Την άμεση απελευθέρωση της εκπαιδευτικής συμβούλου Clotilde Reiss και του υπαλλήλου στη γαλλική πρεσβεία της Τεχεράνης Nazak Afsar, οι οποίοι κρατούνται με την κατηγορία της κατασκοπείας, ζήτησε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση από το Ιράν.  

Πρόκειται για δύο εκ των δεκάδων ατόμων, τα οποία ιρανικό δικαστήριο κατηγορεί για κατασκοπεία και για συνδρομή σε δυτική συνωμοσία για την ανατροπή του θρησκευτικού καθεστώτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αδικήματα αυτά- κατασκοπεία και δράση εναντίον της εθνικής ασφάλειας- στο Ιράν τιμωρούνται με θάνατο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν ΙΡΝΑ, η Reiss κατηγορείται ότι “ενήργησε εναντίον τη εθνικής ασφάλειας συμμετέχοντας στην αναταραχή…. συγκεντρώνοντας ειδήσεις και πληροφορίες και στέλνοντας φωτογραφίες της αναταραχής στο εξωτερικό”.

Το αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης στηρίζεται στο επιχείρημα ότι οι κατηγορίες για κατασκοπεία που έχουν διατυπωθεί σε βάρος των δύο κρατουμένων είναι εντελώς αβάσιμες.

“Μετά την εμφάνιση της Clotilde Reiss στο δικαστήριο της Τεχεράνης, η Γαλλία ανανεώνει το αίτημα της για την άμεση απελευθέρωση της νεαρής εκπαιδευτικού, καθώς οι κατηγορίες σε βάρος της είναι εντελώς αβάσιμες”, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

Στην ίδια ανακοίνωση επαναλαμβάνεται το αίτημα για την απελευθέρωση και του Nazak Afsar, ενώ η Γαλλία διαμαρτύρεται επίσης και για τις συνθήκες υπό τις οποίες εμφανίστηκε η νεαρή γυναίκα στο δικαστήριο.

Στο μεταξύ, ο πατέρας της εκπαιδευτικού δήλωσε στη γαλλική τηλεόραση στο Παρίσι πως ελπίζει να βρεθεί λύση για την απελευθέρωσή της μέσα στις προσεχείς εβδομάδες. Πρόσθεσε επιπλέον ότι όταν συνομίλησε με την κόρη του τελευταία φορά, “ήταν καλά στην υγεία της”.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης