Η Google τιμά σήμερα τους αδελφούς Γκριμ, με αφορμή τα 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών τους, με τα οποία έχουν μεγαλώσει γενιές παιδιών στον κόσμο.

Με ένα διαδραστικό Google Doodle, ένα από τα πιο εκτενή που έχει δημιουργήσει, αφηγείται το παραμύθι με την «Κοκκινοσκουφίτσα», μια από τις πιο γνωστές ιστορίες τους.

Οι αδελφοί Γιάκομπ και Βίλχελμ Καρλ Γκριμ ήταν δύο ιδιαίτερα δημοφιλείς συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών, οι οποίοι γεννήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου του 1785 και στις 24 Φεβρουαρίου του 1786 αντίστοιχα στο Χάναου της Γερμανίας.

Οι Γκριμ ήταν συγγραφείς και συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών, στα οποία ο Βίλχελμ Καρλ Γκριμ έδωσε λογοτεχνική μορφή και τα προσάρμοσε για παιδιά. Άρχισαν να συλλέγουν παραμύθια γύρω στο 1807, περίοδο που υπήρχε έντονο ενδιαφέρον για παρόμοια έργα, καθώς μεταξύ του 1805 και του 1809 οι Λούντβιχ Άχιμ φον Άρνιμ και Κλέμενς Μπρεντάνο είχαν κυκλοφορήσει μία συλλογή με παραδοσιακά ποιήματα, ενώ περίπου έναν αιώνα πριν ο Γάλλος Σαρλ Περώ είχε εκδώσει και αυτός μια συλλογή με παραμύθια («Contes de ma mere l’ oye», 1697).

Τον πρώτο τόμο παραμυθιών τον εξέδωσαν το 1812. Ο τόμος, υπό το όνομα «Kinder – und Hausmärchen» (Παιδικά και Οικογενειακά Παραμύθια), περιείχε 86 ιστορίες. Ακολούθησαν άλλες 70 ιστορίες σε έναν δεύτερο τόμο, ο οποίος εκδόθηκε το 1814.

Μέχρι το 1857 υπήρξαν επτά εκδόσεις, οι οποίες περιείχαν συνολικά 211 παραμύθια. Ανάμεσα σε αυτά υπάρχουν γνωστά παραμύθια όπως η Κοκκινοσκουφίτσα, Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, Ο Βασιλιάς Βάτραχος, Κουτσοκαλιγέρης, Χάνσελ και Γκρέτελ, Ραπουνζέλ, Ο γενναίος ραφτάκος, Η Ωραία Κοιμωμένη, Η Σταχτοπούτα, Ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια, Αδελφός και Αδελφή και άλλα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης