Ο υποναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος, που υπηρετούσε ως Γενικός Επιθεωρητής του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής. αναλαμβάνει αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, στη θέση  του αντιναύαρχου Δημήτρη Μπαντιά.
 
Η εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτσιώτη προς το ΚΥΣΕΑ για αντικατάσταση του αρχηγού του σώματος έγινε δεκτή για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι ο υποναύαρχος Αθανάσιος Αθανασόπουλος ήταν αυτός που υλοποίησε με επιτυχία το λιμενικό Καλλικράτη και ο δεύτερος η έγκαιρη προετοιμασία του νέου αρχηγού για το δεύτερο κύμα κρίσεων που θα γίνει το Μάρτιο και θα αφορά τις χαμηλότερες βαθμίδες της ιεραρχίας του σώματος.
Όμως ουσιαστικά ο απερχόμενος Αρχηγός Δ. Μπαντιάς, κακά τα ψέματα, πλήρωσε το Φαρμακονήσι.
 
Ο νέος αρχηγός διακρίνεται για τις οργανωτικές του ικανότητες ενώ η παράδοση – παραλαβή των νέων καθηκόντων του θα γίνει τη Δευτέρα 24/02.
 
Γεννήθηκε στα Τσίπιανα – Ηλείας στις 10 Μαρτίου 1960. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Αρρένων Αμαλιάδας το 1977 και είναι Πτυχιούχος της Παντείου Α.Σ.Π.Ε. Το 1982 κατετάγη στο Στρατό Ξηράς και υπηρέτησε την θητεία του στη Σάμο. Το 1984 εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και το 1985 ορκίστηκε Σημαιοφόρος ΛΣ.
 
Κατά τις περιόδους 1986 – 1992 και 1994 – 2006 υπηρέτησε ως εισηγητής και Τμηματάρχης, αντίστοιχα, στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (Διευθύνσεις Ναυτιλιακής Υποδομής και Ναυτιλιακής Πολιτικής). Στο διάστημα αυτό χειρίστηκε θέματα  προσέλκυσης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στη χώρα, ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών πλοίων και ναυτιλιακών επιχειρήσεων, ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού και των συναφών με τη ναυτιλία δραστηριοτήτων. Διετέλεσε επί σειρά ετών προϊστάμενος της υπηρεσίας Μητρώου Ναυτικών Εταιρειών και είχε ενεργό ρόλο στην θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου εταιρειών εκμετάλλευσης πλοίων αναψυχής.
 
Επίσης, υπηρέτησε ως Λιμενάρχης στη Λευκάδα (1992-1994), Ναυτιλιακός Ακόλουθος στο Σύδνεϋ Αυστραλίας (2006-2008) και Κεντρικός Λιμενάρχης στην Πάτρα, σε μια περίοδο (2008-2010) ανάληψης κρίσιμων πρωτοβουλιών αντιμετώπισης του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης στο λιμάνι και την πόλη  της Πάτρας.
 
Με την προαγωγή  του στο βαθμό του αρχιπλοιάρχου ΛΣ το 2010, ανέλαβε καθήκοντα διευθυντή Ασφάλειας του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και το 2011 προϊσταμένου του Κλάδου Ασφάλειας. Στη διάρκεια της θητείας του στις θέσεις αυτές, εργάστηκε στην κατεύθυνση ενίσχυσης της διακλαδικής συνεργασίας των Υπηρεσιών επιβολής του νόμου στη χώρα, με στόχο την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στον τομέα καταπολέμησης διακίνησης ναρκωτικών, δίωξης του λαθρεμπορίου και εξάρθρωσης οργανωμένων δικτύων διακίνησης αλλοδαπών στην Ελλάδα.
 
Επίσης, από τις θέσεις αυτές, εκπροσώπησε το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ σε διμερείς και διεθνείς συναντήσεις και συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με υπηρεσίες και Οργανισμούς (FRONTEX) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών.
 
Τον Οκτώβριο 2011 προήχθη στο βαθμό του υποναυάρχου ΛΣ και το Φεβρουάριο 2012, επιπρόσθετα με τα καθήκοντα  του προϊσταμένου Κλάδου Ασφάλειας, ανέλαβε καθήκοντα Επιθεωρητού Βορείου Αιγαίου, στην εποπτεία του οποίου υπάγονται οι Περιφερειακές Διοικήσεις του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, με έδρα τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα.
 
Την 04-09-2012 ανέλαβε καθήκοντα  Γενικού Επιθεωρητή Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
 
Έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Τιμής, το παράσημο Ταξιάρχη Τάγματος Φοίνικα, με το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ τάξεως και τις διαμνημονεύσεις : Αξίας και Τιμής, Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ Τάξεως, Ευδοκίμου Επιτελικής Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως και Πολυετούς Υπηρεσίας Α΄ Τάξεως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης