Του Ν.Ι.ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

Γυφτάκι! Έτσι το τραγουδάει ο Κώστας Χατζής από την δεκαετία του 70΄. Τον πιτσιρικά με τα λουλούδια, το ξυπόλητο μαυριδερό μικρό, που η μοίρα το έσυρε στους δρόμους, να γυαλίζει παρ μπριζ ή, ακόμα ακόμα να ανακαλύπτει ένα σωρό πονηριές να σου αποσπάσει μισό Ευρώ. Έτσι ο σπουδαίος τραγουδοποιός έριχνε –κυρίως στις συναυλίες με τη Μαρινέλα- λίγα βλέμματα ανθρώπινης διάστασης στους προγόνους και ομόφυλους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρομά, λένε, άλλοι. Είτε «Τσιγγάνοι» , και «Αθίγγανοι». Κοινωνικά, «ριζικά», ιστορικά, κοινωνιολογικά, ονοματικά, ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ το θέμα. Απλά είναι κοινωνικό παζλ από κάθε άποψη. 

Θα έλεγα πως οι συγκεκριμένοι, είναι ιδιαίτερης -οι περισσότεροι- κοινωνικής παιδείας , αυτονομίας και κατάστασης. Όπως σε κάθε κοινωνία, κάποιοι σου προσφέρουν αναψυχή, ορισμένοι γέλιο, κάποιοι φόβο και ελάχιστοι τρόμο…

ΓΕΛΑΣΑ! Όταν κοντά στο Λαμπέτι Ηλείας ένας πιτσιρικάς αθίγγανος μου έδειξε στην χούφτα του δύο Ευρώ! Ο φωτεινός σηματοδότης πήγαινε για πράσινο, μα δεν είχα «ψιλά». Εκείνη τη στιγμή το «γκλινκ» το άκουσα και εγώ. Ο μικρός αθίγγανος άρχισε να φωνάζει: «Μου έπεσε το δύευρο μέσα στο αυτοκίνητο σου…». Που να περίμενα το φανάρι; Το οποίο σημειωτέον  διαρκούσε 10 δευτερόλεπτα για την εθνική  Πύργου- Πατρών. Του πέταξα το πλέον μικρής αξίας χαρτονόμισμα που είχα, ένα 10Ευρω, και μετά τον παραδέχθηκα τον μπαγάσα… Είχε πετάξει μέσα στο αμάξι ένα απλό «παξιμάδι» για να ακούσω τον μεταλλικό ήχο και να μου τα πάρει με ….τρόπο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΘΥΜΩΣΑ! Όταν νοσηλεύτηκε στο Κρατικό της Νίκαιας ο πατέρας μου. Και περίμεναν στα επείγοντα ,για έναν ηλικιωμένο Ρομά ,είκοσι «συγγενείς του». Μπήκαν όλοι μέσα στην Β’ παθολογική (άλλοι με σπρωξιές, άλλοι με κλάματα) με συνέπεια εκείνο το βράδυ να γίνει σε όλους τους θαλάμους πλιάτσικο. Σε κινητά , πορτοφόλια, τιμαλφή. Στα πάντα…  Απλή συμμορία…. Διακεκριμένη.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΗΚΑ! Όταν στο Μενίδι ο μόλις 11 ετών Μάριος, έχασε τη ζωή ου από αδέσποτη σφαίρα. Από ένα γλέντι Ρομά , που τα ήπιαν, το πέρασαν τσιφλίκι τους, άρχισαν να πυροβολούν (όχι ότι δεν γίνονται σε γλέντια στην Κρήτη για να τα λέμε ΟΛΑ)  και έκοψαν το νήμα της ζωής ενός αμούστακου παιδιού. Η οικογένεια του οποίου αποζημιώθηκε με μισό εκατομμύριο Ευρώ (απόφαση σταθμός) από το Διοικητικό Πρωτοδικείο με την αιτιολογία πως «Η Πολιτεία φέρει την μεγάλη ευθύνη και αδυναμία να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα στον Δήμο Αχαρνών».

ΠΟΝΕΣΑ! Όταν ένας άοπλος 18χρονος Ρομά ,έχασε πρόσφατα τη ζωή του από αστυνομικούς. Είχε κλέψει όχημα, δεν σταμάτησε φοβούμενος, καταδιώχθηκε μα ήταν ΑΟΠΛΟΣ. Και τελικά γαζώθηκε από σφαίρες….

ΘΑ ΠΕΙ, κάποιος, έστω καλοπροαίρετος: Και αν είχε όπλο ο μικρός και σκότωνε οικογενειάρχη αστυνομικό; Σωστό. ΑΛΛΑ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ. Δεν υπάρχει Πολιτεία να μεριμνά, δεν υπάρχουν εκπαιδευμένοι αστυνομικοί, δεν υπάρχουν ουσιαστικά ΡΟΜΑ!!! Όπου υπάρχουν όπλα, ναρκωτικά, βία, απειλές, δεν πατάει αστυνομικός. Όπου υπάρχουν -ας πούμε- ανεμβολίαστοι μέχρι και ειρηνευτικές πορείες  θα κάνουν και δέκα ντου με χημικά. Για επίδειξη δύναμης.

ΟΠΟΥ υπάρχουν ΓΚΕΤΟ ουδείς θα ασχοληθεί με ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ. Όπως στο Σουληνάρι Κορινθίας που γδύνουν αυτοκίνητα, όπως στην Ακράτα που κλέβουν τα πάντα, όπως στο Σχιστό. Δεν είναι όλοι ίδιοι οι Ρομά, οι Αθίγγανοι, οι –όπως του έλεγε ο Χατζής- οι Γύφτοι. Υπάρχουν χειρότεροι ΓΥΦΤΟΙ…..ΕΛΛΗΝΕΣ. Οι οποίοι δεν χρειάζονται το μισό Ευρώ από τον Έλληνα οδηγό στο αμάξι. Τον κλέβουν και τσεπώνουν από τις μίζες….Και είναι και εκλεγμένοι. Διαχρονικά . Δυστυχώς!….

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ το δίκιο και το άδικο. Αλλάζει. Κατά το δοκούν, κατά την κατάσταση, την συγκυρία. ‘Όπως έλεγαν οι Λατίνοι: “Auctoritas , non veritas facit legem”. Δηλαδή τον Νόμο τον φτιάχνει η ΕΞΟΥΣΙΑ και όχι η ΑΛΗΘΕΙΑ. Και εδώ ζούμε ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΨΕΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. Αυτά. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης