Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της επιστημονικής επιθεώρησης «Journal of Clinical Investigation» ερευνητές κατάφεραν να εμφυτεύσουν μητρικά αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα σε έμβρυα ποντικών, ανοίγοντας ενδεχομένως τον δρόμο για τη θεραπεία γενετικών ασθενειών σε ανθρώπους πριν από τη γέννησή τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας ήταν το βασικό εμπόδιο για τέτοιου είδους μεταμοσχεύσεις και οι γιατροί, λόγω των συνεχών αποτυχιών τους, είχαν εγκαταλείψει αυτήν την προσέγγιση τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η έρευνα αυτή προκαλεί πραγματικά ενθουσιασμό, γιατί μας προσφέρει μια λύση στο πρόβλημα και καθιστά πλέον δυνατή τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων στα έμβρυα» σημείωσε η Τίπι Μακένζι, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδοχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και βασική συγγραφέας της μελέτης.

«Σήμερα έχουμε για πρώτη φορά μια βιώσιμη στρατηγική για τη θεραπεία κληρονομικών παθήσεων με βλαστοκύτταρα πριν από τη γέννηση του παιδιού» πρόσθεσε.

Το «κλειδί» για την επιτυχή μεταμόσχευση των μητρικών αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων είναι η αφαίρεση προηγουμένων των λεμφοκυττάρων Τα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην απόρριψη των μοσχευμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πολύ σημαντικό επίσης είναι ότι τα βλαστοκύτταρα που θα μεταμοσχευθούν πρέπει να είναι συμβατά με αυτά της μητέρας» εξήγησε ο δρ Αμάρ Νιτζαγκάλ, επίσης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Αποκάλυψε παράλληλα ότι αιμοποιητικά βλαστοκύτταρα προερχόμενα από άλλα ποντίκια (αλλά αφού είχαν αφαιρεθεί τα λεμφοκύτταρα Τ) έγιναν ανεκτά από το έμβρυο.

«Τώρα που γνωρίζουμε ότι ένα έμβρυο μπορεί να δεχθεί βλαστοκύτταρα ακόμη και ξένα, μπορούμε πραγματικά να μελετήσουμε και άλλου είδους βλαστοκύτταρα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία νευρολογικών ή μυϊκών ασθενειών πριν από τη γέννηση» σημείωσε η δρ Μακένζι.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης