Η παραδοσιακή ελληνική αργοπορία στη λήψη και εκτέλεση αποφάσεων έχει επηρεάσει αρνητικά τη φετινή χρονιά στην κρουαζιέρα. Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μιχάλης Λάμπρος αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας στο 1ο Συνέδριο Κρουαζιέρας Κέρκυρας, με θέμα «Κρουαζιέρα και Τοπική Κοινωνία», που ολοκληρώθηκε χθες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο κ. Λάμπρος, το λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι υποδοχής κρουαζιέρας στη χώρα, στο επτάμηνο του 2012 είχε 396 αφίξεις μειωμένες σε ποσοστό 16,45% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι επιβάτες έφτασαν του 1.025.744 εκ των οποίων μόλις οι 173.264 ήταν επιβάτες home port.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και στη Σαντορίνη τα λειτουργικά προβλήματα, κυρίως της έλλειψης υποδομών, ανέστρεψαν τη θετική πορεία των προηγουμένων ετών. Όπως τόνισε ο κ. Λάμπρος, στο επτάμηνο του 2012 είχαμε 485 αφίξεις κατά 15,5% κάτω σε σχέση με το επτάμηνο του 2011, ενώ το σύνολο των επιβατών τράνζιτ που κατέβηκαν στο νησί έφτασε τις 546.160. Αρνητικό πρόσημο καταγράφεται και στη Ρόδο με 6,14% πτώση στα calls, όπως και στη Μύκονο που υποχωρεί κατά 17,4%. Όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, μόνο το Ηράκλειο και η Κέρκυρα έχουν φέτος περισσότερες προσεγγίσεις από το αντίστοιχο διάστημα του 2011.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Λάμπρος, «πολλοί φορείς που ασχολούνται με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και την ενίσχυση του home porting σε ελληνικά λιμάνια με πρώτο και καλύτερο το λιμάνι του Πειραιά θεώρησαν ότι το πρόβλημα λύθηκε με την οριστική και άνευ όρων κατάργηση του καμποτάζ σε όλα τα ελληνικά λιμάνια», ενώ προσέθεσε: «Αυτή η άποψη είναι πέρα για πέρα εσφαλμένη».

Για την επίτευξη των στόχων για την προέλκυση των εταιρειών κρουαζιέρας χρειάζεται η αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών. Σύμφωνα με τον κ. Λάμπρο πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Τουρκίας «που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αναβάθμισε όλα τα κύρια λιμάνια της με ανάθεση στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης