H διακοπή μιας μόνο κακής συνήθειας θα μπορούσε, σύμφωνα με τους ειδικούς, να βελτιώσει συνολικά τη σεξουαλική επίδοση.

Το κάπνισμα πολλών τσιγάρων καθημερινά μπορεί να βλάπτει σημαντικά τη σεξουαλική ζωή του ατόμου χωρίς το ίδιο να το γνωρίζει. Οι κίνδυνοι του καπνίσματος είναι μεγάλοι και ιδιαίτερα στην περίπτωση των ανδρών το κάπνισμα περιορίζει τη ροή του αίματος στο πέος καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη στύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ειδικό σεξουαλικής υγείας και ευεξίας Samantha Evans, ο εθισμός στο τσιγάρο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως είναι η στυτική δυσλειτουργία. Το κάπνισμα καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία αυξάνοντας την πλάκα στις αρτηρίες και μειώνοντας τη ροή του αίματος. Ως αποτέλεσμα δημιουργούνται προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα που επηρεάζουν όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του πέους.

Μια μελέτη του 2003, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 4.700 άνδρες με μέση ηλικία τα 47 έτη, βρήκε ότι αυτοί που κάπνιζαν πάνω από 20 τσιγάρα την ημέρα είχαν 60% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε βρετανικό επιστημονικό περιοδικό βρήκε ότι η νικοτίνη έχει μια συγκεκριμένη επίδραση στη σεξουαλική λειτουργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άνδρες που διέκοψαν το κάπνισμα είχαν περισσότερες σκληρές στύσεις και μπορούσαν να επιτύχουν μια στύση ικανή για συνουσία πέντε φόρες πιο γρήγορα από τους καπνιστές. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η νικοτίνη μπορεί να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία διότι λειτουργεί σαν ένας αγγειοσυμπιεστής που στενεύει τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνει τη ροή του αίματος.

Η έρευνα δείχνει πώς τα τσιγάρα μπορούν να επηρεάσουν σε οργανικό επίπεδο τη σεξουαλική ζωή, αλλά η αλήθεια είναι ότι το κάπνισμα μπορεί να μειώσει και τη σεξουαλική επιθυμία ακόμα και σε εικοσάχρονους άνδρες.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι καπνιστές είχαν σεξουαλική επαφή λιγότερο από έξι φορές τον μήνα, ενώ οι μη καπνιστές είχαν σεξουαλική επαφή τις διπλάσιες φορές.

Στην περίπτωση των γυναικών δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν τη σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και της σεξουαλικής διέγερσης, αλλά είναι πιθανό η νικοτίνη να επηρεάζει τη γυναίκα με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζει τον άνδρα γιατί τόσο τα ανδρικά όσο και τα γυναικεία γεννητικά όργανα αιματώνονται καλά όταν διεγείρονται. Εάν, λοιπόν, το κάπνισμα μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος και να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία στους άνδρες, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική διέγερση και αίσθηση στις γυναίκες.

Φυσικά, αν κάποιος πάρει την απόφαση να διακόψει την κακή αυτή συνήθεια, τα οφέλη για την υγεία του θα είναι πολλά και δεν θα περιορίζονται στη σεξουαλική επίδοση. Αν, μάλιστα, κάποιος χρειάζεται έναν λόγο για να κόψει το κάπνισμα, θα πρέπει ίσως να κοιτάξει πέραν της σεξουαλικής δραστηριότητας. Η διακοπή του καπνίσματος βελτιώνει τη γενική υγεία, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιαγγειακής νόσου, βοηθά στην εξοικονόμηση χρημάτων και τέλος αναζωογονεί τη σεξουαλική ζωή του ατόμου.

Πηγή: dailystar.co.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης