Οι τιμές πώλησης για το σκληρό σιτάρι αυτή την περίοδο δεν ξεπερνούν τα 0,21 ευρώ το κιλό, με τη μια φραντζόλα ψωμί (300 γραμμ) να πωλείται ακόμη και 80 λεπτά, ενώ το κιλό στις περισσότερες των περιπτώσεων να αγγίζει το 2,7 ευρώ. Σε έρευνα που έγινε, προέκυψαν ανησυχητικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτά, το τύπου «χωριάτικο» ψωμί πωλείται προς 2,7 ευρώ ανά κιλό, ενώ ο παραγωγός εισέπραξε για το μαλακό σιτάρι 0,18 ευρώ/κιλό. Σύμφωνα με την έρευνα, στον καταναλωτή τελικά φτάνει ακριβότερο το ψωμί κατά 944%, αλλά από την πρωτοφανή αυτή ληστεία ευνοημένοι φαίνεται πως είναι οι πάσης φύσεως μεσάζοντες και λιανοπωλητές και όχι βέβαια ο αγρότης, καθώς το μερίδιό του είναι μόλις 11% από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής. Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό το μέγεθος της κλοπής αγροτών και καταναλωτών: Στα 100 ευρώ που πληρώνει για την αγορά ψωμιού ένα νοικοκυριό, μόνο τα 10 πηγαίνουν στον παραγωγό, το ψωμί συνεχίζει να πωλείται στην ίδια, ακριβή, τιμή. Συγκεκριμένα,  οι τιμές των σιτηρών έχουν πέσει κατά 50 – 60%.

PDAFLOS

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης