Κοσμάς Σφαέλος 

Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα μετά την εισβολή του κορωνοϊού στην χώρα μας την συστηματική έγκυρη και υποδειγματική ενημέρωση του συνδιευθυντή του Ελληνοαμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών κ. Αποστόλου Αθανασόπουλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πρώτη στιγμή με σεβασμό στην επιστημονική κοινότητα, στα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας, ενημέρωνε λέγοντας πάντα την αλήθεια με  ευθύτητα και υπευθυνότητα από την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος μέχρι και σήμερα.  Η υπεύθυνη αυτή στάση του και η έγκαιρη ενεργοποίηση του  έβαλε φρένο στην παραπληροφόρηση προστατεύοντας  και ενημερώνοντας την μαθητική κοινότητα δημιουργώντας αίσθημα ασφαλείας ότι δεν θα τεθούν αναίτια σε κίνδυνο οι μαθητές, οι οικογένειες τους, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στο Κολλέγιο.

Μακάρι κάποτε οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι να έχουν την ακρίβεια των λόγων, το αίσθημα ευθύνης και την ευθυκρισία του κ. Αθανασόπουλου. Σαν ντοκουμέντο των αναγραφομένων μου παραθέτω την τελευταία ενημέρωση και τις οδηγίες του, που αφορούν τους μαθητές του Κολλεγίου και τις οικογένειες τους. Καλό όμως θα είναι να τις ακολουθήσουν όλοι οι πολίτες της χώρας μας.

Περί ατομικής ευθύνης…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τις τελευταίες ημέρες ο κόσμος, η Ελλάδα και μαζί της η Κολλεγιακή οικογένεια ζει μία πρωτόγνωρη κρίση, η οποία έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας, προκαλεί φόβο και σε ορισμένες φορές πανικό. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του φόβου είναι η εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνουμε στους ειδικούς και η οποία πρέπει να διέπει τις μεταξύ μας σχέσεις.

Η εμπιστοσύνη αυτή θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που ζούμε ψύχραιμα, κάτι που είναι καίριας σημασίας για εμάς και για τα παιδιά μας, καθώς αποτελούμε τα πρότυπά τους είτε μας το δείχνουν, είτε όχι.

Για τη μεταξύ μας εμπιστοσύνη καταλύτη αποτελεί η συναίσθηση της ατομικής μας ευθύνης, η οποία είναι άμεσα συνυφασμένη με τη συλλογική μας ευθύνη. Είναι, λοιπόν, σημαντικό ο κάθε ένας και η κάθε μία από εμάς, όπως ακριβώς όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας:

  • Να τηρούμε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. τόσο για την ατομική μας υγιεινή, όσο και για τις προϋποθέσεις αυτό-περιορισμού, που ο Οργανισμός θέτει
  • Να παρακολουθούμε τις τροποποιήσεις στις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/) καθώς τα δεδομένα αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα
  • Να περιορίσουμε στο ελάχιστο τον συγχρωτισμό. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι οι σχολικές μονάδες έκλεισαν για την προστασία όλων μας και κυρίως για την προστασία των ευπαθών ομάδων και σίγουρα δεν έκλεισαν για να προσφέρουν επιπλέον διακοπές. Συνεπώς, οι μαθητές και μαθήτριές μας, για τον χρόνο που οι σχολικές μας μονάδες δεν λειτουργούν, δεν πρέπει να συγχρωτίζονται σε καφετέριες, club, parties κ.λπ. Επιπλέον παρακαλώ να μην επιτρέπετε στα παιδιά σας να οργανώνουν συναθροίσεις σε σπίτια ή και εκτός αυτών.
  • Να στεκόμαστε κριτικά απέναντι στις πληροφορίες που φτάνουν σε εμάς από μη ειδικούς ώστε να μην πανικοβαλλόμαστε και να μην πανικοβάλουμε. Η ατομική μας ευθύνη δεν εξαντλείται μόνο στους κανόνες ατομικής υγιεινής αλλά και στη διαχείριση των πληροφοριών που φτάνουν σε εμάς.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ευρεία διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών γιατί συνήθως είναι ανακριβής και προκαλεί στην ευρύτερη κοινωνία αρνητική εικόνα για όλο το Σχολείο. Η διασπορά ανεπιβεβαίωτων πληροφοριών δε συνεισφέρει στην προσπάθεια που κάνει το Σχολείο μας, το οποίο υιοθετεί όλα τα ενδεδειγμένα προληπτικά μέτρα και ενημερώνει έγκυρα και έγκαιρα με σκοπό την ασφάλεια των μαθητών μας και των οικογενειών τους και την καταπολέμηση του πανικού.

Έχοντας μοιραστεί τις σκέψεις αυτές, σας ενημερώνω για πληροφορίες/οδηγίες που έχουν  διασταυρωθεί με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.).
 
Πολλοί ρωτούν για την ταυτότητα των κρουσμάτων ώστε να ελέγξουν την εγγύτητα που είχαν τις τελευταίες ημέρες τα παιδιά τους ή οι ίδιοι με τα κρούσματα ή τις οικογένειές τους.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Ε.Ο.Δ.Υ. δεν μοιράζεται με κανέναν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Μετά την εκτίμηση πιθανού κινδύνου ο Ε.Ο.Δ.Υ. ενημερώνει όσους κρίνει απαραίτητο για να δώσει εξατομικευμένες οδηγίες.

Αντί, λοιπόν, να επιστρατεύουμε τις επαφές μας για να ταυτοποιήσουμε το κρούσμα, πρέπει να επικεντρωθούμε στο καθήκον που μας επιβάλλει η αναστολή λειτουργίας των σχολείων μας: όλοι οι μαθητές και οι εργαζόμενοι στις σχολικές μονάδες οφείλουμε να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό και όλοι μας – συμπεριλαμβανομένων και των γονέων – να παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας μας. Σε περίπτωση εκδήλωσης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού (πυρετός, βήχας, πονοκέφαλος), πρέπει να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με τον οικογενειακό μας ιατρό, ο οποίος είναι σε θέση να μας δώσει έγκυρες οδηγίες.

Βεβαίως, και σύμφωνα με τον Ε.Ο.Δ.Υ., όσοι παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα δεν αποτελούν αυτόματα κρούσματα κορωνοϊού αλλά χρήζουν της ιατρικής εκτίμησης που προαναφέρθηκε.

Νομίζω ότι η κρίση αυτή είναι μία άσκηση ατομικής ευθύνης, την οποία οφείλουμε να περάσουμε με «Άριστα» σε όλα τα επίπεδα, συνεχίζοντας την παράδοση της Κολλεγιακής οικογένειας.

Με εκτίμηση,
Απόστολος Αθανασόπουλος
Συνδιευθυντής Κολλεγίου Αθηνών
Συντονιστής Σχολικών Μονάδων Ε.Ε.Ι.».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης