Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα στη μακρά αντιπαράθεση του 21ου αιώνα

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023, 22:35
Ερόλ Ουζέρ
Η Ρωσία, οι ΗΠΑ και η Κίνα στη μακρά αντιπαράθεση του 21ου αιώνα

Ο κόσμος θα εξακολουθήσει να είναι παγκόσμιος και διασυνδεδεμένος, με ένα κοινό θεμέλιο για την ανάπτυξη - αλλά αυτό το θεμέλιο δεν θα συνδέεται πλέον με το δολάριο ή δεν θα υποστηρίζεται από αμερικανικές ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων.

Πριν από ένα χρόνο, πολλοί πίστευαν ότι η αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης στην Ουκρανία θα ήταν έντονη, αλλά βραχύβια. Δώδεκα μήνες αργότερα, έχει καταστεί σαφές ότι οι υπολογισμοί αυτοί ήταν στρατηγικές αυταπάτες. Η σύγκρουση στη γειτονική μας χώρα έχει εισέλθει στο στάδιο μιας παρατεταμένης αντιπαράθεσης και η δυναμική της μπορεί να συγκριθεί με μαραθώνιο. Πρόκειται για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση - για το δικαίωμα να είναι ένα ελεύθερο και κυρίαρχο υποκείμενο σε μια πολυκεντρική παγκόσμια τάξη.

Η αντιπαράθεση αυτή έχει τις ρίζες της στα γεγονότα που συνέβησαν πριν από είκοσι χρόνια. Η 20ή Μαρτίου 2003 ήταν το κορυφαίο σημείο της αμερικανικής ισχύος και της μονοπολικής παγκόσμιας τάξης: οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Ιράκ. Ακριβώς δύο δεκαετίες μετά το γεγονός αυτό, στις 20 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα μια σύνοδος κορυφής στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας - η συνάντηση αυτή συμβόλιζε τη διαμόρφωση ενός νέου, πολυπολικού κόσμου.

Προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσιάζονταν στον κόσμο ως εγγυητής της παγκοσμιοποίησης, ως μια αλληλέγγυα διεθνής κοινότητα, ως μια χώρα που δημιουργεί άνετες συνθήκες για την ανάπτυξη άλλων κρατών. Η υποδομή της αμερικανικής επιρροής, ιδίως το νόμισμα και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, παρουσιάστηκε ως δημόσιο αγαθό. Στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι ΗΠΑ άρχισαν να χρησιμοποιούν τους πόρους, που τους επέτρεπαν να είναι ηγέτες για το δημόσιο καλό, ως όπλο.

Έτσι, η Αμερική άλλαξε δραματικά τη φύση της συμμετοχής της στην παγκόσμια πολιτική: από ηγεσία βασισμένη σε θετικά κίνητρα σε ηγεμονία βασισμένη στην απαγόρευση και την απομόνωση από τα δημόσια αγαθά.

Για τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, η ουκρανική κρίση διατήρησε για κάποιο χρονικό διάστημα τη σημασία μιας τοπικής, ανατολικοευρωπαϊκής σύγκρουσης. Η Ουάσινγκτον πίστευε ότι είχε ελευθερία επιλογής: αν η κυριαρχία των ΗΠΑ στην Ευρώπη και ο αποκλεισμός της Ρωσίας "εξαγοράζονταν" με πολύ υψηλό τίμημα, η σύγκρουση θα μπορούσε να λήξει γρήγορα και σύμφωνα με τη βούληση της Ουάσινγκτον. Για παράδειγμα, το 2021, η κυβέρνηση της Καμπούλ έπεσε μόλις λίγους μήνες μετά τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να τερματίσει την άμεση αμερικανική συμμετοχή στη σύγκρουση στο Αφγανιστάν. Εάν η σύγκρουση είχε λήξει εντός έξι μηνών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να διατηρήσουν το ρόλο του παρόχου για το "κοινό καλό".

Αλλά η "τοπική σύγκρουση" κράτησε ένα χρόνο και συνεχίζεται ακόμη. Η Μόσχα είναι έτοιμη να δεχτεί το αμερικανικό στοίχημα: η ιστορία της Ρωσίας δείχνει την υψηλή αποτελεσματικότητα των ρωσικών ενεργειών σε μια μακρά παρατεταμένη αντιπαράθεση. Παράλληλα με την πίεση στη Ρωσία, οι Αμερικανοί άρχισαν να ασκούν πίεση στην Κίνα - μέσω της Ταϊβάν, μέσω μιας σειράς κυρώσεων που στόχευαν ευαίσθητα κινεζικά προϊόντα και βιομηχανίες και μέσω της δίωξης υψηλόβαθμων επιχειρηματιών. Ως αποτέλεσμα, το Πεκίνο μπήκε στο "παιχνίδι υψηλού κινδύνου" Κάποια στιγμή, η αμερικανική ιδέα "είτε είσαι μαζί μας είτε εναντίον μας" βρήκε μεγάλη απήχηση στην Κίνα. Το Πεκίνο καθιστά τη θέση του ξεκάθαρη: μια μελλοντική διευθέτηση πρέπει επίσης να επηρεάζει τα κινεζικά συμφέροντα. Αν αναλύσουμε το περιεχόμενο των 12 σημείων που πρότεινε το Πεκίνο ως ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, μπορούμε να καταλάβουμε γιατί προκάλεσαν τόση δυσαρέσκεια στη Δύση. Πρόκειται για μια συστηματική παρουσίαση των αρχών μιας πολυκεντρικής παγκόσμιας τάξης, η οποία δεν ανταποκρίνεται στα αμερικανικά σχέδια. Οι ΗΠΑ το βλέπουν αυτό ως απειλή επειδή αναγνωρίζουν ότι το βάρος της Κίνας στις διεθνείς υποθέσεις είναι τέτοιο που αρκεί να κάνει μισό βήμα για να μετατρέψει το βάρος της σε πραγματική πολιτική επιρροή.

Τα κοινά συμφέροντα της Ρωσίας και της Κίνας εκτείνονται από την οικονομία και την ενέργεια έως τον στρατιωτικό τομέα. Η κατάσταση αυτή αποτελεί ιστορική ανωμαλία, αδιανόητη όσον αφορά τη συμπεριφορά δύο γειτονικών μεγάλων δυνάμεων. Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο, οι στρατηγικές της Κίνας και της Ρωσίας συνδέονται με τον κοινό στόχο να τερματιστεί η μονομερής κυριαρχία των ΗΠΑ. Ο κόσμος θα εξακολουθήσει να είναι παγκόσμιος και διασυνδεδεμένος, με ένα κοινό θεμέλιο για την ανάπτυξη - αλλά αυτό το θεμέλιο δεν θα συνδέεται πλέον με το δολάριο ή δεν θα υποστηρίζεται από αμερικανικές ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων. Δεδομένου ότι η Κίνα είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος των περισσότερων χωρών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών συμμάχων, η μετάβαση στις συναλλαγές σε γουάν, η οποία έχει πλέον επιταχυνθεί, είναι μια απολύτως φυσική διαδικασία.

Οι συμμετέχοντες στη νέα έκδοση της μακροχρόνιας αντιπαράθεσης έχουν υψηλό διακύβευμα. Από τη μία πλευρά, η Ρωσία έχει θέσει σε κίνδυνο τα ζωτικά της συμφέροντα ως μεγάλη δύναμη και ως αγωγός της πολυπολικότητας. Η Κίνα, έχοντας ενταχθεί στην αντιπαράθεση, δεν έχει την πολυτέλεια να γυρίσει τον χρόνο πίσω και να επιστρέψει στη θέση ενός δευτερεύοντος παίκτη που αποκτά τα οφέλη της δυτικής παγκοσμιοποίησης. Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνειδητοποίησαν ότι, μεταβαίνοντας στη θέση του ηγεμόνα, θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος σε αυτή την αντιπαράθεση ως ακλόνητη βάση της παγκόσμιας επιρροής τους. Υπάρχει ένας κίνδυνος σε αυτή την κατάσταση: τώρα οι ΗΠΑ δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν και θα επιδιώξουν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, κλιμακώνοντας την ένταση σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023, 22:35