Όλοι ξέραμε ότι τον χειμώνα με τις χαμηλές θερμοκρασίες ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες και τώρα αμερικανική πειραματική έρευνα το αποδεικνύει.

Πιο συγκεκριμένα από την έρευνα αναδεικνύεται μια θετική επίδραση του κρύου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συχνή έκθεση ενός οργανισμού σε χαμηλές θερμοκρασίες βελτιώνει τον τρόπο που γίνεται ο μεταβολισμός των λιπών, μετατρέποντας το λευκό λίπος σε καφέ.

Με απλά λόγια, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ υποστηρίζουν ότι το κρύο έχει αδυνατιστικές ιδιότητες.

Οι ερευνητές κάνοντας πειράματα σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι όσα ήταν εκτεθειμένα στο κρύο πάχυναν λιγότερο σε σχέση με αυτά που ζούσαν σε ζεστό περιβάλλον. Ειδικότερα, η έκθεση σε κρύο περιβάλλον αυξάνει τα επίπεδα της πρωτεΐνης Zfp516, η οποία είναι ζωτική για τη δημιουργία καφέ λίπους, του είδους εκείνου του λίπους στο σώμα που γεννά εσωτερική θερμότητα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται κάποιος από την παχυσαρκία, αλλά και από μεταβολικές διαταραχές, όπως ο διαβήτης. Το καφέ λίπος παίρνει αυτήν την απόχρωση επειδή περιέχει πάρα πολλά μιτοχόνδρια, τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων. Ενώ κάποτε θεωρείτο ότι καφέ λίπος υπήρχε μόνο στα βρέφη, πιο πρόσφατα διαπιστώθηκε πως αυτό αποθηκεύεται και στους ενήλικες.

Η πρωτεΐνη Zfp516 μετά τη συχνή έκθεση στο κρύο βοηθά το λευκό λίπος (που αποθηκεύει ενέργεια και ευθύνεται κυρίως για το πάχος) να μεταμορφώνεται σε καφέ λίπος (που καίει την αποθηκευμένη ενέργεια), με αποτέλεσμα ο οργανισμός να θερμαίνεται και, παράλληλα, να χάνει βάρος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης