Ημερίδα με θέμα «Η έννοια του ήρωα στην αρχαιότητα και η διαχρονική της εξέλιξη. Ένα σημαντικό παιδευτικό εργαλείο» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Harvard.

H  έναρξη των εργασιών της διοργάνωσης θα γίνει από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας με τίτλο «Διαχρονικές και Συγχρονικές Απόψεις για τον Ήρωα στο Harvard και σε άλλα πανεπιστήμια», ο καθηγητής Gregory Nagy από το πανεπιστήμιο του Harvard και ομάδα ερευνητών του CHS θα μοιραστούν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους πάνω στους αρχαίους Έλληνες ήρωες και τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Σημειώνεται ότι επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες, ο καθ. Nagy βοηθά νέους αναγνώστες να εξοικειώνονται με έννοιες για τον αρχαίο Έλληνα ήρωα και έχει εισαγάγει πάνω από 10.000 προπτυχιακούς φοιτητές του Harvard και δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες στο «HeroesX», την «τέχνη της αργής ανάγνωσης» των λεκτικών και εικαστικών αριστουργημάτων της Αρχαίας Ελλάδας.

Μαζί με τον καθ. Gregory Nagy, συμμετέχουν ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Διευθυντής στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος Ιωάννης Πετρόπουλος, ο ομότιμος Καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Brandeis και διευθυντής τεχνολογίας Πληροφοριών και Εκδόσεων στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και το Πανεπιστήμιο Harvard Leonard Muellner, η διευθύντρια παραγωγής «HeroesX» Claudia Filos και ο συνεργάτης του CHS για τον Διδακτικό Σχεδιασμό και τη Συγκριτική Μελέτη Αρχαίων Κειμένων στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών και επικεφαλής συνεργάτης διδασκαλίας του μαθήματος «Ήρωες» του Harvard Keith Stone.

Εκ μέρους της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Δ.Σ. τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Βασίλειος Λαμπρινουδάκης θα δώσει ομιλία με θέμα «Οι ήρωες της αρχαίας ελληνικής θρησκείας. Θρησκευτικό και ηθικό περιεχόμενο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας, οι εκπαιδευτικοί των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσουν διδακτικές προτάσεις με τα εξής θέματα:

– «Ήρωες και Άγιοι. Το αντίκρισμα των συνόρων («ὁρατῶν τε πάντων καὶ ἀοράτων») στη σχολική πραγματικότητα». Εισηγητής: Αθανάσιος Νευροκοπλής, θεολόγος, διευθυντής Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης.

– «Μεταπλάσεις μυθικών ηρώων στην «Ελένη» τού Γιώργου Σεφέρη: Ένα διδακτικό παράδειγμα». Εισηγήτρια: Άννα Σγουρού, φιλόλογος, Διευθύντρια Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης.

– «I need a hero: αναζητώντας τον «Ήρωα του Μήνα» (παρουσίαση τού θεσμού από τους μαθητές, ανάλυση και συμπεράσματα για τα πρότυπα και τις επιλογές των σημερινών νέων)». Εισηγητής: Αλέξης Αλεξίου, φιλόλογος στο Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.

– «Ο μυθικός Ηρακλής, ο σημερινός «Ηρακλής». Μια διαθεματική πρόταση διδασκαλίας». Εισηγήτριες: Ζωή Αθανασέλη και Παναγιώτα Ματζανάρη, δασκάλες στο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

– «”Τον άντρα τον πολύτροπο… “Η πολυδιάστατη προσέγγιση της μυθικής ιστορίας του Οδυσσέα».
Εισηγήτριες: Πολυξένη Τριανταφυλλίδου και Μανουέλα Μακρή, δασκάλες στο Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.

Την ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία ενώ στους παρευρισκόμενους θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης