Βασισμένη στην Οδύσσεια του Ομήρου, ο «Θησαυρός του Οδυσσέα» είναι μια παράσταση για όλη την οικογένεια. Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμό «Κοχύλι», παρουσίαζει το… ταξίδι του Νικόλα, στην αυλή του «Ακαδήμεια», κάθε Τετάρτη από 20 Ιουνίου μέχρι τις 18 Ιουλίου, στις 8:30 μ.μ..

Στις διακοπές του καλοκαιριού ο 11χρονος Νικόλας ανακαλύπτει, μαζί με τον πατέρα του, τον χαμένο θησαυρό του Οδυσσέα και το ταξίδι στον κόσμο του Ομήρου ξεκινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν αρχή είναι ο λόγος. Εν αρχή είναι ο Όμηρος. Ο 11χρονος Νικόλας σε ένα συντροφικό ταξίδι με τον πατέρα του ανακαλύπτει τη δύναμη και την αξία του λόγου μέσα από τα ομηρικά έπη, τα κείμενα που αποτελούν το ξεκίνημα της τέχνης του λόγου για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Στον 21ο αιώνα η τεχνολογία γίνεται άξιος συνοδοιπόρος τους στο δρόμο για την ανακάλυψη αυτού του μοναδικού θησαυρού.

Το ταξίδι ενός παιδιού στην ανακάλυψη της δύναμης του λόγου…

Λίγα λόγια για την παράσταση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο χειμώνα, στην Ομάδα Ανάγνωσης που οργανώσαμε στο σχολείο των παιδιών μου, είχα την τύχη να διαβάσω την Οδύσσεια σε μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Υμηττού. Βλέποντας την ανταπόκριση που υπήρχε και το ενδιαφέρον των παιδιών για τις περιπέτειες του Οδυσσέα, αποφασίσαμε μαζί με το γιο μου Νικόλα, μαθητή της Πέμπτης Δημοτικού να φτιάξουμε μια θεατρική παράσταση και να αφηγηθούμε μαζί, κάποια από τα πιο γνώριμα στιγμιότυπα αυτού του μοναδικού ταξιδιού. Στην πορεία της αναζήτησης μας προστέθηκε ένα νέο μέλος του πληρώματος, ο συνθέτης και μουσικός Παύλος Κερασίδης. Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε μαζί μας τη χαρά που κρύβεται στην ανακάλυψη αυτού του ιδιαίτερου θησαυρού του Οδυσσέα. (Στρατής Πανούριος, σκηνοθέτης).

Όμηρος

Πώς θα ήταν ο κόσμος μας αν δεν είχαν σωθεί τα έργα του Ομήρου η Ιλιάδα και η Οδύσσεια που σημαίνουν τον 8ο αι. π. Χ. την έναρξη της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας; Είναι δύσκολο να δοθεί μια απάντηση. Η ποίησή του όμως -διόλου τυχαία- διασώθηκε ακέραια. Έχαιρε υψηλής εκτίμησης σε όλες τις εποχές και αποτελούσε βασικό εκπαιδευτικό εργαλείο, καθώς ποτέ δεν έχει πάψει να ενσαρκώνει με τον καλύτερο τρόπο το πνεύμα της ηρωικής εποχής.

Πρωταρχικό στοιχείο των Ομηρικών επών είναι η προφορικότητά τους. Συντέθηκαν πιθανόν χωρίς τη βοήθεια της γραφής και διαδόθηκαν ως μελωδική αφήγηση από στόμα σε στόμα επιβιώνοντας ακριβώς εξαιτίας αυτού του γνωρίσματός τους. Ο Όμηρος δεν έπαψε ποτέ να θεωρείται ο μεγαλύτερος ποιητής και παιδαγωγός των αιώνων και το έργο του διδάσκεται σε όλα τα σχολεία της Ευρώπης και έχει μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Ο Όμηρος έγραψε την Ιλιάδα, της οποίας το θέμα είναι η «μήνις του Αχιλλέως» εναντίον του Αγαμέμνονα και οι συμφορές που επακολούθησαν. Έγραψε επίσης την Οδύσσεια. Kεντρικό θέμα αυτού του ειρηνικού ποιήματος είναι «ο νόστος» του Οδυσσέα, η βαθιά νοσταλγία για την πατρίδα του και η περιπετειώδης επιστροφή του από την Τροία στην Ιθάκη.

Αργύρης Εφταλιώτης

Γεννήθηκε στο Μόλυβο, την αρχαία Μήθυμνα της Λέσβου το 1849 και πέθανε στη Γαλλία το 1923. Το πραγματικό του όνομα ήταν Κλεάνθης Μιχαηλίδης. Τα κυριότερα έργα του είναι τα εξής: «Νησιώτικες Ιστορίες», «Φυλλάδες του Γεροδήμου», «Μαζώχτρα», «Βρουκόλακες», «Ιστορία της Ρωμιοσύνης», «Εκλεκτές σελίδες», «Μαρίνος Κοντάρας», κ.ά. Το απόγειο της μεταφραστικής του δουλειάς είναι η απόδοση της Οδύσσειας του Ομήρου. Παρά το γεγονός, ότι της αφιέρωσε πολλά χρόνια εντατικής εργασίας, δεν πρόφθασε να μεταφράσει τις τρεις τελευταίες ραψωδίες της.

Συντελεστές

Μετάφραση: Αργύρης Εφταλιώτης

Σκηνοθεσία – Διασκευή: Στρατής Πανούριος

Μουσική: Παύλος Κερασίδης

Φωτογραφίες αφίσας και εντύπων: Αντώνης Σκλάβος

Αφήγηση- Παρουσίαση: Νικόλας- Αρίων Πανούριος, Στρατής Πανούριος

Στην παράσταση ερμηνεύει επί σκηνής τη μουσική ο Παύλος Κερασίδης.

Παραγωγή: Καλλιτεχνικός οργανισμός «Κοχύλι»

Γενική είσοδος: 7 ευρώ.

Πληροφορίες – κρατήσεις: Πολιτιστικό Κέντρο «Ακαδήμεια», Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος.

Επικοινωνία: 2105125600, www.akademeia.gr, e-mail: info@akademeia.gr.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης