Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος» ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ, προειδοποιεί με κύριο άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Δευτέρας η κινεζική κρατική εφημερίδα «Global Times».

Αναπόφευκτος ο πόλεμος Κίνας-ΗΠΑ λόγω των επεκτατικών βλέψεων του Πεκίνου στην περιοχή Ασίας – Νότιου ΕιρηνικούΣτο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η σύρραξη μπορεί να αποφευχθεί στην περίπτωση που η Ουάσινγκτον σταματήσει να απαιτεί από το Πεκίνο τον τερματισμό των εργασιών για την κατασκευή τεχνητών νήσων στα αμφισβητούμενα νερά της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.

Σύμφωνα με το άρθρο της εφημερίδας (απογευματινής έκδοσης του επίσημου κομματικού φύλλου «Λαϊκή Ημερησία»), «η Κίνα είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το έργο», χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα μια «από τις βασικότερες προτεραιότητές της».

Η είδηση αυτή έρχεται σε μια περίοδο έντασης, λόγω των κινεζικών διεκδικήσεων στα νησιά Σπράτλι, στο αρχιπέλαγος της Θάλασσας της Νότιας Κίνας. Ενδεικτικό της έκρυθμης κατάστασης αποτελεί η επίσημη ανακοίνωση της Κίνας για την πτήση αμερικανικού κατασκοπευτικού αεροσκάφους πάνω από την περιοχή. Μέσω αυτής το Πεκίνο εκφράζει την έντονη δυσφορία του για το συγκεκριμένο περιστατικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Κίνα θα πρέπει να αρχίσει προσεκτικά να προετοιμάζεται για την πιθανότητα σύρραξης με τις ΗΠΑ. Αν η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι το Πεκίνο πρέπει να σταματήσει τη δραστηριότητά του στην περιοχή, τότε η σύρραξη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι αναπότρεπτη» προστίθεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Αμφισβητούμενες περιοχές

Όπως επισημαίνουν σχολιαστές, παρόμοια δημοσιεύματα δεν συνιστούν επίσημες δηλώσεις Κινέζων αξιωματούχων, αντανακλούν ωστόσο τις σκέψεις της ηγεσίας στο Πεκίνο, καθώς η εφημερίδα «Global Times» αποτελεί την πλέον εθνικιστική έκφραση στην ασιατική χώρα.

Η Κίνα διεκδικεί στο σύνολό της τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, την οποία διασχίζουν καθημερινά εμπορικά σκάφη με εμπορεύματα αξίας 5 τρις δολαρίων κάθε χρόνο.

Κυριαρχικά δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή διεκδικούν επίσης οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, η Ταϊβάν και το Μπρουνέι. Από τη μεριά της, η Ουάσινγκτον διαμηνύει ότι διατηρεί το δικαίωμα να πραγματοποιεί εναέριες και θαλάσσιες περιπολίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Την ίδια στιγμή, διεθνείς παρατηρητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως η Κίνα ετοιμάζεται να επιβάλει περιορισμούς μετά την ολοκλήρωση των επτά τεχνητών νησίδων κοντά στα Σπράτλι. Το Πεκίνο έχει επανειλημμένως τονίσει ότι έχει κάθε δικαίωμα να ορίσει Αεροπορική Αμυντική Ζώνη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Πάντως, στο άρθρο της, η κινεζική εφημερίδα υποστηρίζει πως «οι κίνδυνοι αυτήν τη στιγμή βρίσκονται υπό έλεγχο, με δεδομένο ότι η Ουάσινγκτον δείχνει να κατανοεί τα ειρηνικά δικαιώματα της Κίνας».

«Δεν επιθυμούμε στρατιωτική σύγκρουση με τις ΗΠΑ, αλλά, αν είναι να έρθει, θα την αποδεχτούμε» καταλήγει το δημοσίευμα.

Πολεμικές προετοιμασίες

Καθώς η ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πεκίνο αυξάνεται, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό και η αεροπορία εντείνουν την παρουσία τους σε αυτό το αμφισβητούμενο κομμάτι του πλανήτη. Μπορεί οι δύο χώρες να υποστηρίζουν ότι δεν επιθυμούν στρατιωτική αντιπαράθεση, ωστόσο συμπεριφέρονται σαν να προετοιμάζονται για πολεμική αναμέτρηση.

Οι αναλυτές επιμένουν ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, καθώς το Πεκίνο αναδύεται ως μεγάλη οικονομική δύναμη. Οι πλέον αισιόδοξοι επιμένουν ότι «η ειρηνική επίλυση των διαφορών είναι δυνατή».

Πάντως, ο σπουδαίος δημοσιογράφος John Pilger, με δημοσίευμα του στην προσωπική του ιστοσελίδα στις 11 Δεκεμβρίου, διαφήμιζε το νέο του ντοκιμαντέρ: «Ο επικείμενος πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας». Όπως γράφει, το ντοκιμαντέρ, που εν μέρει χρηματοδοτείται και από το αμερικανικό δίκτυο ITV, «περιγράφει τη διόλου γνωστή αμερικανική στρατηγική πολιτική προετοιμασίας ενός νέου Ψυχρού Πολέμου -που ενδεχομένως να εξελιχθεί σε θερμό».

Αυτό προκύπτει και από τη μεταφορά αμερικανικών πυραυλικών συστημάτων και μεγάλων ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή Ασίας – Νότιου Ειρηνικού, σε μια κίνηση περικύκλωσης της Κίνας.

Η μεγάλη κινεζική οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια έχει θεωρηθεί από τους αμερικανικούς συντηρητικούς κύκλους ως απειλή για την αμερικανική κυριαρχία στον πλανήτη, με την Ουάσινγκτον να επιχειρεί να διατηρήσει πάση θυσία τη θέση της στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη.

Πηγές: Reuters / GMA News/ informationclearinghouse.info / http://johnpilger.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης