Σφοδρή επιδείνωση του καιρού σημειώνεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής όπως είχε προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο η Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).

Τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές, τις ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές, κυρίως της ανατολικής χώρας, σημαντική πτώση θερμοκρασίας και θυελλώδεις άνεμοιΤα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε όλες τις ορεινές, ημιορεινές αλλά και σε πεδινές περιοχές κυρίως της ανατολικής και βόρειας χώρας (από το απόγευμα της Δευτέρας στις περιοχές περιλαμβάνεται και η Αττική κυρίως τα βόρεια και ανατολικά του νομού) και οι βόρειοι άνεμοι που σήμερα η έντασή τους φτάνει στα δυτικά πρόσκαιρα τα 8 με 9 μποφόρ, στα ανατολικά τα 8 με 10 μποφόρ. Το ίδιο σκηνικό θα παραμείονει τουλάχιστον έως την Τρίτη, ενώ στο Αιγαίο οι άνεμοι θα διατηρηθούν στα 9 και τοπικά στα 10 μποφόρ έως και την Τετάρτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες παρατηρούνται σε όλα τα δυτικά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, σε όλες τις ανατολικές και νότιες κυρίως θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας που σταδιακά την Τρίτη θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και θα εξασθενήσουν.

Η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση στις περισσότερες περιοχές της δυτικής, κεντρικής και βόρειας χώρας την Τρίτη ενώ στις υπόλοιπες την Τετάρτη, όμως η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση σε όλη τη χώρα από τη Δευτέρα και στα ηπειρωτικά από την Τρίτη θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός.

Οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με ανακοίνωση της συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων, των χιονοπτώσεων και του παγετού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χρώμα δηλώνει την ένταση του ανέμου στην κλίμακα μποφόρ

Εικόνα δορυφόρου

Το χρώμα δηλώνει το αθροιστικό ύψος της χιονόπτωσης το τελευταίο 3ωρο

Το χρώμα δηλώνει το αθροιστικό ύψος της βροχόπτωσης το τελευταίο 3ωρο

Δορυφορική εικόνα από την ανατολική Μεσόγειο

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης