Με την ταινία «Μεντιτερανέο», στον ιστορικό κινηματογράφο Ριάλτο, έκλεισε το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Μόντρεαλ, το οποίο έφερε νέες ελληνικές ταινίες αλλά και ένα μείγμα από κλασικό ελληνικό σινεμά. Φέτος το φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην ιταλική παροικία του Μόντρεαλ, καθώς εκτός του ελληνικού κινηματογράφου, προσπαθεί να προωθήσει τις διαπολιστικές σχέσεις των πολλών εθνικοτήτων στο Μόντρεαλ.

Αίσθηση προκάλεσαν στο κοινό οι ταινίες «Το Ταγκό των Χριστουγέννων» του Νίκου Κουτελιδάκη, από το ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Ξανθούλη, καθώς και το JACE του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, το οποίο προβλήθηκε σε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Μόντρεαλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης αξιοσημείωτο ήταν το ντοκυμαντέρ «Δύο Φορές Ξένος» των Ανδρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ, το οποίο προβλήθηκε σε μια βραδιά αφιερωμένη στους Πόντιους του Μόντρεαλ. Το ντοκιμαντέρ «Ο Μηχανισμός των Αντικηθύρων» του Μάικ Μπέκαμ προβλήθηκε με εισαγωγή του δρ Γιώργου Βατίστα, καθηγητή Μηχανικής και Βιομηχανικής του Πολυτεχνείου του Πανεπιστημίου Cocnocrdia, προκαλώντας το ενδιαφέρον επιστημόνων και φοιτητών από όλο το φάσμα των Αγγλόφωνων και Γαλλόφωνων πολιτών του Μόντρεαλ.

“Φέτος είχαμε μια αύξηση των καινούριων θεατών κατά 41% σύμφωνα με μια έρευνα που διενεργήσαμε κατά τη διάρκεια του 4ου Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μόντρεαλ», δήλωσε στο ΑΜΠΕ η διευθύντριά του Αύρα Γεωργίου, η οποία επισήμανε ότι το ακροατήριο περιείχε ένα μείγμα από 11,1% Γαλλόφωνους Καναδούς, 13,5% Αγγλόφωνους Καναδούς και 72,2% Ελληνόφωνους Καναδούς.

Σημειώνεται ότι η έναρξη του φεστιβάλ με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ενκάρντια -η Πέτρα που Χορεύει» και τη μίνι συναυλία από τη Νίτζα Μέλας με ένα ιταλικό συγκρότημα, ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές του φεστιβάλ, που τελούσε υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Μόντρεαλ και του δήμου του Μόντρεαλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης