Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Η λέξη που κυριαρχεί σε κάθε συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους διεθνείς πιστωτές. Το Ινστιτούτο Brookings και ο Λευκός Οίκος δεν θα μπορούσαν να αποτελούν εξαίρεση. Για μεταρρυθμίσεις μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης -στη σπουδαιότητα των μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια του τετ α τετ στον Λευκό Οίκο με τον υπουργό Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
«Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες», το μήνυμα που βγαίνει από το ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στις ΗΠΑ, ωστόσο βασικό «αγκάθι» παραμένει ο χρόνοςΩστόσο, για πολλοστή φορά οι εμπλεκόμενες πλευρές στον γρίφο της ελληνικής κρίσης δείχνουν ότι αντιλαμβάνονται διαφορετικά το περιεχόμενο της συγκεκριμένης λέξης. Ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης επιρρίπτει την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στη δυσπιστία των εταίρων, επισημαίνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να συνεργαστεί, προβαίνοντας σε αμοιβαίες υποχωρήσεις, αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις αρχές της, βάσει των οποίων εξελέγη από τον ελληνικό λαό. Στον απόηχο της ομιλίας του στο Brookings, γερμανικά ΜΜΕ εξαπολύουν τα βέλη τους κατά της Αθήνας, κάνοντας λόγο για «παιχνίδι με τις λέξεις» και «απροθυμία υλοποίησης μεταρρυθμίσεων». Η διελκυστίνδα συνεχίζεται, η ρευστότητα βρίσκεται στο… κόκκινο και ο Λευκός Οίκος διατηρεί για τον εαυτό του τη θέση του Πόντιου Πιλάτου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα νίπτει τας χείρας του ενώπιον του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος πραγματοποιεί μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το δεύτερο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει εκ νέου τις προθέσεις του ΔΝΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δόσεων δεν θα γίνει αποδεκτή.

«Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες», το μήνυμα που βγαίνει από το ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στις ΗΠΑ, ωστόσο βασικό «αγκάθι» παραμένει ο χρόνος. Οι πιστωτές δεν θέλουν καθυστερήσεις και απαιτούν άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά, ζητώντας περικοπές σε συντάξεις κ.λπ., ενώ το Μέγαρο Μαξίμου παρουσιάζει σχέδια άντλησης εσόδων με το βλέμμα στο μέλλον. Και φυσικά, καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί να χρεωθεί την ευθύνη ενός «ατυχήματος», το οποίο θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την ίδια την Ευρωζώνη.

Το τετ α τετ Ομπάμα-Βαρουφάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ, διά στόματος Ομπάμα, φρόντισαν να εκφράσουν εκ νέου την υποστήριξή τους στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η οποιαδήποτε λύση θα δοθεί με τη σύμφωνη γνώμη των «θεσμών».

Το τετ α τετ Ομπάμα-Βαρουφάκη έγινε σε καλό κλίμα και πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης για την Επανάσταση του 1821 Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για ευελιξία και «για ανάγκη προσήλωσης στον στόχο μας», διευκρινίζοντας όμως ότι «πρέπει να είμαστε απολύτως ενταγμένοι στη διαδικασία στην οποία συμμετέχουμε με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ». Παράλληλα, φρόντισε να αναφέρει πως «οι εξωτερικές δυνάμεις καλό είναι να βοηθήσουν». Ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε για περίπου 12 λεπτά με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο περιθώριο της εκδήλωσης για την Επανάσταση του 1821. Το τετ α τετ έγινε σε χαλαρό κλίμα και όπως ανέφερε αργότερα ο υπουργός Οικονομικών:

«Εκείνος είχε τις μεγάλες δυσκολίες της διαχείρισης της Wall Street, εμείς έχουμε το πρόβλημα ότι αυτό έχει γίνει ήδη από τα μνημόνια που ουσιαστικά μετέφεραν ιδιωτικές ζημίες στους ώμους των φορολογουμένων της Ελλάδος και της Ευρωζώνης. (Με τον Μπαράκ Ομπάμα) Καταλήξαμε ότι μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπους για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από “ατύχημα” είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων. Μας δήλωσε τη συμπαράστασή του και της κυβέρνησής του, και είπαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση

«Η Ελλάδα απορρίπτει τις μεταρρυθμίσεις»

Τα γερμανικά ΜΜΕ έκαναν εκτενή αναφορά στην ομιλία του υπουργού Οικονομικών, βγάζοντας το συμπέρασμα πως «το μήνυμα που θέλει να στείλει η Αθήνα είναι ότι δεν θα δεχτεί μέτρα λιτότητας».

«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απορρίπτει εκ νέου τις πιέσεις για μεταρρυθμίσεις» μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, υπογραμμίζοντας πως «ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του στις αυστηρές απαιτήσεις των δανειστών για μεταρρυθμίσεις, όταν είπε πως “θα ήταν λάθος να υπογράψω μία συμφωνία που θα έβλαπτε την ελληνική οικονομία”».

«Ο Βαρουφάκης αρνείται τις μεταρρυθμίσεις» είναι ο λιτός τίτλος στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Frankfurter Allgemeine» (FAZ), προσθέτοντας: «Στην Ελλάδα τελειώνουν τα χρήματα, κάτι που είπε μόνος του ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ στην Ουάσινγκτον, ωστόσο τίποτα δεν δείχνει πως θα υπάρξει σύγκλιση με τους πιστωτές».

«Το αντίθετο, ο Γ. Βαρουφάκης επεσήμανε για άλλη μία φορά πως δεν θα συμφωνήσει σε συνέχιση του προγράμματος λιτότητας» συνεχίζει η εφημερίδα, διαπιστώνοντας επίσης πως υπάρχουν πλέον ελάχιστες ελπίδες για συμφωνία στο Eurogroup. «Το ΔΝΤ εμφανίζεται να μένει αμετακίνητο στις θέσεις του, ενώ και ο Β. Σόιμπλε δεν κάμπτεται. Σ’ ένα συμφωνούν μόνο οι υπουργοί Οικονομικών Γερμανίας και Ελλάδας, τασσόμενοι εναντίον Grexit» τονίζει η «FAZ».

To «Spiegel» δίνει επίσης έμφαση στην αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη ότι «θα συμβιβαστούμε, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε από τις αρχές μας». «Ένα από εκείνα τα παιχνίδια με τις λέξεις που έχουν κάνει τον Βαρουφάκη τον αγαπημένο των “αντι-συστημικών”, όμως ταυτόχρονα δύο προτάσεις που δείχνουν από μόνες τους το πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση που τον έφερε εκ νέου την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον» υποστηρίζει το περιοδικό.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης