Στην υποβρύχια έρευνα που διεξήχθη στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων από τις 26 Αυγούστου έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ανελκύθηκαν πάνω από 50 αντικείμενα, η μελέτη των οποίων θα διευρύνει τις επιστημονικές γνώσεις για το ίδιο το ναυάγιο και το φορτίο του, και θα συμβάλει στην κατανόηση του συμβάντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νέα ευρήματα αναμένεται να «απαντήσουν» σε πολλά ερωτήματα που αφορούν στο ναυάγιοΑπό τον ευρύτερο χώρο του ναυαγίου εντοπίστηκαν, σημάνθηκαν, τεκμηριώθηκαν και ήρθαν στην επιφάνεια, ανάμεσα σε άλλα, ένας ολόκληρος αμφορέας, ένας μεγάλος δακτύλιος απελευθέρωσης άγκυρας, ενδεικτικός για το μέγεθος της άγκυρας για την οποία προοριζόταν, δύο ένθετοι μολύβδινοι στύποι άγκυρας, η θέση των οποίων αποτελεί ένδειξη για την κατεύθυνση κατάληξης του σκάφους στο βυθό, μικρή λίθινη τετράπλευρη «βάση» με 12 οπές και αδιάγνωστη μάζα στο εσωτερικό της, μία μικρή λάγυνος, συσσωματώματα και σκωρίες σιδερένιων και μπρούτζινων καρφιών και άλλων αντικειμένων, φύλλα μολύβδου από την επιμολύβδωση του σκάφους κ.ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συστηματική ανασκαφή, που γίνεται από Έλληνες και ξένους αρχαιολόγους, στο χώρο του μοναδικού, ιδιαίτερου και συμβολικού Ναυαγίου των Αντικυθήρων, είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια επίπονη διαδικασία, η οποία έχει να αντιμετωπίσει το μεγάλο βάθος, τις κακές καιρικές συνθήκες και ένα χώρο, ο οποίος έχει αναμοχλευτεί πολλές φορές στο παρελθόν.

Όμως τα δεδομένα που συνελέγησαν, τα νέα ευρήματα και οι προγραμματιζόμενες αναλύσεις στα ανελκυσμένα υλικά (ξύλο, μόλυβδο, κεραμική) αναμένεται να «απαντήσουν» σε πολλά ερωτήματα που αφορούν στο ναυάγιο.

Η έρευνα διεξάγεται υπό τη διεύθυνση της προϊσταμένης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) Α.Σίμωσι, με επιστημονικούς υπευθύνους στο πεδίο τους αρχαιολόγους Θ. Θεοδούλου και Δ. Κουρκουμέλη από πλευράς ΕΕΑ και Μπ.Φόλεϊ από πλευράς Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole.

Στην Ελβετία για έξι μήνες το «Ναυάγιο των Αντικυθήρων»

Η περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Ο βυθισμένος θησαυρός. Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων» θα εκτεθεί από τις 27/9 και για έξι μήνες στο «Μουσείο Αρχαίας Τέχνης Βασιλείας και Συλλογή Λούντβιχ».

Πάνω από 370 ευρήματα του Ναυαγίου θα παρουσιαστούν –για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας– στις αίθουσες των περιοδικών εκθέσεων του ελβετικού μουσείου σε περίπου 800 τ.μ.

Την εξαιρετικά επιτυχημένη έκθεση είχαν θαυμάσει πάνω από 800.000 επισκέπτες στα δύο χρόνια που λειτούργησε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Διαρθρώνεται σε πέντε ενότητες, οι οποίες, πέραν της εισαγωγής στο κοινωνικο-ιστορικό πλαίσιο της εποχής, αναφέρονται στον πλου του αρχαίου σκάφους (το πλοίο, η ζωή στο πλοίο, το ταξίδι), την τραγωδία του ναυαγίου και τους θησαυρούς που βρέθηκαν στο βυθό της θάλασσας.

Η έκθεση κλείνει με μια ενότητα για την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα, όπου παρουσιάζονται οι τρόποι ανέλκυσης του ναυαγίου και μελέτης του υποβρύχιου αρχαιολογικού χώρου από το 1900 έως και την πρόσφατη αποστολή το καλοκαίρι του 2015. Όπως και στην έκθεση στην Ελλάδα, αξιοποιούνται οπτικοακουστικά μέσα (προβολή εικόνων, βίντεο και ηχητικές εγκαταστάσεις), που συμβάλλουν στη δημιουργία κατάλληλης ατμόσφαιρας και στην απόδοση της εμπειρίας με βίντεο από τις υποβρύχιες ανασκαφές.

Διαβάστε επίσης: 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης