Με τον πιο τραγικό τρόπο επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την τύχη των Σύρων κατοίκων που έχουν παραμείνει στην πόλη του Ταντμούρ και της αρχαίας Παλμύρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 400 κατοίκους της Παλμύρας με την κατηγορία ότι ήταν πιστοί στο καθεστώς ΆσαντΛίγα 24ωρα μετά την κατάληψη της συριακής πόλης από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου, έγινε γνωστό ότι οι εξτρεμιστές μαχητές προχώρησαν στην εκτέλεση 400 αμάχων, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά.

Την είδηση τη δημοσίευσε η συριακή τηλεόραση, επικαλούμενη κατοίκους της περιοχής. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, στους δρόμους της πόλης κείτονται εκατοντάδες πτώματα. Οι εκτελεσθέντες πιστεύεται ότι ήταν κάτοικοι πιστοί στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε αναφέρει την Πέμπτη ότι μόλις το ένα τρίτο των Σύρων που κατοικούν στην Παλμύρα (σ.σ.: περίπου 200.000) κατάφερε να εγκαταλείψει την πόλη. Οι εναπομείναντες κάτοικοι εμποδίστηκαν από τους τζιχαντιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την Κυριακή εκπρόσωπος του Συριακού Παρατητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επαλήθευσε στο πρακτορείο του BBC ότι οι τζιχαντιστές εμποδίζουν με τη βία αμάχους που προσπαθούν να διαφύγουν, και εκτελούν όσους Σύρους στρατιώτες απέμειναν στην περιοχή.

Προσοχή: Ακολουθούν σκληρές εικόνες

Νεκροί από τις μάχες στον αρχαιολογικό χώρο της Παλμύρας

Η εισβολή των τζιχαντιστών στην αρχαία πόλη της Συρίας


Σύροι στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν από τους τζιχαντιστές

Φυγάδευσαν αρχαιολογικούς θησαυρούς

Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Χαλιφάτου δεν έχουν καταστρέψει μετά την εισβολή τους την Πέμπτη στην Παλμύρα ανεκτίμητης αξίας εκθέματα του τοπικού μουσείου, γιατί τα σημαντικότερα είχαν φυγαδευτεί στη Δαμασκό, υποστήριξε το Σάββατο ο επικεφαλής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας της Συρίας.

Ο Μααμούν Αμπντελκαρίμ επιβεβαίωσε επίσης ότι το Χαλιφάτο έχει υψώσει τη σημαία του στην ακρόπολη των Μαμελούκων του 13ου αιώνα, που δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο.

Οι τζιχαντιστές που μπήκαν την Πέμπτη στο μουσείο έσπασαν γύψινα αντίγραφα, είπε ο Αμπντελκαρίμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Δαμασκό. Επέστρεψαν στο μουσείο την Παρασκευή, αυτή τη φορά όμως «έκλεισαν τις πόρτες και έβαλαν μπροστά φρουρούς», όπως πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι έχει λάβει αυτές τις πληροφορίες από κατοίκους της Παλμύρας.

Ο διευθυντής της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι «μέσα στο μουσείο δεν είχε απομείνει σχεδόν τίποτα». Το κτίριο του μουσείου βρίσκεται στην πόλη, μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο. «Σταδιακά στέλναμε τις αρχαιότητες στη Δαμασκό, όμως υπάρχουν τεράστια αντικείμενα, όπως σαρκοφάγοι (στην είσοδο του μουσείου) που ζυγίζουν 3-4 τόνους και δεν μπορούσαμε να τα μετακινήσουμε. Αυτό μας ανησυχεί» πρόσθεσε.

Ο Αμπντελκαρίμ διαβεβαίωσε ότι «δεν παρατηρείται κίνηση (των τζιχαντιστών) στον αρχαιολογικό χώρο» και εξέφρασε την ελπίδα να μην επαναληφθούν οι καταστροφές που διέπραξαν οι τζιχαντιστές σε αρχαιολογικούς χώρους του Ιράκ. Ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα «να βοηθήσει για τη σωτηρία» της Παλμύρας.


Η έκκληση της UNESCO μέσω twitter για τη λήξη των εχθροπραξιών στη Συρία και την προστασία της αρχαίας πόλης της Παλμύρας

Επιμέλεια: Χρήστος Καράμπελας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης