Τουλάχιστον 135 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν όταν μια σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών έπληξε το βράδυ της Κυριακής το βορειοανατολικό Ιράκ και γειτονικές περιοχές στο Ιράν και στην Τουρκία.

Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 25 χιλιομέτρων και σε απόσταση περίπου τριάντα χλμ. νοτιοδυτικά από την πόλη Χαλάμπζα, σε μια ορεινή περιοχή στην ιρακινή επαρχία Σουλεϊμανίγια, ανέφερε το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώθηκε στις 20:18 (ώρα Ελλάδας) και έπληξε περισσότερο το Ιράν—όπου σύμφωνα με την ιρανική δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση IRIB και το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, μέχρι τις 04:00 τοπική ώρα (03:30 ώρα Ελλάδας) είχαν καταγραφεί 129 νεκροί και 300 τραυματίες—ενώ έγινε επίσης αισθητός στην Τουρκία, όπου πάντως δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή σοβαρές υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Κατά τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, οι τραυματίες είναι χιλιάδες.

Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 25 χιλιομέτρων και σημειώθηκε σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης Χαλάμπτζα, σε μια ορεινή περιοχή της ιρακινής επαρχίας Σουλεϊμανίγια, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνέβη στις 20.18 ώρα Ελλάδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Ιράν, όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι νεκροί.

Στο σύνολο της επαρχίας, οι κάτοικοι βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους στους δρόμους, ενώ έχουν καταγραφθεί και υλικές ζημιές, μετέδωσε ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Βαγδάτη, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Στο Ιράν, τουλάχιστον 7 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό που έδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο στις επαρχίες Κερμανσάχ και το Ιλάμ που επλήγησαν από το σεισμό.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ιλάμ, στα σύνορα με το Ιράκ, ζήτησε από τους κατοίκους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και να κοιμηθούν σε δρόμους και πάρκα, ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο του Ιράν.

Στο Ντιγιάρμπακιρ στην Τουρκία, οι κάτοικοι βγήκαν πανικόβλητοι από τα σπίτια τους, ωστόσο επέστρεψαν λίγο μετά.

Η τελευταία μεγάλη σεισμική δόνηση στο Ιράν σημειώθηκε το 2003 στο Μπαμ, στην επαρχία Κερμάν (νοτιοανατολικά). Τουλάχιστον 31.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί.

Ακολούθησε σειρά μετασεισμικών δονήσεων μεγέθους 4,6, 4, και 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 32 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της κουρδικής πόλης Halabja του Β. Ιράκ, 89χλμ νοτιοανατολικά από την πόλη Σουλεϊμανίγια,  περίπου 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βαγδάτης, με το εστιακό βάθος να εκτιμάται στα 19 χιλιόμετρα.

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής, από την Τουρκία και τον Λίβανο μέχρι το Κουβέιτ. 


Ο σεισμός όπως καταγράφτηκε από ερασιτέχνη στο Κουβέιτ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης