Συγκίνησαν το κοινό οι γεμάτοι δύναμη για ζωή και δημιουργική έκφραση έφηβοι που συμμετείχαν στην παράσταση για τη Μύρτιδα, την αρχαία Αθηναία νεαρή –σύμβολο της ελπίδας για μια καλύτερη ζωή χωρίς ασθένειες και φτώχεια στον κόσμο- που ξαναζωντάνεψε μέσα από την ερμηνεία και τον χορό των μαθητών ειδικών και μη σχολείων. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ευγενική παραχώρηση).

Παιδιά ταλαντούχα από το Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, το 2ο Γενικό Λύκειο Γέρακα μαζί με φιλότεχνα παιδιά του Ειδικού Λυκείου Ιλίου, όλα μαζί συνεργάστηκαν άψογα για την απόδοση μιας ξεχωριστής παράστασης με τίτλο «Μύρτις, η σιωπή μετά το φως» που μας ταξίδεψε στον χρόνο μεταφέροντας διαχρονικά μηνύματα αγάπης για τη ζωή και τη δημιουργία από την εποχή της Αρχαιότητας , τον πέμπτο αιώνα π. Χ., τη χρυσή εποχή της Αθήνας του Περικλέους, την Αναγέννηση έως το σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εκδήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο του διασχολικού πολιτιστικού προγράμματος του Ειδικού Λυκείου Ιλίου: «Ο αντίκτυπος του ήχου» με υπεύθυνη την καθηγήτρια Κρίνα Αναγνωστοπούλου και είχε την υπογραφή του πολυτάλαντου Τάκη Λουκάτου που έκανε τη σκηνοθεσία, διδασκαλία λόγου, επιμέλεια κίνησης , χορογραφίας και παρουσίασε γλυπτές δημιουργίες-ονειρικές κούκλες του. Μαζί με τον Τάκη Λουκάτο η Μαίρη Λευκάρου έκανε τη χορογραφία ιστορικών χορών – μπαλέτο και η ΄Ελλη Αβραάμ τη σύγχρονη χορογραφία. Τον ρόλο της Μύρτιδας στην ευάλωτη εκδοχή του ερμήνευσε η Δήμητρα Τουσεμίτη μαθήτρια του Ειδικού Λυκείου Ιλίου καθώς και η ΘάλειαΤσιακάλου, απόφοιτος του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα. Την ψυχή της Μύρτιδας εξέφρασε με τον χορό της η Στελίνα Γεωργοπούλου. Στο πιάνο ήταν η Φιλιώ Κρεμμύδη και στα κρουστά ο Γιάννης Μεγαλούδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συμμετείχαν επίσης φιλικά ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Παντελής Ψύχας και η υψίφωνος Άννα Παπαναστασοπούλου. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Αλκίνοος Μπουνιάς, δημοσιογράφος.

Παρών ήταν και ο «πατέρας της Μύρτιδος» κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης, επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής που συνεχάρη τα παιδιά και τους συντελεστές της παράστασης. Ο κ. Παπαγρηγοράκης με την ομάδα του έχει αναπλάσει το πρόσωπο της μικρής Αθηναίας. Το παιδικό κρανίο της βρέθηκε σε άριστη κατάσταση στο αρχαίο νεκροταφείο Κεραμικού μετά από ανασκαφικές εργασίες ανάμεσα σε οστά δεκάδων άλλων ανδρών, γυναικών και παιδιών, θυμάτων του φοβερού λοιμού που έπληξε την Αθήνα, στις αρχές του Πελοποννησιακού πολέμου.

Η παράσταση είχε τη στήριξη της Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου «Αιγέας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης