Στην εκτόξευση δύο μικρού βεληνεκούς πυραύλων προχώρησε η Βόρεια Κορέα σήμερα, ανοιχτά των ανατολικών ακτών της, σύμφωνα με το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap. Παράλληλα κήρυξε απαγορευμένη για τα πλοία τη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, για το διάστημα από τις 10 έως 20 Οκτωβρίου.

Το πρακτορείο δεν ανέφερε λεπτομέρειες, και αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας δεν σχολίασαν το γεγονός. Οι τελευταίες εκτοξεύσεις, οι πρώτες ύστερα από τρεις μήνες, πραγματοποιήθηκαν την ώρα που η Pyongyang δήλωσε ότι είναι έτοιμη να επιστρέψει στις διεθνείς συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, παρότι επιμένει να έχει πρώτα συνομιλίες με τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν οι τελευταίες εκτοξεύσεις ήταν στρατιωτικές ασκήσεις ρουτίνας. Πάντως συνέπεσαν χρονικά με πληφορορίες τοπικών Μέσων Ενημέρωσης ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν το αεροπλανοφόρο George Washington στο λιμάνι Μπουσάν της Νότιας Κορέας αύριο Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύει στην Βόρεια Κορέα την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων, αλλά δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες που να της απαγορεύουν τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων μικρού βεληνεκούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης