Έξι ελληνικά αγάλματα, ηλικίας περίπου 2000 ετών, ανακαλύφθηκαν στις ανασκαφές στα ερείπια της αρχαίας ελληνικής πόλης Μαγνησία, στην περιοχή Aydin της νοτιοδυτικής Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ορχάν Μπινγκέλ (Orhan Bingöl), ο οποίος είναι υπεύθυνος των ανασκαφών από το 1984, πρόκειται για τέσσερα γυναικεία αγάλματα, ένα αντρικό και ένα απροσδιορίστου φύλου. Βρέθηκαν στα ερείπια ενός ναού αφιερωμένου στη θεά Άρτεμη και είναι όλα σε καλή κατάσταση.
«Μαζί με τα αγάλματα που εκτίθενται στην Κωνσταντινούπολη, στη Σμύρνη και το Αϊδίνιο, υπάρχουν πλέον περίπου 50 αγάλματα από τις ανασκαφές της αρχαίας Μαγνησίας. Οι ανασκαφές θα συνεχιστούν καθώς είναι ξεκάθαρο πως μπορούμε να βρούμε και άλλα αγάλματα» ανέφερε ο Μπινγκέλ. Οι πρώτες ανασκαφές στην αρχαία Μαγνησία ξεκίνησαν το 1891, από την ομάδα του Γερμανού αρχαιολόγου Καρλ Χούμαν (Carl Humann).

Μετά από 21 μήνες, η ανασκαφή είχε αποκαλύψει -έστω και μερικώς- το θέατρο, τον ναό της Αρτέμιδος, τον ναό του Δία, το πρυτανείο και την αγορά. Έπρεπε να περάσει σχεδόν ένας αιώνας για να συνεχιστούν από τον Μπινγκέλ και την ομάδα του, το 1984.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης