Δεκατρία άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός πυροσβέστη, έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής και τουλάχιστον ακόμη 19 έχουν τραυματιστεί σε μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στη συνοικία Τάι Πο του Χονγκ Κονγκ το μεσημέρι της Τετάρτης 26/11, με τις φλόγες να εξαπλώνονται μέσω σκαλωσιών από μπαμπού αρχικά σε έναν ουρανοξύστη.

767 πυροσβέστες, 400 αστυνομικοί σε δράση

Συνολικά 128 πυροσβεστικά οχήματα, 57 ασθενοφόρα, 767 πυροσβέστες και 400 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Η πυρκαγιά έχει επεκταθεί στο σύνολο 4 οικοδομικών μπλοκ, όπως ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

Ο απολογισμός της πυρκαγιάς μέχρι στιγμής σύμφωνα με τις αρχές, αναφέρει πως τουλάχιστον 1.900 διαμερίσματα έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Δείτε Live την εξέλιξη της πυρκαγιάς:

 

 

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες δυσχεραίνουν τις προσπάθειες των πυροσβεστών

Οι θερμοκρασίες μέσα στα κτίρια που φλέγονται αποτελούν πρόκληση για τις προσπάθειες πυρόσβεσης, λέει ο Ντέρεκ Άρμστρονγκ Τσαν, αναπληρωτής διευθυντής της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

«Σπάσματα και σκαλωσιές του πληγέντος κτιρίου πέφτουν, θέτοντας σε πρόσθετο κίνδυνο το προσωπικό μας στην πρώτη γραμμή», λέει.

«Εξάλλου, η θερμοκρασία μέσα στο κτίριο είναι πολύ υψηλή, είναι αρκετά δύσκολο για εμάς να μπούμε στο κτίριο και να ανέβουμε στον επάνω όροφο για να διεξάγουμε επιχειρήσεις πυρόσβεσης και διάσωσης.»

«Έχει νυχτώσει, επομένως η επιχείρηση διάσωσης και πυρόσβεσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη.»

Ο Τσαν, προέτρεψε τους παγιδευμένους κατοίκους να χρησιμοποιήσουν βρεγμένες πετσέτες ή πλαστική ταινία για να σφραγίσουν τα παράθυρά τους και να καλέσουν σε βοήθεια.

Λέει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες εμπόδισαν τους πυροσβέστες να φτάσουν σε ορισμένα διαμερίσματα στους επάνω ορόφους, αλλά υπόσχεται ότι θα «συνεχίσουν να προσπαθούν».

Ο Τσαν Κουόνγκ-τακ, ένας 83χρονος συνταξιούχος που ζει σε ένα από τα διαμερίσματα, ανέφερε ότι οι συναγερμοί πυρκαγιάς του κτιρίου δεν ενεργοποιήθηκαν όταν ξέσπασε η πυρκαγιά το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι όλα τα κτίρια του οικοδομικού τετραγώνου ήταν εξοπλισμένα με αυτούς.

«Αν κάποιος κοιμόταν τότε, είχε τελειώσει», λέει, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι έπρεπε να φύγουν μόνοι τους, καθώς κανένας υπεύθυνος δεν ήρθε στην αρχή να τους βοηθήσει.

«Αν κάποιος κοιμόταν τότε, είχε τελειώσει», λέει, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι έπρεπε να φύγουν μόνοι τους.

Το Wang Fuk Court είναι ένα συγκρότημα κατοικιών που αποτελείται από οκτώ οικοδομικά τετράγωνα, όπου βρίσκονται σχεδόν 2.000 διαμερίσματα.

Αρκετά κτίρια γύρω από τον φλεγόμενο ουρανοξύστη έχουν σκαλωσιές από μπαμπού στο εξωτερικό τους.

Κινεζικά μέσα αναφέρουν πως τουλάχιστον ένα ηλικιωμένο άτομο κατέφυγε στην ταράτσα του κτηρίου.

Ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Χέρμαν Γιου Κουάν-χο ανέφερε στην εφημερίδα Post γύρω στις 6 μ.μ. (τοπική ώρα)  ότι τουλάχιστον 13 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ηλικιωμένων κατοίκων και δύο μωρών, καθώς και 14 γάτες, ήταν ακόμη παγιδευμένοι στις φλόγες πριν από μία έως δύο ώρες.

Προσθέτει ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με ορισμένα από αυτά τα άτομα.

Ο συγκεκριμένος ουρανοξύστης είναι το δεύτερο ψηλότερο κτήριο του Χονγκ Κονγκ.

 

Η φωτιά ξεκίνησε στις 2:15 μ.μ. (τοπική ώρα).

Πυροσβέστης προσπαθεί να περιορίσει τη φωτιά στον ουρανοξύστη

Τεράστιες στήλες σκούρου καπνού υψώνονταν ψηλά στον ουρανό από το σημείο του συμβάντος στο Wang Fuk Court την Τετάρτη 26/11, με τις φλόγες να έχουν εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 4  τετράγωνα.

Χάρτης με τα οικοδομικά τετράγωνα που έχει εξαπλωθεί η πυρκαγιά

Η αστυνομία δήλωσε  ότι έλαβε πολλές αναφορές για άτομα παγιδευμένα στο κτίριο όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, με έναν άνδρα και μια γυναίκα να φέρονται να έχουν χάσει τις αισθήσεις τους και να έχουν υποστεί εγκαύματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η φωτιά έχει εξαπλωθεί σε 3 οικοδομικά τετράγωνα.

 

 

Σύμφωνα με αναφορές από το σημείο, αρκετοί ένοικοι ζήτησαν βοήθεια, λέγοντας ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από το φλεγόμενο κτήριο. Ένας άνδρας και μια γυναίκα υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και παρελήφθησαν χωρίς τις αισθήσεις τους από ασθενοφόρα. Η φωτιά φέρεται να είχε εξαπλωθεί και σε κοντινά κτήρια.

Οι αρχές διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί να μην πλησιάζουν την περιοχή όσο συνεχίζονται οι πυροσβεστικές επιχειρήσεις.

Ο ουρανοξύστης έχει  1.984 διαμερίσματα και φιλοξενεί περίπου 4.000 κατοίκους.

Το Γραφείο της Περιφέρειας  του Τάι Πο άνοιξε προσωρινά καταφύγια για τους κατοίκους που έμεναν στο κτήριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης