Η ελληνική ψυχή μίλησε. Οι παίκτες μας ξεπέρασαν το εμπόδιο της σκληροτράχηλης ομάδας του Ντρογκμπά και των υπόλοιπων αστεριών της Ακτής Ελεφαντοστού στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιμένει, μάχεται και δεν παραδίδεται άνευ όρων…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επική νίκη της Εθνικής μας και η πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, εάν αναλογιστεί κάποιος ότι τα μεγαθήρια του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως η Ισπανία, η Αγγλία και η Ιταλία… αποχαιρέτησαν πρόωρα τη χώρα της σάμπα.

Πλέον, το πειρατικό σαλπάρει για την επόμενη φάση του Mουντιάλ… ευελπιστώντας να συμπεριληφθεί στους… G8, τους οκτώ πιο ισχυρούς του πλανήτη. Αυτή η ομάδα, αυτή η παρέα, κατάφερε να σπάσει την κακοδαιμονία και να σηκώσει τον κόσμο από τους καναπέδες.

Το φιλμ του αγώνα και η επική νίκη

O Σαμαράς έστειλε την Ελλάδα στους πέντε ουρανούςΤη μεγαλύτερη επιτυχία της σε τελική φάση Μουντιάλ σημείωσε η Εθνική ομάδα με μεγαλειώδη εμφάνιση απέναντι στην Ακτή Ελεφαντοστού, κερδίζοντας τους Ιβοριανούς 2-1 με πέναλτι του Σαμαρά στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων σκορπώντας χαρά και υπερηφάνεια στους απανταχού Έλληνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ελλάδα προκρίθηκε στις 16 καλύτερες του πλανήτη ως δεύτερη από τον 3ο όμιλο (πρώτη η Κολομβία) και την Κυριακή 29 Ιουνίου θα παίξει στην «Αρένα Περναμπούκο» του Ρεσίφε με την Κόστα Ρίκα, διεκδικώντας την είσοδό της στα προημιτελικά.

Η Εθνική μας ήταν… «μεταλλαγμένη» σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, καθώς χθες είχε τελείωςΟι πανηγυρισμοί των Ελλήνων διαφορετικό αγωνιστικό πλάνο. Δεν κλείστηκε στα μετόπισθεν ενώ αγωνίστηκαν αρκετά καινούρια πρόσωπα. Τα πράγματα βέβαια δεν ξεκίνησαν καλά για την Εθνική μας καθώς ο Κονέ τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε μόλις στο 12΄ από τον Σάμαρη, όπως και ο τερματοφύλακας Καρνέζης στο 24΄ από τον Γλύκο. Οι ατυχίες αυτές όμως, φαίνεται ότι πείσμωσαν περισσότερο τους Έλληνες διεθνείς.

Το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος κατέγραψε χθες στο «Εστάντιο Καστελάο» τη μακράν καλύτερη παρουσία της σε παιχνίδι παγκοσμίου κυπέλλου, παίζοντας με ψυχή χιλίων λεόντων κυριαρχώντας επί ενός εξαιρετικού αντιπάλου σε ένα παιχνίδι πάντως που η Εθνική μας είχε τρία δοκάρια ενώ η αντίπαλος ευτύχησε να μετουσιώσει σε γκολ τη μοναδική καλή στιγμή που είχε στο παιχνίδι της.

Η Ελλάδα χόρεψε... σάμπα στη Βραζιλία

Υποδοχή ηρώων στο Αρακαζού για την ελληνική αποστολή

Με αψίδες νερού υποδέχτηκαν το αεροπλάνο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος οι Βραζιλιάνοι. Το αεροπλάνο που μετέφερε την Εθνική έφτασε τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) στο Αρακαζού και στο αεροδρόμιο δύο πυροσβεστικά οχήματα δημιούργησαν τη γνωστή αψίδα νερού.  Θερμή ήταν η υποδοχή των θριαμβευτών και στο ξενοδοχείο, όπου βρέθηκαν ακόμη και κάτοικοι από το Αρακαζού για να αποθεώσουν την ελληνική αποστολή, με τους Έλληνες διεθνείς να ζουν απίστευτες στιγμές δόξας. Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης οι Μανωλάς και Ταχτσίδης έπεσαν με τα ρούχα στην πισίνα πανηγυρίζοντας.

*Η ήττα από την εθνική Ελλάδας με 2-1 που σήμανε και τον αποκλεισμό της Ακτής Ελεφαντοστού από τους «16» του Μουντιάλ, έστειλε στο… σπίτι και τον προπονητή των «ελεφάντων» Σαμπρί Λαμουσί, καθώς όπως ανέφερε ο ίδιος από τη στιγμή που η ομάδα του απέτυχε να πάρει την πρόκριση ολοκληρώνεται και η συνεργασία των δύο πλευρών.

Αποθέωση της Εθνικής Ελλάδος από τα διεθνή ΜΜΕ

Όλα τα ξένα Μέσα αναγνωρίζουν το δίκαιο της ελληνικής πρόκρισης και εκθειάζουν το πάθος των παικτών μας. Εστιάζουν κυρίως στον τρόπο που αυτή επιτεύχθηκε, δηλαδή χάρις στο πέναλτι του Γιώργου Σαμαρά στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων.

Αναλυτικά:

Gazzetta dello Sport (Ιταλία): «Έκπληξη κι ελληνικό θαύμα. Με πέναλτι του Σαμαρά ο Ντρογκμπά έμεινε εκτός»

Globo Esporte (Βραζιλία): «Μυθολογικό»

Ole (Αργεντινή): «Το ελληνικό θαύμα»

Record (Πορτογαλία): «Πέναλτι στις καθυστερήσεις και ο Φερνάντο Σάντος στους ”16”»

Daily Mail (Αγγλία): «Η λέξη είναι Ελλάδα! Ο Σαμαράς έσπασε τις καρδιές των Ιβοριανών με ένα δραματικό πέναλτι την τελευταία στιγμή, που σφράγισε μία ιστορική πρόκριση στους “16”»

Kicker (Γερμανία): «Γερά νεύρα ο Σαμαράς και η Ελλάδα συνεχίζει»


L΄ Equipe (Γαλλία)
: «Οι ”Ελέφαντες” έπεσαν από τον Όλυμπο»

A Bola (Πορτογαλία): «Η Ελλάδα νίκησε την Ακτή Ελεφαντοστού και προκρίθηκε στους “16”»

Winsports (Κολομβία): «Με γκολ στις καθυστερήσεις η Ελλάδα έκλεψε την πρόκριση»

Tuttosport (Ιταλία)
: «Η Ελλάδα πέταξε στους “16”»

BBC (Αγγλία): «Δραματική πρόκριση της Ελλάδας στους ”16”»

Bild (Γερμανία): «Απίστευτο!!! Οι μινιμαλιστές πέρασαν στην επόμενη φάση μόλις με δύο γκολ. Τις καλύτερες ευχές στην Ιταλία που δεν κατάφερε το ίδιο. Οι Έλληνες το έκαναν πιο συναρπαστικό»

O Jogo (Πορτογαλία): «Η Ελλάδα στους “16”!»

Lancenet (Βραζιλία): «Έγραψε ιστορία! Η Ελλάδα στο τέλος του αγώνα πήρε τη νίκη και την πρόκριση στην επόμενη φάση»

Goal.com (Αγγλία): «Το πέναλτι της τελευταίας στιγμής από τον Σαμαρά έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του Σάντος. Η χρυσή γενιά της Ακτής Ελεφαντοστού διδάχθηκε ένα μάθημα από τους πανούργους Έλληνες»

Marca (Ισπανία): «Ελληνικό έπος στη Βραζιλία. Ο Σαμαράς έστειλε την Ελλάδα στην επόμενη φάση. Απόλυτα δίκαια επικράτηση, είχε την καρδιά και την πίστη των Σπαρτιατών»

Corriere dello Sport (Ιταλία): «Η Ελλάδα απέκλεισε την Ακτή Ελεφαντοστού. Ο Μπονί ισοφάρισε το γκολ του Σάμαρη, όμως το τέλος ήταν συναρπαστικό με τον Σαμαρά να δίνει την πρόκριση με πέναλτι στο τελευταίο λεπτό»

UEFA: «Ο Σάμαρης κι ο Σαμαράς έδωσαν την πρόκριση στην Ελλάδα»

FIFA: «Το δραματικό πέναλτι της Ελλάδας αποκλείει τους Ιβοριανούς»

Πανηγυρισμοί σε όλη την Ελλάδα

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε χιλιάδες πολίτες να πανηγυρίζουν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της χώρας. Φίλαθλοι της εθνικής γέμισαν την πλατεία Ομόνοιας, τις πλατείες της Πάτρας, του Ηρακλείου, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων.

Στη Λεωφόρο Μεσογείων καθοδόν για την Ομόνοια…

Πλημμύρισαν οι κεντρικοί δρόμοι και όχι μόνο, στα Γιάννενα λίγο μετά τη λήξη του αγώνα της Εθνικής με την Ακτή Ελεφαντοστού και το 2-1 που χάρισε την πρόκριση στην Ελλάδα στους 16.

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν ήταν δυνατόν να μην στηθεί μία μεταμεσονύχτια γιορτή με ξέφρενους πανηγυρισμούς ,ατελείωτα κορναρίσματα από Γιαννιώτες όλων των ηλικιών και ανεξαρτήτως φύλλου!

Μπροστά από το κτήριο της Περιφέρειας συγκεντρώθηκε ο περισσότερος κόσμος όπου με συνθήματα και με τον Εθνικό Ύμνο ,όλοι όσοι κατέβηκαν στο κέντρο είπαν ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στην Εθνική, που απόψε χάρισε χαμόγελα σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στον Λευκό Πύργο…

Πολλοί Ροδίτες γέμισαν την πλατεία δημαρχείου!

Το κέντρο της Πάτρας πλημμύρισε από κόσμο αμέσως μόλις ο διαιτητής της αναμέτρησης Ελλάδα – Ακτή Ελεφαντοστού σφύριξε τη λήξη.

Στιγμές 2004 έζησε η Ελλάδα, μαζί και η Κρήτη. Πριν καλά – καλά σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη του αγώνα της Εθνικής μας ομάδας κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού και οι Κρητικοί ξεχύθηκαν στον δρόμους των μεγάλων πόλεων του νησιού για να πανηγυρίσουν την ιστορική πρόκριση της Ελλάδας στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλου Ποδοσφαίρου.

Με αυτοκίνητα, δίκυκλα, αλλά και πεζοί, κρατώντας ελληνικές σημαίες, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και φωνάζοντας συνθήματα, έσπευσαν να εκφράσουν την ικανοποίηση και τη χαρά τους για την επιτυχία των παιδιών του Σάντος και την αισιοδοξία τους – γιατί όχι- και για τη συνέχεια της διοργάνωσης…

Ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, ακολούθησαν αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα Ελλάδα – Ακτή Ελεφαντοστού.

«Προσοχή η Ελλάδα είναι η πρωταθλήτρια Ευρώπης»!

Στο έπος του 2004 στέκονται οι Κοσταρικανοί και προειδοποιούν ότι ο αγώνας της Κυριακής απέναντι στους Έλληνες δεν θα είναι εύκολος. Ο λόγος για τους Βάλτερ Σεντένο και Μαουρίσιο Ράιτ, που έπαιξαν το 2002 στην ΑΕΚ και τον Αλόνσο Σολίς που αγωνίστηκε με τη φανέλα του ΟΦΗ τη διετία 1999-2001.

Σεντένο: Η Κόστα Ρίκα πρέπει να αντιμετωπίσει την Ελλάδα σαν πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ίσως στα χαρτιά να είμαστε εμείς φαβορί με βάση όσα κάναμε μέχρι τώρα στο Μουντιάλ και η ελληνική ομάδα να θεωρείται αουτσάιντερ, αλλά δεν πρέπει να επαναπαυθούμε.

Ράιτ: Η ελληνική ομάδα είναι πολύ καλή αμυντικά. Μπορεί να μη διαθέτει σπουδαίες μονάδες, αλλά έχει ένα πολύ δυνατό σύνολο που την κάνει υπολογίσιμη ομάδα.

Σολίς: Η Ελλάδα είναι μια πολύ αποτελεσματική ομάδα κι αυτό δείχνουν και οι αριθμοί. Πέτυχε δύο γκολ και πέρασε στα νοκ άουτ.

Η Κόστα Ρίκα είναι σίγουρα η έκπληξη του ομίλου και ίσως και ολόκληρου του Μουντιάλ έως σήμερα. Στον πιο δύσκολο όμιλο που χαρακτηρίστηκε «όμιλο του θανάτου» η Κόστα Ρίκα θεωρείτο τελειωμένη. Όμως αυτό ίσχυε απ’ ότι φάνηκε μόνο στα χαρτιά καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκριση μετά τη συμπλήρωση δύο μόνο αγωνιστικών αλλά και την πρωτιά! Σπουδαίο επίτευγμα για μια ομάδα με πολύ μικρό εκτόπισμα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα και άγνωστη στον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Το σύστημα που ακολουθείται είναι 5-4-1 ίσως αυτό που ταιριάζει πιο πολύ στο ρόστερ που διαθέτει. Έχει κάποιους παίκτες κλειδιά και έχει εντάξει αρκετούς αυτοματισμούς στο παιγνίδι της. Με έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες μέχρι στιγμής στο μουντιάλ τον Κέιλορ Νάβας, τρεις κεντρικούς αμυντικούς και δύο πλάγιους μπακ να συνθέτουν μία «χαλύβδινη» άμυνα. Εκεί οφείλει εν πολλοίς την επιτυχία ενώ από τα μετόπισθεν ξεκινούν οι στοχευμένες αντεπιθέσεις

Στην επίθεση διαθέτει τον ταλαντούχο Τζόελ Κάμπελ για την υπογραφή του οποίου ερίζουν πολλές αγγλικές ομάδες. Ο Κοσταρικανός εξτρέμ είχε αποκτηθεί για τρία χρόνια από την Άρσεναλ, αλλά ο Αρσέν Βενγκέρ, τον έδωσε στον Ολυμπιακό για να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

Η Κόστα Ρίκα ολοκλήρωσε χθες τους αγώνες του ομίλου της, αήττητη, εξερχόμενη ισόπαλη 0-0 με την Αγγλία, κάνοντας βέβαια και το γνωστό «ροτέισον» ούτως ώστε να δοθούν ανάσες σε βασικές μονάδες.

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

1 Κέιλορ Νάβας, Λεβάντε
18 Πάτρικ Πέμπερτον, Αλαχουελένσε
23 Ντάνιελ Καμπρονέρο, Ερεδιάνο

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

2 Τζόνι Ακόστα, Αλαχουένσε
4 Μάικλ Ουμάνια, Σάπρισα
8 Χέινερ Μόρα, Σάπρισα
15 Τζούνιορ Ντίαζ, Μάιντς
19 Ρόι Μίλερ, Νέα Υόρκη
3 Τζιανκ. Γκονζάλεζ, Κολόμπους Κρου
16 Κριστιάν Γκαμπόα, Ρόζενμποργκ
6 Όσκαρ Ντουάρτε, Κλαμπ Μπριζ
12 Βάιλον Φράνσις, Κολόμπους Κρου

ΜΕΣΟΙ

5 Σέλσο Μπόρχες, ΑΪΚ Στοκχόλμης
7 Κριστιάν Μπολάνιος, Κοπεγχάγη
11 Μάικλ Μπαράντες, Αάλεσουντ
22 Χοσέ Κουμπέρο, Ερεδιάνο
17 Γέλτσιν Τεχέδα, Σάπρισα
13 Εστεμπάν Γκρανάδος, Ερεδιάνο
20 Ντιέγκο Κάλβο, Βαλερένγκα

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

10 Μπράιαν Ρουίζ, Φούλαμ
9 Τζόελ Κάμπελ, Ολυμπιακός
21 Μάρκο Ουρένια, Κούμπαν Κρασνόνταρ
14 Ράνταλ Μπρένες, Καρταχίνες

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Χόρχε Λουίς Πίντο

Διαβάστε επίσης:

Αχ, Ελλάδα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης