Για την ανάπτυξη λιμενικών υποδομών και την προσέλκυση επενδύσεων χρειάζεται ολοκληρωμένη εθνική λιμενική πολιτική για τα μεγάλα λιμάνια, τα μικρά περιφερειακά λιμάνια και τα λιμενικά ταμεία. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, όφειλε εντός του δευτέρου τριμήνου του 2012 να είχε καθορίσει μια τέτοια είδους στρατηγική, όπως αναφέρεται στο κείμενο για την ένταξη των λιμένων στο γενικό σύστημα εφοδιασμού και μεταφορών, προσδιορίζοντας τους στόχους της στρατηγικής, το πεδίο εφαρμογής τους, τις προτεραιότητές της και την κατανομή των πόρων για την υλοποίησή τους.

Ο καθορισμός στρατηγικού χαρακτήρα, ολοκληρωμένης λιμενικής πολιτικής έχει καθυστερήσει, εξαιτίας των εκλογών, αλλά και για άλλους λόγους. Σύντομα, όμως, θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την εθνική λιμενική πολιτική.

Υπάρχουν δύο βασικές στρεβλώσεις στη σκέψη πολλών σχετικά με τα λιμάνια. Η πρώτη είναι ότι κάθε λιμάνι μπορεί να κάνει τα πάντα: φορτοεκφορτώσεις χύδην φορτίου ή εμπορευματοκιβωτίων, να μεταφέρει αυτοκίνητα, να υποδέχεται κρουαζιερόπλοια, να κάνει ακτοπλοΐα.

Η δεύτερη αφορά στην αντίληψη ότι μια χώρα, η οποία διαθέτει περίπου 900 λιμενικές υποδομές, μπορεί να τις αναπτύξει όλες με δημόσιες επενδύσεις. Καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν αντέχει κάτι τέτοιο.

Η ανάπτυξη αποκλειστικά με κρατική πρωτοβουλία είναι ανέφικτη, λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης, χρονοβόρων διαγωνιστικών διαδικασιών, παρωχημένης οργανωτικής δομής, έλλειψης δυνατότητας προσέλκυσης μεγάλων πελατών και απουσία τεχνογνωσίας για διαχείριση μεγάλων εμπορευματικών ροών.

Τι πρέπει να γίνει, επομένως:

• Προσαρμογή στο ευρωπαϊκό λιμενικό μοντέλο με εκπόνηση Στρατηγικής ολοκληρωμένης Εθνικής Λιμενικής Πολιτικής και με τη δημιουργία Ρυθμιστή που θα διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, θα ασχολείται με τον καθορισμό τιμών και με την εξασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών στις βασικές λιμενικές εταιρείες.

• Ομαδοποιήσεις ελκυστικές για επενδύσεις.

Συγκεκριμένα στο ζήτημα των τουριστικών λιμένων, θέλω να το επισημάνω εκ νέου, ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητό: Το πρόγραμμα δεν προβλέπει πώληση λιμενικών εγκαταστάσεων σε ιδιώτες, αλλά παραχώρηση, μέσω διαφανών διεθνών διαγωνιστικών διαδικασιών, συγκεκριμένων δραστηριοτήτων σε επενδυτικά σχήματα (Ελληνικά ή και διεθνή) για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στόχος είναι η δημιουργία εγκαταστάσεων και υπηρεσιών υψηλού επιπέδου. Αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες έχουν υλοποιηθεί στο παρελθόν πολλάκις σε ολόκληρη την επικράτεια με θετικές επιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Οι συμβάσεις παραχώρησης θα προβλέπουν και την υποχρέωση του ιδιώτη επενδυτή για την υλοποίηση των αναγκαίων επενδύσεων σε υποδομές για την παροχή των υπηρεσιών που είναι συνήθεις σε διεθνούς επιπέδου μαρίνες και τουριστικούς λιμένες. Τα οφέλη της τοπικής κοινωνίας από την επιτυχή έκβαση του διεθνούς διαγωνισμού θα είναι πολλαπλά και θα προκύψουν από:

• την αύξηση της ελκυστικότητας της χώρας ως τουριστικού προορισμού και την συνολική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος,

• την αύξηση της απασχόλησης που θα προκύψει από την λειτουργία μιας πλήρους μαρίνας που θα προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες,

• την κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών που θα κάνουν οι χρήστες της μαρίνας, που αναμένεται να είναι σαφώς περισσότεροι από ό,τι σήμερα.

Η παραχώρηση δεν επηρεάζει τη χερσαία ζώνη του λιμένα. Τα 23 λιμάνια είναι ήδη χωροθετημένα, επομένως η χερσαία ζώνη είναι ήδη οριοθετημένη.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση μεγάλων λιμένων με εκτεταμένη χερσαία ζώνη δεν πρόκειται να αποδοθεί όλη η χερσαία ζώνη στον παραχωρησιούχο, αλλά μόνο το τμήμα που κρίνεται απαραίτητο για την εξυπηρέτηση των σκαφών που θα ελλιμενίζονται (π.χ. χώροι αναψυχής, εστίασης, χερσαίας στάθμευσης σκαφών για το χειμώνα).

Πριν προκηρυχθεί ένας διαγωνισμός, το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία θα οριοθετήσει ακριβώς ποιο τμήμα της χερσαίας ζώνης κρίνεται απαραίτητο για τη λειτουργία της μαρίνας. Το υπόλοιπο τμήμα του λιμένα (χερσαία και θαλάσσια ζώνη) συνεχίζει να λειτουργεί με το σημερινό καθεστώς.

Εκπονούμε ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και αναβάθμιση των υποδομών στα λιμάνια μας, στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και στην αναβάθμιση της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.

marinews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης