Πτώση, για τρίτο συνεχόμενο έτος, παρουσιάζει το 2011 η παραγωγή ειδών διατροφής. Ωστόσο, σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων καταγράφεται αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου παραγωγής. Οι μεταβολές που σημειώνονται στην εγχώρια παραγωγή τροφίμων αντανακλούν, φυσικά, την προσαρμογή των αναγκών των ελληνικών νοικοκυριών στις νέες οικονομικές συνθήκες, αλλά και τη διευρυνόμενη, προφανώς, εξαγωγική δραστηριότητα των βιομηχανιών του κλάδου, οι οποίες, όμως, φαίνεται ότι αδυνατούν να επεκταθούν εξαγωγικά σε βαθμό που αναπληρώνει τις απώλειες που σημειώνονται στην εσωτερική αγορά λόγω της κρίσης και της οικονομικής στενότητας των ελληνικών νοικοκυριών.

H συνολική παραγωγή τροφίμων στη χώρα μας το επτάμηνο 2010 Ιανουαρίου – Ιουλίου 2011 ήταν μειωμένη, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2010, κατά 2,9%, έναντι μεταβολής -1,7% έναν χρόνο πριν, υποχωρώντας σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 6,8%.

Όπως προκύπτει από επεξεργασία σχετικών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο μειώθηκε η παραγωγή, μεταξύ άλλων, βουτύρου και άλλων γαλακτοκομικών για επάλειψη κατά 13,2%, επεξεργασμένου ρευστού γάλακτος κατά 5,8%, κατεψυγμένων λαχανικών κατά 6,6%, παγωτών κατά 21,3%, τοματικών προϊόντων κατά 8%, αλεύρων από σιτάρι κατά 6,5%, κουφέτων κατά 6,3%, μερίδων νωπού-διατηρημένου με απλή ψύξη κοτόπουλου κατά 12,9%, γιαουρτιού κατά 1,7%, εξευγενισμένων ελαίων κατά 25,5%, φρυγανιών, ψημένου ψωμιού και παρόμοιων προϊόντων κατά 1,4%, τυροκομικών προϊόντων κατά 5,8% και κακάο κατά 34,2%.

Στον αντίποδα, την ίδια περίοδο κατεγράφη αύξηση της παραγωγής σε άλλες κατηγορίες τροφίμων. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε η παραγωγή, μεταξύ άλλων, παρθένου ελαιολάδου κατά 24,5%, ζυμαρικών κατά 2,8%, μαργαρινών και λοιπών βρώσιμων λιπών κατά 87,2%, καβουρντισμένου καφέ κατά 8,5%, χυμών φρούτων και λαχανικών κατά 7,1%, μπισκότων με γλυκαντικά ή σοκολάτα κατά 2,5%, ρυζιού κατά 6,8%, φυτικών λιπών και λαδιών κατά 5,6% και μη τεμαχισμένων νωπών ή διατηρημένων με απλή ψύξη κοτόπουλων κατά 4,2%.

Η εξέλιξη του όγκου παραγωγής του κλάδου το 2011 ανά μήνα, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2010, έχει ως εξής: -4,3% τον Ιανουάριο (-3,2% τον ίδιο μήνα του 2010), +2,3% τον Φεβρουάριο (-6,3%), -0,7% τον Μάρτιο (+0,2%), -6,2% τον Απρίλιο (+2,8%), -7,4% τον Μάιο (-0,7%), -4,8% τον Ιούνιο (-2,2%) και +1,8% τον Ιούλιο (-2,5%).

Ωστόσο, λόγω ανόδου των τιμών η εξέλιξη του κύκλου εργασιών του κλάδου το 2011 εμφανίζεται συγκριτικά καλύτερη και έχει ανά μήνα, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2010, ως εξής: -0,4% τον Ιανουάριο (-7,8% τον ίδιο μήνα του 2010), +2,4% τον Φεβρουάριο (-7,3%), -3,7% τον Μάρτιο (+7,1%), +5,4% τον Απρίλιο (-5,2%), -0,9% τον Μάιο (+3,3%), +0,2% τον Ιούνιο (-6,0%) και +2,4% (-9,2%) τον Ιούλιο.

Επιμέλεια:Χρήστος  Μαζάνης
  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης