Μαθαίνοντας πώς να χρησιμοποιείτε και να εφαρμόζετε τις πληροφορίες που περιέχονται στον πίνακα αξιολόγησης αντιοξειδωτικής δράσης ORAC, όπως αυτός που παρατίθεται στη συνέχεια, θα έχετε στη διάθεσή σας ένα ισχυρό εργαλείο για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και για την προστασία του σώματός , αλλά και συνολικά του οργανισμού σας από τις εκφυλιστικές ασθένειες. Επί του παρόντος, συνιστάται μια διατροφή από φρούτα και λαχανικά που θα σας επιτρέπει να καταναλώνετε μεταξύ 3.000 έως 5.000 μονάδες ORAC ημερησίως. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα βέλτιστο επίπεδο αντιοξειδωτικής προστασίας από τη καθημερινή επίθεση των ελεύθερων ριζών οξυγόνου & μετάλλων.

Φρούτα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΜονάδεςORAC  

 

Λαχανικά

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΜονάδεςORAC  

Açai Berry Acai Berry

18,500

Κινέζικο  Λάχανο

1,770

Prunes Ξερά δαμάσκηνα

5,770

Σπανάκι φρέσκο

1,260

Σταφίδες

2,830

Λαχανάκια Βρυξελλών

980

Blueberries μούρα

2,400

Alfalfa

930

Blackberries μουρα

2,036

Σπανάκι, στον ατμό

909

Cranberries μούρα

1,750

Μπρόκολο

890

Φράουλες

1,540

Τεύτλα

841

Ρόδια

1,245

Κόκκινη πιπεριά

713

(Raspberries) Σμέουρα

1,220

Κρεμμύδι

450

Δαμάσκηνα

949

Καλαμπόκι

400

Πορτοκάλια

750

Μελιτζάνα

390

Κόκκινα σταφύλια

739

Κουνουπίδι

377

Κεράσια

670

Αρακάς κατεψυγμένος

364

Ακτινίδια

602

Λευκές Πατάτες

313

Λευκά σταφύλια

442

Γλυκοπατάτες

301

Πεπόνι

252

Καρότα

207

Μπανάνα

221

Φασόλια  φρέσκα

201

Μήλο

218

Ντομάτες

189

Βερίκοκα

164

Κολοκύθι

176

Ροδάκινο

158

Κίτρινη κολοκύθα

150

Αντιοξειδωτική αξία σε Μονάδες ORAC ανά 100 γραμμάρια

Επειδή η ποιότητα των προϊόντων και οι συνθήκες καλλιέργειας μπορεί να ποικίλλουν, πιθανώς να βρείτε βαθμολογίες κλίμακας ORAC που μπορεί να διαφέρουν από τον παραπάνω πίνακα. Χρησιμοποιείστε αυτόν τον πίνακα ORAC επειδή είναι εύκολο να διαβαστεί και να αποσαφηνίσει τέσσερα σημαντικά κλειδιά που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε πώς η κατανόηση, από μέρους σας της αντιοξειδωτικής διαβάθμισης των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να προστατεύσει το σώμα σας, και γενικά τον οργανισμό σας από την γήρανση και από σοβαρές οξειδωτικές & εκφυλιστικές ασθένειες..

Πρώτον, τα φρούτα έχουν συνήθως υψηλότερη αξία στην κλίμακα ORAC από τα λαχανικά, σε αναλογία 2:1.

Δεύτερον, το μούρο Acai της Βραζιλίας έχει αποδειχθεί ως το Νο1 τρόφιμο στην κλίμακα ORAC.  Όπως μπορείτε να δείτε από την τιμή του στην κλίμακα ORAC, είναι 3 φορές υψηλότερη από τον πλησιέστερο φρούτα (δαμάσκηνο) και 10 φορές υψηλότερη από το πλησιέστερο στην κλίμακα λαχανικό (λάχανο). Αυτό σημαίνει ότι μια μικρή ποσότητα συμπυκνωμένου acai θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών.

Τρίτον, σε γενικές γραμμές όσο πιο σκούρο το χρώμα  των φρούτων ή των λαχανικών, τόσο υψηλότερη η θέση του στην κλίμακα ORAC!

Τέταρτον, αυξάνοντας την κατανάλωση των υψηλής αντιοξειδωτικής αξίας φρούτα και λαχανικά (βάσει της κλίμακας ORAC) θα σας καταστεί δυνατόν να μειώσετε τον αριθμό των μερίδων που θα χρειαστείτε για να προστατευθείτε από τη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Παραδείγματος χάριν, εάν θελήσετε να λάβετε 3000 μονάδες ORAC , θα πρέπει να καταναλώσετε 14 μήλα έναντι λίγο πάνω από μισά φλιτζάνι βατόμουρα ή 1 φλιτζάνι φράουλες!!!

Με την εκμάθηση του πώς να χρησιμοποιήσει αυτόν τον πίνακα, μπορείτε να μειώσετε αποτελεσματικά τον αριθμό των μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε σημαντικά τον αριθμό των αντιοξειδωτικών ώστε να παρέχετε μεγαλύτερη προστασία από τις βλάβες που, εν δυνάμει, προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.  Θεωρείται από πολλούς ως μία από τις κύριες αιτίες της γήρανσης των ανθρώπων αλλά και των οξειδωτικών-εκφυλιστικών ασθενειών.

Το σύνθημα λοιπόν είναι «Βάλτε τη διατροφή ORAC στο τραπέζι …και στη ζωή σας».

email: theogiannaros@in.gr, και τηλ. 2109340880

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης