντιέται και ζει μια κοινή εμπειρία υπό συνθήκες απόλυτης ειλικρίνειας. Δεν διαθέτει υποκρισία όπως η πολιτική, δεν είναι παθητικό όπως η τηλεόραση…».

Δείτε το βίντεο:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης